Luna trecută, a ieșit la iveală foaia de parcurs atent ascunsă de Boiko Borisov (șeful partidului de guvernământ GERB) și Temenujka Petkova (alt lider al GERB) privind gazoductul TurkStream/Balkan Stream. Fișierele, scurse din e-mailul piratat al unui politician rus, au confirmat suspiciunile care au existat încă de la început că proiectul a fost implementat în întregime la ordinul Kremlinului, pentru a-i servi pentru planurile strategice de ocolire a Ucrainei. Construcția sa a avut loc într-un ritm de invidiat, în timpul crizei COVID, cu 2,5 miliarde de leva fără TVA – în principal împrumuturi ale Bulgartransgaz și cu utilizarea portițelor din legislația bulgară, potrivit unei investigații Mediapool , citată de Rador Radio România.
Foaia de parcurs, compromițătoare pentru Borisov, a apărut într-un moment critic, când Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată (PP-DB) i-a pus condiții pentru continuarea reformelor în justiție și instituțiile de reglementare, care limitează „exclusivitatea” Mișcarii pentru Drepturi și Libertăți (DPS) în acestea. Au apărut zvonuri că scurgerea de informații a fost controlată de Moscova ca un avertisment către Borisov să nu accepte cererile PP-DB, pentru că, în caz contrar, ar putea fi scurse și alte documente pe linie rusă care-l compromit.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cele din urmă, negocierile pentru un nou cabinet prin rotație au eșuat și urmează alegerile, iar PP-DB, care zile întregi nu a reacționat în niciun fel la știrea despre foaia de parcurs a Turk Stream s-au activat brusc și au cerut chiar o comisie parlamentară specială în acest caz. „Bine ați venit”, au răspuns cei de la GERB. Ei au declarat că vor susține crearea comisiei pentru că vor să iasă „adevărul obiectiv” despre cât de profitabil și benefic este aceast gazoduct pentru țară. Este clar că în condițiile unei campanii electorale „adevărul obiectiv” cu greu își va face drum, mai ales cu un guvern interimar controlat de GERB. Însă, în acest moment, nu numai GERB, ci și PP-DB trebuie să dea răspunsuri clare cu privire la motivul pentru care statul își sabotează propria politică oficială de limitare și oprire a furnizării de gaze rusești în detrimentul surselor alternative.
În al treilea an al războiului rusesc din Ucraina, Bulgaria este străbătută de fluxuri de gaze rusești și consumă din acestea. Cabinetul Denkov a impus o taxă pentru tranzitul Gazprom spre Europa, dar după reacțiile dure ale Ungariei și Austriei, aceasta a fost anulată în numele Schengen. Din anumite motive însă, guvernul nu a impozitat importul de gaz rusesc în Bulgaria – măsură care l-ar fi făcut neprofitabil pentru consumatorii bulgari din cauza prețului său ridicat, încurajând în același timp importurile din surse alternative.
Primăvara trecută, în perioada electorală, GERB a fluturat împotriva PP-DB facturi cu privire la gazul rusesc importat în Bulgaria după închiderea oficială a robinetului de către Gazprom, atacând în același timp Bulgargaz. În lunile următoare însă au tăcut, deși importurile au continuat.
Astăzi, când operatorul de stat de gaze Bulgartransgaz începe să-și extindă conexiunile de gaze pentru tranzit din Grecia către România, Ungaria, Slovacia, Moldova și Ucraina – așa-numitul Coridor Vertical de Gaze – este extrem de important să ne asigurăm că proiectul nu se va transforma într-un nou coridor pentru gazul rusesc. Ideea sa este de a contribui la diversificarea reală a livrărilor în Bulgaria, dar efectul acestuia asupra Europei ar fi mult mai serios. Ceva ce euroatlanticul Boiko Borisov pretinde că susține pe deplin, dar în același timp apără cu înverșunare Turk Stream, care în doi ani a furnizat Europei aproximativ 46 de miliarde de metri cubi de gaz.
Lansat la începutul anului 2022, Turk/Balkan Stream a înlocuit traseul gazelor rusești către regiunea balcanică, care până atunci a fost prin gazoductul Transbalcanic din Ucraina prin România și Bulgaria până în Turcia, Grecia, Macedonia de Nord. În prezent, principalele cantități din TurkStream merg către Serbia, dar, prin conexiuni cu rețeaua de transport bulgară, se transportă cantități și către Grecia și Macedonia de Nord.
CITEȘTE ȘI Șase români în topul celor mai bogați oameni din lume publicat de revista ForbesChiar înainte de începerea construcției gazoductului, rușii și-au rezervat cea mai mare parte a capacității, lăsând mici cantități companiei elvețiene MET, suficiente pentru a arăta Comisiei Europene că există un alt furnizor. La sfârșitul lunii aprilie 2022, Rusia a declarat Bulgaria drept stat inamic și, încălcând contractul pe termen lung, a oprit livrările companiei de stat Bulgargaz. Dar tranzitul gazelor rusești prin Bulgaria către cele trei țări vecine a continuat. Gazul trece însă și pe direcția din Grecia către România, o parte din volume fiind și rusești. Potrivit ultimelor date publice ale Bulgartransgaz pentru cele nouă luni ale anului 2023, 61% din tranzitul prin țară este către Serbia, puțin peste 20% – către Grecia, 16% din cantități merg în România și mai puțin de 3% sunt pentru Macedonia de Nord.
O analiză a fluxurilor de gaze prin țară din punctele de intrare și de ieșire din rețeaua bulgară și capacitatea rezervată a acestor puncte arată că, în practică, gazul rusesc traversează întreaga țară și chiar este vândut pe bursa de gaze din Bulgaria. Datele Bulgartransgaz pentru luna februarie arată faptul că, în medie, raportul dintre cantitățile totale transferate prin TurkStream fată de capacitatea rezervată este de 83,23% la punctul Strandja 2-Malkoclar și de 93,94% la Kireevo-Zaichar. Aceasta înseamnă că societatea primește taxe, dar transportă mai puțin decât cantitățile declarate. În medie pentru luna februarie, raportul dintre cantitățile totale transportate și capacitatea tehnică este de 74,21% la intrarea gazoductului și de 73,50% la ieșire. Adică, peste o cincime din instalație nu este umplută. Cu toate acestea, nu sunt oferite rezultate generale pentru perioada de la lansare. Operatorul de gaze explică că folosirea capacității depinde de cantitățile declarate pentru transport, respectiv de capacitățile rezervate de utilizatori. Din datele furnizate reiese că de la punerea în funcțiune a gazoductului, opt companii au rezervat capacitate în punctul de la granița cu Turcia, iar nouă – la cel cu Serbia.
De la lansarea Balkan Stream până la 1 martie a acestui an, aproape 487 milioane MWh sau peste 46 miliarde metri cubi de gaz rusesc au intrat în Bulgaria prin Strandja2-Malkochlar, iar peste 217,7 milioane MWh sau aproape 20,7 miliarde metri cubi au ieșit către Serbia. Veniturile din taxele de tranzit sunt de peste 1,3 miliarde de leva, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din investiția realizată. Costurile de exploatare a conductei – fără deduceri din amortizare – sunt de 44 milioane de leva pentru întreaga perioadă de exploatare. Diferența substanțială între cantitățile de intrare și de ieșire se datorează mai multor factori. Printre acestea se numără tranzitul gazelor rusești către Grecia și Macedonia de Nord, pe care Gazprom le-a transferat de la gazoductul transbalcanic către TurkStream. Un alt factor este importul, realizat de compania Sustainable Energy Supply, care este deținută de filiala companiei ruse Lukoil, compania Litasco și de fostul șef al Lukoil Bulgaria – Valentin Zlatev. Sustainable Energy Supply asigură cantitățile de gaze naturale necesare funcționării rafinăriei Neftohim de la Burgas. Lacuna aici este ca și cu importul recent de petrol rusesc. Litasco cumpără materia primă ieftină și o vinde singură tot către ea la un preț mare, pentru a putea aplica trucuri contabile în favoarea propriului profit. Până acum doi-trei ani, gazul pentru rafinărie era furnizat de compania de stat Bulgargaz și reprezenta 10% din cota sa de piață, care acum este preluat de Sustainable.
Potrivit datelor de la vama rusă citate de site-ul de investigații Bird.bg, de la începutul anului 2022 până la sfârșitul anului 2023, Rusia a exportat în total aproximativ 650 de milioane de metri cubi de gaz în Bulgaria prin intermediul Sustainable. Dintre acestea, peste 302 milioane sunt cantitățile pentru anul trecut. Adică, acestea sunt cantități importate prin TurkiStream pentru consum intern. Un al treilea factor pentru diferența dintre intrarea și ieșirea gazoductului TurkStream este contractul companiei grecești Mytilineos pentru gazul rusesc, pe care ea îl primește prin Bulgaria. Din nou, conform informațiilor de la vama rusă, din august 2022 până la sfârșitul anului 2023, această companie a primit peste 3 miliarde de metri cubi prin Turcia și Bulgaria.
Urmărirea datelor Bulgartransgaz privind fluxurile de gaze la punctele de intrare și de ieșire din rețea dezvăluie, de asemenea, că punctul de intrare al vechii conducte de gaze transbalcanice – Strandja-Malkochlar, la granița cu Turcia, este folosit destul de activ de un an.
De acolo, în Bulgaria intră zilnic între 20.000 și 60.000 MWh de gaze naturale. Depinde de anotimp. O parte din acestea aparțin companiei azere SOKAR, care, separat, prin conexiunea greacă de la Komotini către Stara Zagora importă 1 miliard de metri cubi pe an pentru Bulgargaz, dar prin Turcia furnizează materie primă pentru bursa de gaze din Bulgaria sau livrează în altă parte. Se presupune că volumele zilnice rămase sunt tranzitate de către compania turcă BOTAS către maghiara MVM în baza unui acord încheiat între aceștia.
Bulgargaz lucrează de asemenea cu MVM și separat este agent al BOTAS pentru rezervarea capacității din rețeaua Bulgartransgaz.
CITEȘTE ȘI Fluviul Dunărea ca frontieră între Bulgaria și România nu face parte din Acordul SchengenEste de remarcat faptul că, pe fondul jurămintelor euroatlantice zgomotoase și al discuțiilor despre respingerea surselor de energie rusești, o parte semnificativă a consumului de gaze din Bulgaria revine Gazprom. Potrivit datelor Vamei bulgare furnizate Mediapool, anul trecut au fost declarate în liberă circulație (adică pentru consum intern) 284.203.267 kg de gaze ca materie primă de origine rusă. Convertită la cea mai utilizată măsură a volumului de gaz – un metru cub, această sumă este de aproximativ 400 de milioane de metri cubi, adică peste trei sferturi îi revin lui Zlatev, dacă datele sunt comparate cu cele de la Vama rusă. Totuși, potrivit comercianților, Sustainable nu se limitează la livrări către Neftohim, ci face și livrări către Overgaz, dar vinde și către hub-ul de gaze Balkan.
Agenția Vamală a declarat că importul de gaz rusesc pentru piața internă bugară, anul trecut, a fost efectuat de patru companii. Nu a fost anunțat care sunt acestea, dar este clar că una este Sustenabil. Cealaltă este operatorul de stat de gaze Bulgartransgaz, care, în baza contractului de tranzit cu Gazprom, primește în natură gazele naturale de care are nevoie pentru funcționarea TurkStream. Cu toate acestea, aceste sume sunt extrem de mici.
Se spune că Mytilineos importă de asemenea gaz rusesc în Bulgaria pentru comerț. Compania elenă furnizează și materii prime către Bulgargaz, dar cerința expresă a furnizorului public bulgar este ca aceasta să nu provină din țări sancționate, cum este Rusia. Potrivit datelor furnizate de Bulgargaz către Bird, aproape 763 de milioane de metri cubi au fost importați de Mytilineos anul trecut prin terminalul de regazificare a gazelor lichefiate pe insula Revitusa, dar originea lor declarată a fost din SUA, Egipt și Norvegia.
Toată această încrengătură de fluxuri de gaze, din care o parte semnificativă transportă și importă materie primă din Rusia, arată că Bulgaria își subminează propria politică oficială de refuz al materiilor prime energetice rusești, precum și eforturile UE de a nu sponsoriza războiul din Ucraina prin achiziționarea de gaz rusesc.
Iar dacă tranzitul de gaz rusesc către Serbia și Ungaria recuperează totuși investițiile statului în Turk/Balkan Stream, importul acestuia în Bulgaria este complet inutil, au comentat experții pentru Mediapool. Ei consideră că statul ar trebui să izoleze complet posibilitatea ca gazul rusesc să se strecoare în consumul intern, deoarece influența Gazprom este dăunătoare nu numai pentru piață, ci și pentru că, prin comerț, asta afectează și politica.