Ministrul de Externe al Germaniei a dezvăluit că grupul de hackeri Fancy Bear, afiliat serviciului rus de informații militare, GRU, s-a folosit de o vulnerabilitate de securitate necunoscută a Outlook, serviciul de mesagerie al Microsoft.
Acțiunea a început în decembrie 2022 și a continuat până în ianuarie 2023, când Partidul Social Democrat din Germania (SPD), din care face parte și cancelarul Olaf Scholz, a realizat și a și anunțat că a fost ținta unui atac cibernetic, dar a trecut mai mult de un an până experții au putut aduce dovezi că acesta a fost orchestrat de un serviciu secret al Rusiei, arată BiziDay.
Reprezentantul diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că “Uniunea este hotărâtă să folosească întregul spectru de măsuri pentru a preveni, a descuraja și a răspunde comportamentului rău intenționat al Rusiei în spațiul cibernetic”. De asemenea, NATO a emis o declarație în care a subliniat că aliații “sunt hotărâți să folosească capacitățile necesare pentru a descuraja, pentru a se apăra și pentru a contracara întregul spectru de amenințări cibernetice, inclusiv luând în considerare un răspuns coordonat”.
Oficialii de la Berlin au avertizat că Rusia duce un război hibrid din ce în ce mai sofisticat și mai agresiv împotriva Germaniei și că, prin campaniile sale, încearcă să destabilizeze guvernul și încrederea în partidele politice principale.
În martie, conversațiile dintre înalți responsabili militari germani cu privire la livrarea de rachete Taurus către Ucraina au fost publicate pe diverse conturi rusești, ceea ce a generat un val de reacții împotriva cancelarului Scholz. În aceeași lună, hackerii ruși au încercat să obțină acces la conturile unor oficiali ai principalului partid de opoziție din Germania, Uniunea Creștin-Democrată.