Rosneft cere plata anticipată în ruble pentru produsele sale petroliere

Rosneft cere plata anticipată în ruble pentru produsele sale petroliere
scris 27 apr 2022

Cel mai important grup petrolier rus, Rosneft, a oferit produse petroliere de la rafinăriile sale pentru încărcare în perioada mai-iunie, într-o licitație care necesită plata anticipată în ruble, au declarat trei surse din piață pentru Reuters.

În timp ce Rusia încearcă să compenseze impactul sancțiunilor occidentale impuse țării în urma invadării Ucrainei, președintele Vladimir Putin a cerut cumpărătorilor de gaze vândute de grupul Gazprom să plătească în ruble, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFICE Gazprom taie Polonia și Bulgaria de la gaze. Impactul asupra României. Sofia ar putea apela la importuri din România CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Gazprom taie Polonia și Bulgaria de la gaze. Impactul asupra României. Sofia ar putea apela la importuri din România
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Rosneft a mers pe urmele ordinelor lui Putin către Gazprom și a cerut plata anticipată în proporție de 100% și conversia plății în ruble pentru achiziția petrolului său.

Săptămâna trecută, Rosneft a oferit 6,5 milioane de tone de țiței prin licitații, pentru încărcare în perioada mai-iunie, solicitând pentru prima dată plata anticipată integrală în ruble. Cu toate acestea, nu a reușit să asigure vânzări, deoarece termenii s-au dovedit greu de respectat, au spus surse Reuters.

Chiar și așa, Rosneft a cerut aceleași condiții pentru volumele de produse petroliere, au spus surse Reuters care citează documentele de licitație.

De asemenea, compania a oferit cumpărătorilor opțiunea, acolo unde nu este posibil să plătească în ruble, să plătească în yuani chinezești, dolari americani, euro, dirhami din Emiratele Arabe Unite și lire turcești, au spus sursele. Aceste opțiuni, însă, ar fi supuse negocierii și ar putea fi refuzate de Rosneft.

Au fost invitate licitații pentru aproximativ 2 milioane de tone de păcură și motorină, 1,4 milioane de tone de nafta și 1 milion de tone de motorină marină, au adăugat traderii.

Licitațiile s-au încheiat pe 25 aprilie, iar rezultatele ar trebui anunțate cel târziu pe 13 mai, au precizat sursele.

Majoritatea volumelor de produse petroliere de la Rosneft încărcate în 2022 au fost vândute cumpărătorilor prin contracte pe termen, dar recent mulți dintre aceștia au decis să reducă cumpărarea de produse petroliere rusești pe fondul precauției cu privire la sancțiunile occidentale și la problemele legate de plăți și transport.

Uniunea Europeană nu a impus încă o interdicție a importurilor de produse petroliere din rafinăriile rusești, dar ia în considerare opțiunile de reducere a importurilor de petrol rusesc, ca parte a sancțiunilor pentru invazia Ucrainei, pe care Rusia o numește ”operațiune militară specială”.

viewscnt
Afla mai multe despre
rosneft
petrol
ruble