Mai multe companii și instituții din România și din alte state au fost afectate marți de o nouă amenințare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, care criptează datele utilizatorilor și apoi solicită recompensă, a anunțat producătorul român de soluții de securitate cibernetică Bitdefender. Și Ucraina este lovită de un atac cibernetic masiv, care a doborât deja rețeaua informatică a Guvernului și a blocat mai multe sisteme ale aeroportului internațional de la Kiev, relatează Sky News și Reuters.
De asemenea, acest atac cibernetic vizează, în Ucraina, mai multe bănci, un distribuitor de energie electrică, precum și compania aeronautică Antonov.
Sunt afectate și companii din Spania, Marea Britanie, Irlanda, Danemarca și Rusia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Atât compania petrolieră rusă Rosneft, cât și compania daneză Maersk au anunțat că sistemele lor informatice sunt pertubate, iar probleme există și în birourile din Marea Britanie și Irlanda, arată news.ro.
Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blochează datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate și apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat, dat fiind că, după ce termină procesul de criptare a datelor, forțează calculatorul să se închidă și îl face inutilizabil până la plata recompensei de 300 de dolari.
Banca Centrală din Ucraina a anunțat că acest atac cibernetic este cauzat de un virus necunoscut, dar nu a dat mai multe detalii despre băncile afectate din Ucraina.
În schimb, o agenție guvernamentală elvețiană a anunțat reîntoarcerea unui virus ransomware pe nume Petya, care a cauzat probleme în principal în Ucraina, Rusia, Marea Britanie și India.
Virusul Petya a afectat mai multe sisteme informatice în 2016.
CITEȘTE ȘI Eurostat: România, Croația și Bulgaria sunt pe ultimele locuri în UE la consum individual și PIB pe cap de locuitor”Ca urmare a acestor atacuri cibernetice, aceste bănci au dificultăți cu servirea clienților și operațiunile bancare”, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale din Ucraina.
De asemenea, instituția bancară a precizat că orice atac cibernetic asupra sistemelor informatice ale băncilor ucrainene va fi neutralizat, pentru că securitatea cibernetică este configurată în mod corespunzător.
Mai multe avioane ar putea să sufere întârzieri, din cauza atacului cibernetic care a lovit inclusiv aeroportul internațional de la Kiev.
În luna mai, sute de mii de terminale din companii și instituții publice din întreaga lume au fost lovite de amenințările cibernetice de tip ransomware WannaCry și Adylkuzz, care folosesc o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows.
Recomandările specialiștilor în securitate cibernetică ai Bitdefender:
Faceți copii ale datelor de importanță strategică pentru a evita pierderea acestora.
Actualizați în regim de urgență sistemul de operare la cea mai recentă versiune.
Actualizați toate programele de pe calculator și evitați să folosiți software perimat.
Folosiți o soluție de securitate performantă și actualizată la zi.