Polonia taxează discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad: De ce nu face el o uniune cu Putin și cu unele state autoritare de acest tip?

Polonia taxează discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad: De ce nu face el o uniune cu Putin și cu unele state autoritare de acest tip?

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iul 2024

Polonia a reacționat la discursul rostit de premierul maghiar Viktor Orban la Băile Tușnad sugerându-i să iasă din Uniunea Europeană și să facă o uniune cu Vladimir Putin și cu alte state autoritare, dacă nu este mulțumit de deciziile UE și NATO. În replică, ministrul de externe de la Budapesta a transmis diplomației de la Varșovia că probabil „adevărul doare”, dar și că „s-a umplut paharul” și nu mai tolerează „provocările și ipocrizia” actualului guvern polonez.

După discursul lui Viktor Orban rostit sâmbătă la Băile Tușnad, în care la un moment dat acesta a făcut reproșuri Poloniei, au izbucnit tensiuni diplomatice între Budapesta și Varșovia. Viktor Orban a criticat ambițiile geopolitice ale Poloniei și a acuzat-o de ipocrizie, afirmând că în timp ce blamează Ungaria, face afaceri cu Rusia prin intermediari. Premierul ungar a criticat politicile greșite - în opinia sa - ale UE și ale Occidentului în ansamblu. Pe de altă parte, șeful guvernului ungar l-a lăudat pe Donald Trump și a apărat Rusia, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Ungaria va permite ca în cazul centralei nucleare de la Paks să fie depășită limita de temperatură a apei Dunării CITEȘTE ȘI Ungaria va permite ca în cazul centralei nucleare de la Paks să fie depășită limita de temperatură a apei Dunării
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

De asemenea, Orban a acuzat Polonia că a provocat o schimbare în echilibrul de putere din Europa prin slăbirea axei Berlin-Paris în favoarea unei noi configurații: Londra, Varșovia, Kiev, statele baltice și Scandinavia. În acest fel, Grupul de la Vișegrad, care, în interpretarea lui Orban, trebuia să se bazeze pe recunoașterea unei Germanii și a unei Rusii puternice și să formeze o a treia forță importantă, a fost, de asemenea, slăbit.

„Noi nu facem afaceri cu Rusia, spre deosebire de premierul Orban, care se situează la marginea societății internaționale - atât în Uniunea Europeană, cât și în NATO”, a subliniat duminică ministrul adjunct de externe al Poloniei, Władysław Teofil Bartoszewski. De asemenea, diplomatul polonez a subliniat că discursul lui Orban a fost comentat duminică foarte negativ și de ambasadorul SUA la Budapesta.

„Acesta a fost un atac atât asupra Poloniei, cât și asupra SUA, asupra Uniunii Europene și asupra NATO", a subliniat Bartoszewski.

„Nu prea înțeleg de ce Ungaria mai vrea să rămână membră a unor organizații care îi displac atât de mult și care se presupune că o tratează rău. De ce nu formează el (Orban) o uniune cu Putin și cu unele state autoritare de acest tip? Principiul de bază este că, dacă nu vrei să fii membru al unui club, te poți retrage oricând. Este cu siguranță o politică antieuropeană, antiucraineană și antipoloneză în acest moment", a punctat ministrul adjunct de externe de la Varșovia.

El a reamintit că Orban blochează în prezent 2 miliarde de zloți (cca. 468 de milioane de euro) care sunt datorați Poloniei de către UE drept rambursare pentru echipamentul militar pe care Polonia l-a dat Ucrainei.

Ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijarto, nu a întârziat să-i dea replica. Într-o postare pe Facebook el a reluat acuzația premierului Orban că Polonia dă dovadă de ipocrizie, pentru că în timp ce acuză Ungaria că importă petrol din Rusia, ea însăși face același lucru. „Secretarul de stat polonez pentru afaceri externe a reacționat dur la discursul de ieri de la Tușnad... Reacția dovedește adevărul zicalei maghiare: adevărul doare”, își începe postarea șeful diplomației maghiare.

„Mult timp am tolerat provocările și ipocrizia actualului guvern polonez, cu intenția de a păstra frăția polono-ungară, dar acum s-a umplut paharul”, continuă Szijjarto, al cărui guvern a avut relații foarte bune cu vechiul guvern naționalist de la Varșovia, care a fost învins în alegeri, în toamna anului trecut, de coaliția liberală a actualului premier Donald Tusk.

Producătorul Regina se împrumută pentru România CITEȘTE ȘI Producătorul Regina se împrumută pentru România

„Actualul guvern polonez ne critică și ne acuză că importăm petrol din Rusia, care este esențial pentru funcționarea țării, dar dacă ne uităm cu atenție pe lista de clienți a uneia dintre cele mai mari rafinării de petrol din Rusia, găsim polonezi pe ea. Nu ar fi nimic în neregulă cu acest lucru, deoarece aprovizionarea cu energie se bazează în cele din urmă pe fundamentele fizice, dar dacă acesta este cazul, atunci nu ar trebui să fim ipocriți și să dăm vina pe alții”, a punctat Szijjarto.

În prezent, Ungaria și Slovacia sunt revoltate și caută medierea Uniunii Europene sau arbitraj internaținal din cauză că nu mai pot importa petrol de la compania rusă Lukoil prin conducta Drujba, care traversează Ucraina, deoarece Kievul a pus Lukoil pe lista sa de sancțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
polonia
ungaria