Noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei vor include probabil oțel, bunuri de lux, combustibil pentru avioane și multe altele

Noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei vor include probabil oțel, bunuri de lux, combustibil pentru avioane și multe altele
scris 5 apr 2022

Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar putea restricționa închirierea de avioane și importul și exportul de produse precum carburanți, produse din oțel și bunuri de lux, au declarat două surse care cunosc discuțiile, transmite CNBC.

Cu toate acestea, blocul rămâne divizat cu privire la extinderea acestor sancțiuni la importurile de energie, în ciuda dovezilor tot mai numeroase referitoare la crimele de război comise de forțele ruse în Ucraina, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFICE Ministerul Finanțelor a luat cel mai scump împrumut din ultimii 10 ani CITEȘTE ȘI GRAFICE Ministerul Finanțelor a luat cel mai scump împrumut din ultimii 10 ani

Procurorul general al Ucrainei a declarat că 410 cadavre au fost găsite în orașe recucerite, de la retragerea forțelor ruse din jurul Kievului, ca parte a unei investigații privind posibile crime de război.

În weekend, diverse organizații internaționale de presă au relatat despre uciderile în masă ale civililor în orașul Bucea, un oraș ucrainean apropiat de capitala țării Kiev, care a fost sub ocupație rusă până de curând.

Informațiile au condus la o serie de apeluri din interiorul Uniunii Europene pentru ca blocul să meargă mai departe în pedepsirea Moscovei pentru invazia sa neprovocată în Ucraina.

Blocul lucrează acum la un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, noua rundă de măsuri urmînd să fie aprobată în cursul acestei săptămâni.

Doi oficiali UE, care nu au dorit să fie numiți din cauza naturii sensibile a discuțiilor, au declarat pentru CNBC că o propunere pentru următorul pachet de sancțiuni include leasing de avioane, produse din oțel, bunuri de lux și combustibil pentru avioane.

Ambele surse au adăugat că pachetul de măsuri este încă în discuție și s-ar putea schimba pe măsură ce discuțiile vor continua în zilele următoare și înaintea unei întâlniri cruciale a ambasadorilor UE de miercuri.

Unul dintre oficiali a adăugat că ”evident, lipsește o componentă mare”, cu referire la lipsa de măsuri privind sectorul energetic rus.

Impunerea unei interdicții imediate asupra gazului, petrolului sau chiar cărbunelui rusesc a fost un subiect de mare dezbatere în cadrul UE de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

În timp ce unele națiuni susțin interzicerea energiei rusești, alte țări UE susțin că sunt prea dependente de aceasta și că sancțiunile ar avea un efect negativ asupra propriilor lor economii mai mult decât asupra Rusiei.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat luni că UE ar trebui să convină cu privire la restricționarea petrolului și cărbunelui rusesc în urma atrocităților raportate la Bucea.

Polonia, de exemplu, a anunțat luna trecută că va opri importurile de cărbune rusesc. Cu toate acestea, există un grup foarte vocal de națiuni UE care încă sunt împotriva aprobării oricăror sancțiuni energetice.

”Vrem să fim, [în] timp scurt, mai puțin dependenți de importurile rusești de energie ale Uniunii Europene, iar Germania va sprijini noi sancțiuni împotriva Rusiei”, a declarat luni ministrul german de Finanțe Christian Lindner, pentru CNBC, la Luxemburg.

”Trebuie să punem mai multă presiune asupra lui Putin și trebuie să izolăm Rusia, trebuie să tăiem toate relațiile economice cu Rusia, dar în acest moment nu este posibil să tăiem aprovizionarea cu gaze”, a adăugat el.

Întrebat dacă, așa cum a sugerat Macron, UE ar trebui să continue cu sancțiunile pentru petrol și gaze, Lindner a spus: ”Fără speculații din partea mea”.

Omologul său austriac s-a exprimat, de asemenea, împotriva interzicerii gazelor rusesc.

”Austria nu este în favoarea mai multor sancțiuni privind gazele. Suntem foarte dependenți de gazele rusești și cred că toate sancțiunile care ne-ar lovi mai mult decât pe ruși nu ar fi bune pentru noi. De aceea suntem împotriva sancțiunilor în materie de petrol și gaze”, a declarat pentru CNBC Magnus Brunner, ministrul federal al Finanțelor din Austria.

Biroul european de statistică estimează că Austria a importat aproape 59% din necesarul său de gaze naturale din Rusia în cursul anului 2020.

Bulgaria, Republica Cehă, Letonia și Ungaria au importat o pondere și mai mare de gaze naturale din Rusia în același an, potrivit Eurostat.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
sanctiuni