Grupul energetic ceh CEZ a atacat în instanță decizia autorităților bulgare de a bloca vânzarea activelor grupului din Bulgaria către compania locală Inercom, tranzacție evaluată la aproape 400 milioane de euro și care a dus la demisia ministrului Energiei din țara vecină.
În februarie, CEZ a ajuns la un acord privind vânzarea subsidiarelor locale către Inercom. Vânzarea “avantajoasă” ar fi avut un efect pozitiv asupra rezultatelor grupului de circa 9,9 miliarde de coroane cehești (aproximativ 387 milioane euro), potrivit estimărilor CEZ.
De activele CEZ din Bulgaria a fost interesată și Electrica, însă compania românească a pierdut licitația.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Luna trecută, Comisia bulgară pentru Concurență (CPC) a anunțat că interzice vânzarea operațiunilor CEZ către Inercom, spunând că tranzacția ar afecta negativ mediul concurențial și ar ridica îngrijorări cu privire la siguranța națională.
Decizia a fost contestată de Inercom pe 30 iulie și de CEZ la 1 august.
Acordul cu Inercom, o companie privată puțin cunoscută din Bulgaria, deținută de omul de afaceri Ginka Vurbakova, a stârnit controverse încă de la început, mai mulți oficiali bulgari arătându-se sceptici cu privire la capacitatea Inercom de a finanța achiziția și de a gestiona afacerile CEZ pe piața locală. Grupul ceh deservește 3 milioane de clienți în Bulgaria și are vânzări anuale de circa 1 miliard de euro.
Pe lângă îngrijorările de natură financiară, tranzacția a declanșat și un scandal politic, după ce ministrul Energiei, Temenuzhka Petkova, a confirmat informațiile din presă privind existența unor legături cu proprietarul Inercom. Petkova și-a înaintat ulterior demisia.
CEZ a intrat pe piața din Bulgaria în 2004 și a avut de-a lungul anilor o relație tumultoasă cu autoritățile de reglementare. În iulie 2016, grupul a intentat un proces împotriva Bulgariei la o curte de arbitraj, acuzând nerespectarea prevederilor de protejare a investițiilor incluse în Tratatul-Cadru pentru Energie.
Grupul CEZ este controlat de statul ceh, care deține aproximativ 70% din acțiuni.