Prim-ministrul albanez Edi Rama a anunțat la sfârșitul lunii decembrie că va bloca TikTok timp de un an. Decizia sa a fost alimentată de indignarea provocată de înjunghierea mortală a unui tânăr de 14 ani în noiembrie, în urma unei serii de discuții pe care adolescentul le-a avut pe rețelele sociale.
În contextul crizei energetice, întreprinderile din regiune sunt încurajate să își desfășoare activitatea în timpul nopții, când consumul de energie este mai redus.
Regiunea transnistreană, deconectată de la livrările Gazprom, mai are gaze pentru 24 de zile, potrivit datelor prezentate miercuri în așa-zisul Consiliu de Securitate de la Tiraspol, convocat de liderul separatist Vadim Krasnoselski.
Polonia a mai făcut un pas spre construcția primei sale centrale nucleare, după ce Guvernul de la Varșovia a aprobat, marți, o finanțare de până la 60,2 miliarde zloți (14,7 miliarde dolari) pentru acest proiect care nu a primit încă aprobarea Uniunii Europene pentru a demara, transmite Bloomberg.
Premier Energy, grup controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc și listat la Bursa de Valori București (BVB), a anunțat finalizarea unui parc fotovoltaic de 10 MW în Republica Moldova și, totodată, aprobarea de către reglementatorul energetic din Basarabia a majorării prețurilor și tarifelor de furnizare și distribuție a energiei practicate de filialele moldovenești ale companiei.
Opt țări din nordul Europei - Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia, Islanda și cele trei țări baltice (Estonia, Letonia, Lituania) - au publicat o declarație comună în care au promis că vor colabora cu Comisia Europeană și cu alți parteneri-cheie pentru a fi pregătiți să intensifice asistența internațională acordată Republicii Moldova în actuala situație de criză în domeniul energetic, considerând că decizia Gazprom de a sista livrările de gaz în Transnistria vizează subminarea stabilității politice și economice a Republicii Moldova.
Statele Unite au impus sancțiuni economice împotriva șefului de cabinet al premierului Viktor Orban „pentru implicarea sa în acte de corupție”, potrivit unui comunicat al Departamentului Trezoreriei, relatează AFP.
Afacerile ucrainene care s-au înființat sau s-au extins în Europa Centrală, după invazia Rusiei din 2022, își reorientează atenția de la clienții refugiați către clienții locali, pe măsură ce se consolidează, unele dintre ele vizând acum o mutare mai departe spre vest. Pe măsură ce războiul a blocat oportunitățile în țara de origine și în est, inclusiv în Rusia, au apărut în țările învecinate firme deținute de ucraineni, care inițial i-au vizat compatrioții lor strămutați cu alimente, băuturi și servicii, arată o analiză Reuters.
Un fost viceprim-ministru bulgar pentru gestionarea fondurilor europene, Atanas Pekanov, a avertizat că Bulgaria riscă să piardă un sprijin financiar semnificativ, în valoare de 9 miliarde de euro, din cauza întârzierilor în Planul de redresare și reziliență (PNRR) și în alte proiecte conexe, scrie Novinite.
Bulgaria și România au aderat oficial la spațiul Schengen și terestru de la 1 ianuarie, iar aceasta are deja și un alt efect.