Două cabluri de telecomunicații între Finlanda și Estonia, rupte de Crăciun la Marea Baltică de un petrolier, Eagle S, suspectat că face parte din ”flota fantomă” a Rusiei, într-o presupusă sabotare a mai multor cabluri submarine, au fost reparate, anunță operatorul Elisa, relatează AFP.
Mai multe localități basarabene din așa-numita ″zonă de securitate″, instituită în 1992 după războiul din Transnistria, care sunt racordate în prezent la rețelele de alimentare cu energie electrică și gaze naturale din regiunea separatistă, aflată într-o gravă criză energetică, vor fi conectate de urgență la cele ale Republicii Moldova, au decis autoritățile de la Chișinău.
Compania germană de apărare Rheinmetall va deține o participație de 51% la Rheinmetall Defence Lietuva, o nouă companie care va construi o fabrică de muniție în Lituania, conform unui acord de parteneriat, relatează Reuters.
Sectorul turismului din Bulgaria a înregistrat un an record în 2024, fiind estimat un nivel de aproximativ 13 milioane de vizitatori străini, conform Ministerului Turismului, informează Novinite.
Liderul ucrainean Volodimir Zelenski i-a propus președintelui ales al SUA, Donald Trump, ca Ucraina să cumpere arme americane în schimbul a 300 de miliarde de dolari constând în active rusești înghețate, a dezvăluit Zelenski într-un interviu acordat podcasterului american Lex Fridman, potrivit The Kyiv Independent.
La 5 zile de la oprirea livrărilor de gaze de către concernul rus Gazprom, situația se agravează pe malul stâng al Nistrului.
Cancelarul conservator al Austriei, Karl Nehammer, anunță că se va retrage din funcția de cancelar și de președinte al partidului său „în următoarele câteva zile”, oprind negocierile cu social-democrații pentru formarea următorului Guvern, conform AFP.
Rusia a declarat sâmbătă starea de urgență regională în Crimeea, peninsula ucraineană pe care a anexat-o în 2014, în timp ce continuă curățarea țărmului Mării Negre contaminat cu păcură de ambele părți ale strâmtorii Kerci în urma unei deversări provocate de naufragiul a două petroliere luna trecută, relatează Reuters.
Turcia ar putea deveni un furnizor de gaz natural de încredere pentru Europa în contextul ultimelor evenimente, potrivit experților în energie citați de publicația turcă Hurriyet. Contextul este întreruperea alimentării Europei cu gaz rusesc via Ucraina.
Regiunea separatistă pro-rusă Transnistria a anunțat sâmbătă noi întreruperi în furnizarea energiei electrice pentru populație, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc și compania rusă Gazprom a refuzat să furnizeze Republicii Moldova gaz pe o rută alternativă din cauza unei dispute cu Chișinăul asupra unei datorii, relatează Reuters și AFP.