Thomas Cook, cea mai veche companie de turism din lume, se luptă pentru supraviețuire. 600.000 de turiști se pot trezi blocați în cazul unui colaps

Thomas Cook, cea mai veche companie de turism din lume, se luptă pentru supraviețuire. 600.000 de turiști se pot trezi blocați în cazul unui colaps
scris 21 sep 2019

Compania britanică Thomas Cook, cel mai vechi operator de turism din lume, aflat în dificultate financiară din cauza datoriilor acumulate, poartă discuții cu guvernul Marii Britanii și cu potențiali investitori privind atragerea unei finanțări de 200 milioane de lire sterline, fonduri necesare pentru a evita intrarea în faliment.

Compania se luptă pentru supraviețuire, după ce creditorii săi au amenințat că se retrag dintr-un acord de salvare încheiat după mai multe luni de negocieri, scrie Reuters. 

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă nu va reuși să obțină banii, Thomas Cook ar putea fi pusă sub administrație judiciară, etapă care de cele mai multe ori precede falimentul.

Cea mai mare rețea de agenții de turism din SUA a intrat în România CITEȘTE ȘI Cea mai mare rețea de agenții de turism din SUA a intrat în România

Un asemenea scenariu ar atrage după sine cea mai mare repatriere pe timp de pace din istoria Marii Britanii, în condițiile în care aproximativ 160.000 de clienți britanici ai companiei se află în prezent în vacanță peste hotare.

În total, circa 600.000 de clienți din întreaga lume s-ar putea trezi blocați în eventualitatea colapsului. 

Potrivit unei surse citate de Reuters, reprezentanții Thomas Cook poartă discuții cu guvernul britanic și cu investitori potențiali pentru a găsi o soluție. Compania caută să obțină încă 200 milioane de lire sterline, pe lângă pachetul de finanțare în valoare de 900 milioane de lire sterline agreat anterior cu acționarii și creditorii, printre care compania chineză Fosun Tourism, principalul său acționar.

Noile fonduri sunt necesare pentru a asigura operațiunile companiei pe timp de iarnă, când Thomas Cook trebuie să plătească hotelurile pentru serviciile furnizate în sezonul de vară.

Guvernul britanic și autoritatea de reglementare din domeniul aviației au elaborat un plan în cazul în care vor trebui să repatrieze turiștii aflați peste hotare, însă un eventual colaps al Thomas Cook va afecta mai mult decât turiștii aflați în vacanță.

Fondată în 1841, Thomas Cooks operează hoteluri și stațiuni turistice, companii aeriene, nave de croazieră, precum și sute de agenții de turism. Cu aproximativ 21.000 de angajați, compania are activități în 16 țări și deserverște 19 milioane de clienți pe an.

Falimentul Thomas Cook ar putea afecta economiile principalelor sale piețe, și anume Spania, Grecia și Turcia, precum și acționarii și creditorii companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
thomas cook
faliment
finantare
turisti blocati
datorii