"Prima școală românească", unul dintre cele mai căutate muzee din țară, a rămas fără turiști străini după ce primăria Brașovului a interzis accesul autocarelor în zonă

"Prima școală românească", unul dintre cele mai căutate muzee din țară, a rămas fără turiști străini după ce primăria Brașovului a interzis accesul autocarelor în zonă
scris 29 apr 2019

La patru luni după ce primăria a interzis accesul autocarelor cu turiști în Scheii Brașovului, unde se află muzeul "Prima școală românească", numărul turiștilor străini la acest obiectiv a scăzut de la o medie de peste 1.500 pe zi la aproape zero. Directorul muzeului se teme că instituția, care "trăiește" din taxa de intrare, se va închide, iar agenții de turism care aduc străini în România sunt și ei nemulțumiți.

Mai mult de 95% dintre străinii care vin în excursii de grup în România și merg în circuite cu autocarul în țară sunt bătrâni și nu se pot deplasa prea mult pe jos, pentru că majoritatea suferă de probleme locomotorii, spune pentru Profit.ro Mircea Vladu, proprietarul agenției de turism Holiday Office. Din acest motiv, măsura pe care a luat-o în decembrie primăria de a închide pentru autocare drumul către Scheii Brașovului a afectat puternic excursiile cu turiști străini în zonă și activitatea celor opt muzee, printre care și cea mai veche școală românească. Prima școală românească din țară se află în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae, primele cursuri în limba română având loc aici în 1583 și este unul dintre cele mai căutate obiective de către turiștii străini care ajung în România. În muzeu se află cel mai vechi manual de școală, datând din secolul XI, dar și tiparnița lui Coresi.

Urmărește-ne și pe Google News

"Până și ONT, în comunism, vindea această atracție turistică. Dar avem o mare problemă după ce, la sfârșitul anului trecut, primăria a interzis accesul autocarelor în zonă, care nu pot opri și lăsa turiștii străini decât laAro Palace, la aproape treii kilometri distanță. Drumul lung și în pantă îi descurajează pe turiștii străini, majoritatea vârstinici, care renunță la acest obiectiv, deși noi l-am trecut în cataloagele noastre și vacanțele au fost cumpărate de ei cu un an în urmă", a spus Vladu. El a afirmat că amenda pentru un autocar care intră în acea zonă interzisă este de 3.000 de lei și niciun șofer nu își permite să încalce interdicția.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Studiu Travelport: Mai mult de jumătate dintre turiști folosesc o aplicație pentru smart phone când rezervă un zbor CITEȘTE ȘI Studiu Travelport: Mai mult de jumătate dintre turiști folosesc o aplicație pentru smart phone când rezervă un zbor

Astfel, crede Vladu, autoritățile locale din Brașov afectează grav turismul în zonă, și lucrurile ar fi stat mult mai bine dacă ar fi permis staționarea autocarelor doar pentru câteva minute la muzeu, cât coboară și urcă turiștii. "Noi nu vrem să parcăm acolo, ci doar să oprim cât să lăsăm oamenii să coboare. Ar putea pune o taxă pe intrarea autocarelor, de 100-200 de lei, dar nu să interzică total accesul", a mai spus directorul agenției.

Vasile Oltean, directorul muzeului "Prima Școală Românească", afirmă că interdicția de intrare a autocarelor este o "tâmpenie strigătoare la cer" și dă exemplu că marți au fost trei autocare cu turiști italieni care au renunțat să viziteze muzeul pentru că n-au putut intra în zonă.

"Din 24 decembrie n-am mai avut grupuri de turiști străini în zonă, deși înainte aveam zeci de autocare pe zi, iar în fiecare autocar erau, în medie, 60 de oameni. Acum mai vin doar turiști români și străini care ajung individual, nu mai mulți de câțiva pe zi, dar avem zile în care nu mai vine niciun străin", a mai spus Oltean.

El se teme că, în acest ritm, muzeul va fi închis, pentru că obiectivul supraviețuiește doar din taxa de intrare.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima scoala romaneasca
muzeu
turisti straini