Grecia se află pe primele poziții în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește calitatea apelor pentru scăldat, potrivit raportului dat publicității de Agenția Europeană de Mediu (AEE) și Comisia Europeană, potrivit Rador Radio România.
În Grecia au fost controlate 1.731 de zone destinate scăldatului, dintre care 1.659 sunt caracterizate ca fiind de „calitate excelentă”, 17 de „calitate bună” și 4 de „calitate moderată”, fără a exista însă zone pentru scăldat, atât în zonele de țărm, cât și în zona continentală care să fi fost clasificate ca fiind „de proastă calitate”.
Potrivit raportului, cel mai mare procent de ape excelente pentru scăldat din UE se găsește în Grecia, Croația, Cipru și Austria. În Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Malta, Austria și România, toate apele pentru scăldat recunoscute oficial au îndeplinit cel puțin standardele minime de calitate în 2023. Doar 1,5% din apele destinate scăldatului în UE sunt de „proastă calitate”.
Per ansamblu, la nivelul UE, 85,4% dintre zonele populare pentru scăldat sunt evaluate ca fiind de „calitate excelentă”, în timp ce 96% din toate apele destinate scăldatului recunoscute oficial în UE au îndeplinit standardele minime de calitate și doar 1,5% au fost evaluate ca fiind de „calitate proastă”.
Calitatea apelor destinate scăldatului de la țărmurile maritime este în general mai bună în comparație cu apele pentru scăldat din interiorul țărilor (râuri, lacuri etc.). În 2023, 89% dintre zonele de la țărmurile mărilor destinate scăldatului și clasificate erau de calitate excelentă în UE, comparativ cu puțin sub 79% din apele pentru scăldat din interiorul țărilor.
La polul opus, cele mai multe ape destinate scăldatului care au primit clasificarea „de proastă calitate” sunt înregistrate în Albania, Suedia și Țările de Jos.