FOTO VIRAL Tabloul litoralului românesc în vârf de sezon: turiști care dorm în mașini. "Țepe", prețuri mari și afaceri închise

FOTO VIRAL Tabloul litoralului românesc în vârf de sezon: turiști care dorm în mașini. "Țepe", prețuri mari și afaceri închise
scris 9 aug 2021

Suntem în plin vârf de sezon estival, iar litoralul românesc este ca un tablou format din foarte multe contraste. Hoteluri cu prețuri pe noapte mai mari decât salariul minim pe economie sunt în antiteză cu turiștii care aleg să doarmă pe pământ sau în mașini.

Patronatele din turism au anunțat că acest final de săptămână a fost cel mai aglomerat din sezonul estival 2021, peste 135.000 de turiști fiind înregistrați oficial pe litoral. Numărul lor este mai mare dacă ținem cont de cei care se cazează în apartamente sau „la privat”.   

Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) atrage atenția că turist pe litoral este doar cel care se cazează în structuri clasificate. Restul celor care vin la mare sunt vizitatori care se cazează de cele mai multe ori la negru, scrie Adevarul.  

Urmărește-ne și pe Google News
Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni CITEȘTE ȘI Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni

„Cei care aleg structurile neclasificate, care sunt nenumărate pe litoralul românesc, nu mai sunt turiști, ci vizitatori. Stațiunile sunt foarte pline datorită acestor vizitatori. Sunt aceste ansambluri rezidențiale care se închiriază toate la negru , cu sprijinul tacit al autorităților locale și cu îngăduința autorităților centrale”, spune Dragoș Răducan.    Vârful de sezon de pe litoral aduce și prețuri de top la cazare și alte servicii. Așa se face că în anumite hoteluri din Mamaia, Mamaia Nord, Eforie Nord o noapte de cazare poate costa cât salariul minim pe economie în România.   

Cu toate acestea, sunt și afaceri care „mor” în plin sezon. Plajele lărgite i-au lăsat pe operatorii din zonă cu șezlongurile goale, situate la mare distanță de malul mării, iar la beach barurile lor bate doar briza. Cei de la Coco Beach Mamaia au anunțat că închid plaja: „cu această ocazie mulțumim ABADL (instituția care administrează plajele de pe litoral) pentru că ne-au obligat indirect să murim la scurt timp după ce am prins viață în acest sezon. Lărgirea plajelor și nisipul înlocuit cu scoici ne-au condus la moarte rapidă și sigură”.   

Turiști care dorm în mașină Din peisajul litoralului românesc nu lipsesc imaginile cu turiști „cazați” în mașini sau direct pe iarba din fața hotelurilor. Astfel de fotografii, realizate în stațiunea Mamaia, au devenit virale pe internet.  

O familie care doarme pe jos, într-o parcare din zona Hotelului Albatros (Mamaia), un film cu o familie de turiști care dormea într-o dubiță, cu ușile larg deschise, și fotografia unui turist care doarme în portbagajul mașinii parcate în centrul stațiunii au atras mii de comentarii în mediul online.

VIDEO Adriana Nedelea, la Focus la Prima Oră, Prima TV: Facturi mai mari la iarnă CITEȘTE ȘI VIDEO Adriana Nedelea, la Focus la Prima Oră, Prima TV: Facturi mai mari la iarnă

Majoritatea celor care au păreri în spațiul virtual „laudă” inițiativa turiștilor și spun că este o alternativă la sutele de lei pe care hotelierii le cer pentru o singură noapte de cazare. Alții cred că aceste familii „au pățit ceva” și au fost nevoite să doarmă în mașini sau pe jos. „Poate ceva s-a întâmplat, planurile s-au schimbat. Sigur este o poveste tristă în spatele acestei situații”, spune un comentator.  

Desigur, sunt și păreri conform cărora Poliția Locală ar trebui să intervină și să interzică astfel de lucruri. „Eu când nu îmi permit o vacanță, nu mă duc și gata! Nu te poți bucura de o vacanță dormind în parcare, fără toalete sau fără un minim confort”, crede o altă persoană.  

Cei mai mulți oameni consideră că dormitul în mașină nu este un gest deplasat. „Decât să dea 300 - 400 de lei pe noapte la hotel, mai bine plătește parcarea și cu restul distracție”, spune un comentator. „Nu toată lumea are bani de hotel de 5 stele. Soarele este același și pentru cei cu bani mulți și pentru cei cu bani puțini”, este de părere o altă persoană.

Țepe și nervi întinși  Ca în fiecare an, nu lipsesc de pe litoral „țepele”. Astfel, turiștii se plâng că ajung la mare și constată că rezervarea lor nu mai e valabilă deși au plătit un avans. Pentru câțiva bani în plus, proprietarii de spații de cazare preferă să fie neserioși și să închirieze celui care oferă mai mult.  

„Am avut o rezervare la mare în perioada 11-19 august. Am plătit avansul, iar acum aflu că doamna respectivă cu apartamentul mi-a dat o mare țeapă”, scrie o turistă. Pe grupurile specializate în oferte de cazare pe litoral sunt zeci de astfel de mesaje.

Sunt și cazuri de false anunțuri, iar unii oameni plătesc în avans fără să verifice dacă apartamentul sau pensiunea respectivă există în realitate și oferta este adevărată. Se trezesc astfel cu banii luați și cu numere de telefon la care nu mai răspunde nimeni după ce plata a fost efectuată.  

Autoritățile sunt și ele prezente pe litoral. Jandarmii, polițiștii, inspectorii sanitar veterinari, cei ai ANAF, ai Apelor Române, comisarii Protecției Consumatorilor fac zilnic controale în stațiuni. Amenzile în valoare de milioane de lei curg, dar asta nu pare că mai sperie pe nimeni.   

Traficul infernal dintre nordul și sudul litoralului vine să întregească această imagine a vârfului de sezon. DN 39 (Constanța –  Eforie - Mangalia – Vama Veche) se transformă în coșmarul turiștilor care stau ore întregi la volan pentru a parcurge câteva zeci de kilometri. Autoritățile județene se laudă că vor să facă un drum expres sau chiar o autostradă a sudului, dar, concret, nimic nu se întâmplă.    Una peste alta, stațiunile sunt pline, deși turiștii își scriu nemulțumirile pe rețelele sociale și compară litoralul românesc cu destinații din străinătate unde este „mai ieftin, mai frumos și cu servicii de calitate.”

viewscnt
Afla mai multe despre
cazare
litoral