DOCUMENT MAE: Situația românilor care călătoresc în Canada - în parametrii normali, nu sunt argumente pentru reintroducerea vizelor. Autoritățile și presa din Canada reclamă însă probleme

DOCUMENT MAE: Situația românilor care călătoresc în Canada - în parametrii normali, nu sunt argumente pentru reintroducerea vizelor. Autoritățile și presa din Canada reclamă însă probleme
scris 11 aug 2018

Ministerul Afacerilor Externe arată că situația românilor, în ce privește respectarea legii, criminalitatea sau cererile de azil de după liberalizarea regimului de vize, este comparabilă cu cea a altor cetățeni din state ale Uniunii Europene care au trecut prin același proces. Potrivit autorităților române, care colaborează permanent cu cele canadiene pe această temă, nu există niciun temei pentru reintroducerea vizelor în cazul cetățenilor români. 

De ce este important: Începând cu 1 decembrie 2017, românii pot călători în Canada fără vize, pentru șederi de maximum 6 luni. Persoanele care intenționează să intre în/ tranziteze Canada pe calea aerului ulterior datei de 1 decembrie 2017 trebuie totuși să obțină în prealabil o Autorizație electronică de călătorie (Electronic Travel Authorization – eTA). Românii care intenționează să intre în Canada pe cale terestră (rutieră/ feroviară) sau maritimă (la bordul unei ambarcațiuni, inclusiv al unui vas de croazieră) trebuie să aibă doar un pașaport valabil, fără a mai fi necesară obținerea eTA.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este important: Începând din iunie, cetățenii români care intenționează să călătorească în Canada fără viză pot solicita acordarea eTA numai în baza unui pașaport simplu electronic (cu date biometrice). În consecință, pașapoartele simple temporare și pașapoartele simple care nu conțin date biometrice nu vor mai fi acceptate în vederea eliberării eTA.

Ce au reclamat autoritățile și presa din Canada: La începutul acestui an, în luna februarie, presa canadiană relata că renunțarea la obligativitatea vizei pentru cetățenii români a fost urmată de o creștere importantă a solicitărilor de azil în Canada, determinând organizarea unei întâlniri între guvernul federal și diplomați români, la Ottawa. Responsabili din Ministerul pentru Imigrație indicau atunci că 232 de români depuseseră solicitări de azil în Canada de la ridicarea obligativității vizelor, comparativ cu întreg anul 2016, când doar 120 de români au cerut azil.

În aceeași lună februarie, un raport al Agenției Canadiene de Servicii de Frontieră relata că ridicarea vizelor a cauzat, în perioada scursă de la 1 decembrie, o creștere notabilă a activității crimei organizate din România care vizează Canada. 

Marii turoperatori susțin că ordonanța de garantare a pachetelor turistice nu rezolvă problema și sunt supărați că au fost făcuți hoți. Banii turiștilor nu vor fi garantați cu adevărat. ANAT sesizează Comisia Europeană CITEȘTE ȘI Marii turoperatori susțin că ordonanța de garantare a pachetelor turistice nu rezolvă problema și sunt supărați că au fost făcuți hoți. Banii turiștilor nu vor fi garantați cu adevărat. ANAT sesizează Comisia Europeană

Ce spune Ministerul Afacerilor Externe: ”Până în momentul de față, în ciuda unor declarații ale unor politicieni canadieni și a tonului alarmist al unor articole din presa canadiană, atât informațiile concrete primite din partea partenerilor canadieni, cât și comparația cu experiențele celorlalte state membre UE care au trecut prin acest proces de liberalizare a regimului de călătorie în Canada pentru cetățenii lor, arată că situația de fapt se încadrează în parametrii prognozați, neexistând argumente solide pentru a reintroduce regimul de vize pentru cetățenii români care doresc să călătorească în Canada”, arată MAE într-un document oficial.

DOCUMENT MAE: Situația românilor care călătoresc în Canada - în parametrii normali, nu sunt argumente pentru reintroducerea vizelor. Autoritățile și presa din Canada reclamă însă probleme

Ministerul arată că are un dialog operațional sistematic pe acest subiect cu partenerii canadieni prin intermediul Ambasadei României la Ottawa și a Ambasadei Canadei la București, iar la nivelul Ministerului Aafacerilor Interne au fost deschise mai multe canale de consultare și cooperare cu instituțiile relevante din Canada, inclusiv în cadrul Europol și lnterpol.

Totodată, de la începutul anului 2018, un grup de lucru la nivel de experți se reunește cu o frecvență cel puțin lunară cu partea canadiană pentru identificarea și adoptarea de măsuri concrete care să asigure sustenabilitatea regimului de scutire de vize pentru cetățenii români. 

Descentralizare masivă în autorizarea serviciilor de turism CITEȘTE ȘI Descentralizare masivă în autorizarea serviciilor de turism

Începând cu luna iunie 2018, au fost introduse zboruri directe, dus-întors, de la București la Toronto și, respectiv, la Montreal, pentru perioada verii, efectuate de compania aeriană Air Canada, condusă de românul Călin Rovinescu.

În acest context, și cererile de vacanțe pentru Canada au crescut odată cu ridicarea vizelor și cu lansarea zborurilor directe.

viewscnt
Afla mai multe despre
canada
vize
mae
regim
eliminare
introducere
ploticieni
presa
afaceri externe
minister