Capacitatea sistemelor cu servire rapidă de a se adapta noului concept de livrare sau de comandă cu ridicare a compensat parțial scăderea suferită de industria HoReCa, iar firmele din retail vor găsi resursele necesare pentru a satisface nevoile consumatorilor și în următorii ani, dacă vor continua să fie solidare, spune Lucian Trofin, director general Eisberg România, la PROFIT NEWS TV.
„HoReCa a înregistrat o scădere foarte mare anul trecut. Singura veste bună și compensare strict pe segmentul food service a venit din partea sistemelor gen McDonald’s care au reușit să se adapteze foarte rapid la noul concept pe care l-au cerut piața și realitatea economică, respectiv casă de comenzi online, cu livrare sau fără, cu preluare. Sistemele gen McDonald’s au reușit să o facă foarte bine și, până la sfârșitul anului trecut, chiar și alte tipuri de restaurante, care în mod normal trăiau pe baza conceptelor offline s-au adaptat și au reușit să-și refacă activitatea”, spune Trofin, la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
De altfel, directorul general afirmă că este optimist în privința evoluției pieței de retail și HoReCa în acest an datorită apariției vaccinului, dar și pentru că anul trecut companiile au reușit să se adapteze în acele condiții.
CITEȘTE ȘI 2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare?„Spre deosebire de 2020 când nimeni nu știa ce se va întâmpla, există clar o speranță, vorbesc aici de vaccin. Dacă, anul trecut, absolut tot lanțul de aprovizionare și toată logistica au reușit să se adapteze în condițiile unei lipse totale de orizont, pentru 2021 și mai departe, 2022 și 2023, sunt destul de optimist că vom găsi cu toții, dacă ne bazăm pe conceptul clar de solidaritate care a funcționat cel puțin până în acest moment, resursele și soluțiile ca absolut orice problemă de natură logistică, de aprovizionare, atât timp cât există cerere, deci există un consum, să fie satisfăcută”, mai spune Trofin.
Referitor la comportamentul consumatorului, directorul general spune că acesta nu este atras doar de produsele sănătoase și proaspete, ci și de cele gustoase.
„Există un singur și mare trend, health and wellness, adică sănătate și stare de bine. România se înscrie și ea cel puțin din ultimii 6 ani foarte rapid și dinamic pe acest trend. Multă vreme România era în urmă, dacă ne comparăm pe zona centrală europeană cu Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia, chiar și Slovenia. A ajuns din urmă foarte rapid și curând poate depăși aceste piețe datorită dinamismului și modului în care consumatorul român a adoptat această gamă de produse, a acceptat-o și i-a simțit avantajele pentru că noi nu livrăm doar produse proaspete și sănătoase. Consumatorul nu este atras doar de o promisiune de produs sănătos sau de prospețime, dar ceea ce căutăm cu toții este gustul. Ne dorim să avem o experiență, indiferent că vorbim de prânz sau cină, sănătoasă, dar și cu gust, gustoasă, memorabilă și pe care să o putem diversifica”, explică Trofin.