România, a patra lună la rând țara cu cea mai ridicată inflație din UE

România, a patra lună la rând țara cu cea mai ridicată inflație din UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2024

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, arată datele publicate de Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

În luna aprilie, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Lituania (0,4%), Danemarca (0,5%) și Finlanda (0,6%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (6,2%), Belgia (4,9%) și Croația (4,7%).

DOCUMENT ANAF și AVR au pregătit o nouă procedură pentru e-Transport. Ordinul în prezent în vigoare urmează să fie abrogat CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF și AVR au pregătit o nouă procedură pentru e-Transport. Ordinul în prezent în vigoare urmează să fie abrogat

Comparativ cu luna martie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, inclusiv în România de la 6,7%, până la 6,2%, a rămas stabilă în patru țări și a crescut în opt state membre, scrie Agerpres.

În zona euro, rata anuală a inflației a rămas stabilă la 2,4% în luna aprilie. În schimb, datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut până la 2,8% în aprilie, de la 3,1% în martie. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a scăzut până la 2,7%, de la 2,9%. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflației a coborât în luna aprilie 2024 până la 5,9%, de la 6,61% în martie, în condițiile în care serviciile s-au scumpit cu 10,05%.

Conform sursei citate, indicele armonizat al prețurilor de consum în luna aprilie 2024 comparativ cu luna martie 2024 a fost 100,36%. Rata anuală a inflației în luna aprilie 2024 comparativ cu luna aprilie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a fost 6,3%.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere, la 4,9%, de la 4,7% anterior, prognoza de inflație pentru finalul acestui an, și anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
inflație