Restaurantele, barurile și cantinele și chiar firmele de catering vor fi obligate, prin lege, să le ofere apă potabilă clienților care vor cere asta.
Amendamentul care aduce aceste modificări, spun inițiatorii, vine în contextul în care toate țările europene au implementat acest serviciu. Proiectul de lege a primit vot favorabil în Camera Deputaților, care este for decizional, arată Adevărul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Legea a primit vot favorabil în Camera Deputaților și urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Este un amendament propus de fostul ministru al energiei, Virgil Popescu, care presupune ”furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție pentru consumatorii din restaurante, cantine și servicii de catering”.
Potrivit legii, vor avea obligația de a furniza, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet:
a) autoritățile și instituțiile administrației publice centrale și locale pentru persoanele prezente în sediile acestora;
b) operatorii economici care oferă servicii de alimentație publică pentru clienții proprii;
c) angajatorul pentru angajați.
Prin serviciu de alimentație publică, autorii proiectului înțeleg „activitatea de pregătire, preparare, prezentare și servire a băuturilor pentru acestora în unități specailizate”.
CITEȘTE ȘI BioNTech, care a dezvoltat un vaccin contra COVID, pregătește primul medicament anticancerTotodată, conform proiectului, autoritățile publice și firmele de alimentație publică - baruri, restaurante, cafenele, așadar - vor avea obligația să afișeze într-un loc accesibil și vizibil publicului următorul anunț: „Această unitate oferă, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”.
Un alt proiect de lege emis în urmă cu șase ani, despre al cărui stadiu nu se mai știe însă nimic, prevedea ca cel mult o dată pe an și la cerere, autoritatea de sănătate publică locală să verifice în mod gratuit, prin prelevare de probe de la robinetele din locuințe, respectarea parametrilor de calitate ai apei potabile din locuințe.
În cazul în care se constată că paramaterii de calitate nu sunt respectați, locatarul va beneficia, la cerere, de un filtru de apă al cărui cost este decontat de primăria din localitate în situația în care neconformitatea este generată de rețeaua interioară, dar și de către rețeaua exterioară în cazul în care implementarea măsurilor de remediere durează mai mult de 7 zile.
Autorii proiectului arată că în România nu există în prezent o modalitate de testare gratuită a calității apei, costul minim al unei analize de apă fiind de 250 lei. În aceste condiții, România se află printre ultimele state din Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul apei de la robinet.