Rata de reciclare a deșeurilor municipale rămâne foarte scăzută în România, fiind de 14%, și include 7% din reciclarea materialelor și 7% din compostare, relevă Raportul de țară privind evaluarea din 2019 a punerii în aplicare a politicilor de mediu ale UE (EIR), întocmit de Comisia Europeană (CE) și publicat vineri.
"Gestionarea deșeurilor continuă să reprezinte o provocare majoră pentru România. Performanța țării este în continuare caracterizată de rata foarte scăzută de reciclare a deșeurilor municipale (14%, care include 7% din reciclarea materialelor și 7% din compostare) și prin rate foarte ridicate de depozitare a deșeurilor, contrar ierarhiei deșeurilor și obiectivelor de reciclare stabilite la nivelul UE. În plus, ratele de reciclare stagnează din 2013, în timp ce rata de incinerare a crescut ușor la 4%, rata de depozitare a deșeurilor raportată de România Comisiei Europene în 2017 a fost de 70%. Cifra nu include totuși depozitarea temporară înainte de eliminare, care, dacă ar fi adăugată, ar ridica și mai mult această rată. În 2017, generarea de deșeuri municipale pe cap de locuitor în România a fost de 272 kg, mai mare cu 18 kg decât în 2013, dar cu mult sub media UE care este de aproximativ 487 de kg", se precizează în document, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Raportul de țară arată, totodată, că România va trebui să depună eforturi considerabile pentru intensificarea reciclării și reducerea depozitării deșeurilor.