Prețurile alimentare mondiale au scăzut anul trecut, anunță o agenție a ONU

Prețurile alimentare mondiale au scăzut anul trecut, anunță o agenție a ONU
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 ian 2024

Prețurile mondiale ale mărfurilor alimentare au scăzut cu 13,7% în 2023, după ”explozia” din 2022 cauzată de Războiul din Ucraina, mai ales ale uleiurilor vegetale și cerealelor, anunță Organizația ONU a Alimentației și Agriculturii (FAO), relatează AFP.

Indicele prețurilor calculat de către FAO, care urmărește variația cursurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare schimbate pe piață, este în scădere cu 15,4% în 2023 față de anul precedent la cereale, ”reflectând piețe mondiale bine aprovizionate”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Magazine, atacate la UE cu „shrinkflation” CITEȘTE ȘI Magazine, atacate la UE cu „shrinkflation”

Decalajul între scăderea cursurilor pe piețele agricole și inflația la raioanele supermarketurilor nu îi permite încă consumatorului să simtă această scădere.

Însă s-a dat o pagină după ”explozia” fără precedent a prețurilor în 2022.

Prețurile cerealelor și uleiurilor au crescut atunci vertiginos în mod brutal, reflectând îngrijorarea față de o prăbușire a producțiilor superputerii agricole ucrainene - la acea vreme primul exportator mondial de ulei de floarea-soarelui și pe locul patru la porumb și grâu.

Cursurile grâului - cereala indispensabilă pâinii - au ”luat foc”, alimentând la ONU temeri cu privire la o catastrofă alimentară accentuată în state fragile.

Menținerea exporturilor - chiar și mai mici - de către Kiev, abundența ofertei Rusiei și Australiei în grâu și recolte bune de porumb și soia în Brazilia au favorizat o scădere a cursurilor - cu -28% la grâu pe piața europeană în decurs de un an.

OREZ MAI SCUMP CU 21%

Această scădere le-a oferit un răgaz importatorilor, însă FAO estima în noiembrie că cheltuielile mondiale cu importurile alimentare ar urma să continue să crească în 2023, și anume din cauza costurilor cu transportul și din cauza efectului unor schimburi nefavorabile în cazul statelor fragile.

Scăderea înregistrată în 2023 este cu atât mai notabilă în cazul cerealelor, cu cât indicele FAO al prețurilor orezului a crescut cu 21% în această perioadă, în mare parte din cauza unor îngrijorări cu privire la un eventual impact al fenomenului climatic El Niño asupra producției mondiale și din cauza restricțiilor la export impuse de către India.

Cea mai mare scădere o înregistrează uleiurile vegetale - cu 32,7% în 2023 față de 2022.

Această scădere a continuat în decembrie, ”uleiul de soia mai ales fiind afectat de o scădere a cererii în sectorul biodiesel și din cauza unei îmbunătățiri a condițiilor meteorologice în principalele zone de cultură din Brazilia”, precizează FAO.

România va intra brusc în ger. Val de aer rece, cu temperaturi de -10 și posibil până la -20 de grade Celsius. Când vor fi cele mai scăzute valori CITEȘTE ȘI România va intra brusc în ger. Val de aer rece, cu temperaturi de -10 și posibil până la -20 de grade Celsius. Când vor fi cele mai scăzute valori

Zahărul este singura producție care nu participă la scăderea generală anuală, ci înregistrează o crește cu 26,7%.

Însă a început și el să scadă. În decembrie, indicele a scăzut cu 16,6% față de noiembrie și a atins ”cel mai scăzut nivel din nouă luni”.

Scăderea cursurilor zahărului este ”cauzată în principal de ritmul susținut al producției în Brazilia și de reducerea folosirii trestiei de zahăr în producția de etanol în India”, subliniază organizația ONU.

Prețul produselor lactate nu au scăpat scăderii generale și au înregistrat în 2023 -23,6%, în urma unei scăderi a cererii la import, însă FAO anunță o creștere la sfârșitul anului, de  1,6% în decembrie, față de noiembrie - o creștere cauzată de creșterea prețului untului, laptelui integral pudră și brânzei, din cauza sărbătorilor de la sfârșitul anului în Europa de Vest și unei creșteri a cererii în Orientul Mijlociu.

Carnea este produsul care a cunoscut cele mai puține modificări, înregistrând o scădere a prețurilor cu 3,5% în 2023 față de anul precedent, într-un context al unei cereri moderate a principalilor importatori și din cauza unui apetit mai redus al consumatorilor chinezi.

Această scădere s-a înregistrat la carnea de vită, de oaie și de pasăre, dar a fost compensată de o creștere a prețurilor medii ale cărnii de porc.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
alimente
fao