Decizie definitivă: Casa de Vinuri Huși, printre cei mai mari producători din Moldova, a intrat în faliment. Baza de vinificație cu terenuri de 2 hectare, cumpărată de un dezvoltator imobiliar cu 1 milion euro

Decizie definitivă: Casa de Vinuri Huși, printre cei mai mari producători din Moldova, a intrat în faliment. Baza de vinificație cu terenuri de 2 hectare, cumpărată de un dezvoltator imobiliar cu 1 milion euro
scris 20 feb 2019

Cramele Huși, unul dintre cei mai mari producători de vin din Moldova, pe piață din 1954, au intrat în faliment prin sentință rămasă definitivă, tabelul creditorilor indicând sume recunoscute la plată de peste 30 milioane lei către circa 240 de creditori. În toamnă, Profit.ro a relatat că societatea care operează Cramele, atunci în fază de faliment suspendat, negociază cu producătorul de vinuri din Republica Moldova Purcari Wineries, intrat pe bursa locală la începutul anului trecut, pentru preluarea de către acesta a Cramelor și realizarea unei infuzii de capital cu care să fie acoperite datoriile companiei din Vaslui. 

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Datele mai relevă că baza de vinifacție, cu terenuri însumând circa 2 hectare, a fost cumpărată de un dezvoltator imobiliar cu aproximativ 1 milion de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Business-ul viticol Casa de Vinuri Huși este controlat de omul de afaceri basarabean Serghei Bunescu.

Contactați de Profit.ro din primele zile ale lunii ianuarie, reprezentanții societății nu au răspuns până la acest moment.

Cu afaceri în 2017 de aproape 40 milioane lei și un profit net de 392.153 lei, compania care operează Cramele, cu peste 100 de angajați, a acumulat, conform termene.ro, datorii de 33,6 milioane lei.

Surpriză: Compania de distribuție a Quickmobile.ro, unul dintre cele mai importante magazine online de telefoane, tablete, gadgeturi și accesorii din România, intră direct în faliment CITEȘTE ȘI Surpriză: Compania de distribuție a Quickmobile.ro, unul dintre cele mai importante magazine online de telefoane, tablete, gadgeturi și accesorii din România, intră direct în faliment

În luna mai, instanța de judecată a dispus deschiderea procedurii de faliment împotriva companiei care operează Cramele Huși, care a atacat însă cu recurs sentința și a obținut suspendarea acesteia. Ultimele date relevă însă acum deschiderea procedurii de faliment împotriva firmei Speed prin sentință civilă rămasă definitivă.

Profit.ro anunțase din luna februarie că firma riscă să intre în faliment după ce creditorii au respins o ofertă de 17 milioane de euro de preluare a bunurilor, activelor și brandului Casa de Vinuri Huși venită din partea unui fond de investiții din Elveția.

Oferta de preluare a venit din partea Silcasur AG - "fond de investiții și administrare de bunuri din Basel, Elveția".

Raiffeisen Bank, cel mai mare creditor al operatorului vinicol, a considerat însă că oferta nu este fundamentată, iar creditorul Biochem SRL a afirmat că nu o consideră ca fiind "serioasă și reală". Datele de pe portalurile de specialitate arată că entitatea juridică elvețiană Silcasur AG, cea care a formulat oferta de 17 milioane euro de preluare a activelor și brandului Casei de Vinuri Huși respinsă atunci de creditori, are un capital de 100.000 de franci elvețieni și venituri anuale estimate la sub 300.000 de dolari. Firma este administrată de către un anume Beat Martin Dutli, proprietarul domeniului medieval Chateau de Busset din Franța, din apropiere de Vichy. 

Tranzacție: Dezvoltatorul imobiliar care lucrează în diferite orașe cu Mitiska, printre cei mai activi investitori de proiecte de retail din România, cumpără terenul și clădirile Mobam. În urmă cu 10 ani, și Kaufland i-a cumpărat teren CITEȘTE ȘI Tranzacție: Dezvoltatorul imobiliar care lucrează în diferite orașe cu Mitiska, printre cei mai activi investitori de proiecte de retail din România, cumpără terenul și clădirile Mobam. În urmă cu 10 ani, și Kaufland i-a cumpărat teren

Biochem și Tonescu Finance, firmă specializată în achiziția de creanțe, au solicitat atunci intrarea în faliment a companiei.

De altfel, mai mulți creditori au cerut falimentul companiei încă din noiembrie 2017, după eșecul tranzacției din vara anului trecut prin care firma americană Vindacia Holdings preluase compania, prin Vindacia Inc., entitate juridică înregistrată în Albuquerque, New Mexico, tranzacție despre care Profit.ro a scris la momentul respectiv

Vindacia Holdings a fost înființată în SUA în 2016 cu intenția declarată de a cumpăra anumite vinării din România sau de a încheia parteneriate cu acestea pentru a produce sortimente de vin pe care să le vândă apoi pe piețele din Statele Unite și China. Compania îl are ca președinte pe Rowland Hill (fost CEO al Snow Queen Vodka în 2005-2008 și al altor producători de alcool, calitate în care a apărut la multe lansări de produse alături de vedete precum Paris Hilton și Gloria Estefan), iar firma prin care lucrează, VinDacia Inc, îl are ca CEO pe Aaron Lohmann (fondator al companiei de marketing CleanSpot) și ca vicepreședinte pe Ioana Engstrom (emigrată din România, CEO la compania de consultanță CMR2).

UE impune noi taxe antidumping la importurile de produse din fontă provenite din China CITEȘTE ȘI UE impune noi taxe antidumping la importurile de produse din fontă provenite din China

Casa de Vinuri Huși este pe piață din 1957, fiind unul dintre cei mai mari exportatori de vinuri din România și având în portofoliu branduri precum Busuioaca de Bohotin, Dealurile Hușilor, Castelul Dintre Vii, Mihai Viteazul, Inima de Haiduc sau Zghihara de Huși.

Business-ul este operat din 1994 de către compania controlată de familia basarabeanului Serghei Bunescu și a livrat în ultimii 23 de ani peste 200 de milioane de litri de vinuri îmbuteliate, cât și vrac, din soiuri albe și roșii, pentru piața internă și la export, în 17 țări din Europa.

Compania are 3 fabrici de vinificație, 110 de angajați și produce 20 de sortimente de vin, din care 8 roșii și 12 albe, deținând 600 de hectare de viță de vie în zona Huși, atât în municipiu, cât și în comunele din jur. Podgoria orașului Huși cuprinde circa 3.000 hectare de vie, cu o producție medie de 10.000 kilograme /hectar. 

viewscnt
Afla mai multe despre
casa de vinuri husi
cramele husi
speed srl
serghei bunescu
castele franta
insolventa
faliment
vinuri romanesti
vinuri romanesti export