Comerțul mondial ar urma să crească cu 2,4% în 2017, dar există incertitudini profunde legate de evoluțiile economice și politice, în special în Statele Unite, arată estimările publicate miercuri de Organizația Mondială a Comerțului (OMC), transmite Reuters.
Intervalul estimat de creștere pentru acest an a fost îmbunătățit la 1,8%-3,6%, de la 1,8%-3,1% în septembrie, potrivit OMC, care subliniază riscul ca activitățile comerciale să fie sufocate de lipsa de claritate legată de politicile guvernamentale, scrie News.ro.
”Ar trebui să vedem comerțul ca parte a soluției pentru dificultățile economice, nu o parte a problemei”, a spus directorul general al OMC, Roberto Azevedo, într-o conferință de presă.
Organizația este de un optimism moderat, dar creșterea comerțului rămâne fragilă, existând riscuri considerabile de încetinire, a arătat Azevedo, adăugând că cea mare parte din incertitudini sunt politice.
CITEȘTE ȘI Profit.ro, premiu pentru Cea mai bună acoperire mediatică a economiei din partea CFA Society Romania, din cadrul prestigiosului CFA Institute, structură reprezentativă la nivel mondial a analiștilor financiari”Lumea ar trebui să se opună ridicării unor noi bariere în calea comerțului”, a spus șeful OMC.
Organizația a revizuit în repetate rânduri estimările preliminare în ultimii cinci ani, pentru că previziunile de redresare economică s-au dovedit a fi prea optimiste.
Comerțul mondial a crescut un un ritm ”neobișnuit de lent” de 1,3%, în 2016, cel mai scăzut după criza financiară, nereușind să confirme nici estimarea redusă la 1,7%, din septembrie.
”Performanțele slabe de pe parcursul anului au fost provocate în mare parte de încetinirea semnificativă de pe piețele emergente, unde importurile au stagnat practic”, a explicat Azevedo.
În 2018, comerțul mondial va crește cu 2,1%-4%, potrivit estimărilor OMC.
”Accelerarea inflației, care va duce la dobânzi mai mari, politicile fiscale mai stricte și impunerea unor măsuri de îngrădire a comerțului ar putea submina creșterea acestuia în următorii doi ani”, avertizează OMC.
Președintele american Donald Trump a făcut din reducerea deficitelor comerciale ale Statelor Unite un element central al agendei sale economice, prin care vrea să crească numărul de locuri de muncă din sectorul productiv.
Trump se concentrează în special pe renegociarea relațiilor comerciale cu China și Mexic.
Președintele american analizează semnarea unui ordin executiv pentru lansarea unei investigații comerciale care ar putea conduce la introducerea unor taxe suplimentare pentru anumite categorii de produse, a declarat luni un oficial al administrației Trump.