Bilanț Ministerul Mediului: Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, eliminarea pungilor de plastic, printre realizări; va fi lansat curând programul Rabla pentru electrocasnice, cu buget de 20 de milioane de lei

Bilanț Ministerul Mediului: Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, eliminarea pungilor de plastic, printre realizări; va fi lansat curând programul Rabla pentru electrocasnice, cu buget de 20 de milioane de lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2018

Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu enumeră, printre realizările sale în șase luni de mandat, adoptarea Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, prin care „i se dă deșeului valoare”, precum și interzicerea pungilor de plastic care erau o sursă importantă de poluare. Ministrul promite și lansarea, cât de curând, a programului Rabla pentru electrocasnice, care va avea un buget de 20 de milioane de lei și prin care vor fi achiziționarea de electrocasnice noi în schimbul celor vechi.

„Am adoptat Planul Național de Gestionare a Deșeurilor. Apoi a început munca pentru implementarea lui. Am adoptat o OUG extrem de importantă, aceste instrumente economice pe care va trebui să le punem în operă în perioada următoare este un start pentru repornirea motoarelor industriei de reciclare. Deșeului îi dăm valoare, va fi la scara unei resurse, acea materie primă pe care putem să o refolosim și o punem în balanță cu resursele naturale ale țării. Vom explica în cele 12 întâlniri regionale ce înseamnă instrumentul <<plătești pentru cât arunci>>, care va intra în viogoare anul viitor și în care pentru deșeurile pe care le vom duce la depozit vom plăti. Înseamnă că vom avea grijă cum să gestionăm resursele noastre”, a prezentat Grațiela Gavrilescu, marți, într-o conferință de presă cu ocazia bilanțului la șase luni de mandat, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Printre realizările Ministerului Mediului, Grațiela Gavrilescu a enumerat și interzicerea pungilor subțiri de plastic și oferirea unei cote de intervenți pentru urs, menționând totodată economia circulară impusă de Parlamentul European, îndepărtarea tuturor produselor de unică folosință și elaborarea unui proiect pentru românii care locuiesc în zone în care nu este curent electric.

Americanul George Gellert, președintele unuia dintre cei mai mari importatori de produse alimentare din SUA, cu încasări de 1 miliard de dolari, a dat de greu în România. Fabricile sale de zahăr intră în insolvență CITEȘTE ȘI Americanul George Gellert, președintele unuia dintre cei mai mari importatori de produse alimentare din SUA, cu încasări de 1 miliard de dolari, a dat de greu în România. Fabricile sale de zahăr intră în insolvență

„Vom lansa în maximum o lună și jumătate ghidul de finanțare pentru ca românii care trăiesc în sate sau în locuri în care nu au curent electric să poată obține finanțare de la Fondul de Mediu pentru celule fotovoltaice pentru a avea curent, căldură și apă caldă. Vor beneficia de acest proiect 26.000 de gospodării”, a mai spus ministrul.

Gavrilescu a vorbit și despre proiectele care vor fi lansate în perioada următoare, precum realizarea unui fond de 90 de milioane de euro pe care îl pot accesa municipiile reședință de județ pentru instalarea de stații de reîncărcare pentru mașinile electrice, precum și aplicarea pentru fonduri europene pentru reașezarea stațiilor de monitorizare a calității aerului, astfel încât să fie legate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

„Ministerul Mediului va aplica pe POIM pentru a redesena un proiect privind reașezarea la nivel de 2018 a acestor stații de monitorizare a aerului, dar în strânsă legătură cu datele de prgonoză emise de ANBMN. Sperăm că până la sfârșitul lunii octombrie vom putea aplica pentru acest prioect. Stațiile de monitorizare la nivel de fiecare județ funcționează cu anumite sincope, se mai strică senzorii, sunt anumite disfuncționalități. De aceea ne dorim acest proiect care să includă și aceste stații care au nevoie să fie revigorate, aliniate normelor europene și celor internaționale, care trebuie să fie de ultimă generație. În cadrul proiectului vom constata și de unde tebuie să mutăm o stație dintr-o parte în alta. Proiectul ne va spune exact ce să facem. Poate va trebui să luăm și alte stații noi sau stații mobile”, a spus ministrul.

Grațiela Gavrilescu a promis că în scurt timp va fi lansat și programul Rabla pentru electrocasnice, despre care a vorbit încă de luna trecută, precizând că voucherele care vor fi oferite în cadrul acestui proiect vor putea fi folosite inclusiv de instituțiile publice.

„Săptămâna aceasta voi semna bugetul Adiministrației Fondului de Mediu care are 20 de milioane de lei pentru proiectul Rabla Electrocasnice. Ne vom întâlni pentru ca procedura să fie finalizată în perioada următoare cu toți producătorii. Cred că în felul acesta vom scăpa din propriile noastre magazii de frigiderele foarte vechi, aerele condiționate. Programul Rabla pentru electrocasnice nu va fi numai pentru persoanele fizice, ci și pentru instituțiile publice, pentru că în subsolul fiecărei instituții publice, dacă noi coborâm, vom găsi sigur astfel de aparate”, a spus Gavrilescu.

Ea a precizat că valoarea tichetului va fi stabilit în urma întâlnirilor pe care reprezentanții ministerului le vor avea cu producătorii de electrocasnice.

„Vă spun din start că acest voucher nu va putea fi folosit pentru a cumpăra alte produse decât cele pe care le dai, deci procesul de predare a unui electrocasnic vechi și achiziționarea unuia nou. Ne interesează să facem marea debarasare, să scoatem cât mai multe electrocasnice care poluează”, a mai adăugat ministrul Mediului.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul mediului
deseuri