Argentinienii care se luptă cu o inflație de 140% se îndreaptă din ce în ce mai mult spre piețele de haine second-hand, atât pentru a găsi chilipiruri la prețuri accesibile, cât și pentru a strânge bani în plus din vânzarea hainelor vechi, scrie Reuters.
Națiunea sud-americană, țara din regiune nr. 2 în economie și un important exportator de cereale, se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimele decenii. Două cincimi din populație trăiește în sărăcie, iar o recesiune iminentă zguduie turul de scrutin al alegerilor prezidențiale din Argentina, care va avea loc duminica viitoare, arată G4Media.ro.
Furia crescândă a alegătorilor îl propulsează pe un outsider radical, Javier Milei, ușor favorit în sondaje pentru a-l învinge pe ministrul economiei Sergio Massa, candidatul coaliției peroniste la putere, a cărui susținere a fost afectată de faptul că nu a reușit să țină prețurile în frâu.
„Nu mai poți să te duci la mall și să cumperi ceva care îți place, așa cum făceai înainte. Astăzi prețurile sunt de neconceput”, a declarat Aylen Chiclana, o studentă în vârstă de 22 de ani din Buenos Aires.
Blugii noi costă de peste două ori mai mult decât în urmă cu un an, iar numai această achiziție reprezintă peste o treime din salariul minim lunar din Argentina.
Inflația anualizată, care este deja de 138%, ar urma să crească și mai mult atunci când autoritățile vor publica luni datele oficiale pentru luna octombrie, doar creșterea lunară fiind estimată la aproximativ 10%, în ușoară scădere față de vârfurile din august și septembrie.
Argentina se luptă de ani de zile cu o inflație ridicată, pe care economiștii o pun pe seama tipăririi de bani și a unei lipse de încredere înrădăcinate în peso-ul local. Inflația a accelerat în ultimul an, ajungând la cel mai ridicat nivel din 1991.
CITEȘTE ȘI Bruxelles-ul pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, care vor viza și comerțul cu diamanteBeatriz Lauricio, o profesoară în vârstă de 62 de ani, semi-pensionată, a declarat că ea și soțul ei, angajat al unei companii de autobuze, merg în weekend la un târg de îmbrăcăminte pentru a vinde haine vechi pentru a se descurca.
„Suntem din clasa de mijloc, aș spune clasa de mijloc inferioară. Avem locurile noastre de muncă, dar trebuie să venim la târg”, a spus ea, adăugând că, atunci când acesta a fost anulat într-un weekend din cauza vremii nefavorabile, finanțele cuplului „s-au prăbușit”.
„Nu facem acest lucru ca un mic extra pentru a putea merge în vacanță în Brazilia, o facem din necesitate zilnică”, a spus Lauricio.
María Silvina Perasso, organizatoarea târgului de îmbrăcăminte din Tigre, la periferia orașului Buenos Aires, a declarat că mulți oameni fac cumpărături acolo pentru că prețurile au crescut mult mai repede decât salariile.
Salariul minim lunar local este de 132.000 de pesos, 377 de dolari la cursul oficial de schimb, dar este de fapt jumătate din această sumă la cursul real de pe stradă.
„Cu economia așa cum este, ei cumpără haine la 5% sau 10% din valoarea care vine de la un magazin și pot cumpăra lucruri pentru familiile lor”, a spus ea.
María Teresa Ortiz, o pensionară în vârstă de 68 de ani, trăiește din pensia sa și din munca ocazională de croitorie, unde câștigă 400 de pesos pe oră, în mod oficial aproximativ un dolar. Ea merge la târg pentru a-și lua haine pe care altfel nu și le-ar putea cumpăra. „Pur și simplu nu putem cumpăra lucruri noi. Nu poți cumpăra adidași noi, nu poți cumpăra șlapi noi, nu poți cumpăra blugi noi, nu poți cumpăra nici o cămașă sau un tricou. Așa că trebuie să le cauți la târguri”, a spus ea.