Sute de arădeni și-au cumpărat case în estul Ungariei doar în ultimii doi ani, atrași de prețurile mici, care pot porni de la 10.000 de euro pentru o locuință de 100 de metri pătrați cu 1.500 metri pătrați de teren, familiile mutate peste graniță continuând însă să lucreze în județul Arad, pentru că în țara vecină nu găsesc posturi libere.
Arădenii și-au îndreptat atenția spre casele din localitățile ungare de frontieră cu România imediat după aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, în 2007, când astfel de achiziții au devenit legal posibile. La vremea respectivă, în orașul Bătania, aflat la doar șase kilometri de frontiera română, se găseau case și cu 2.500 de euro. Între timp, prețurile au crescut, odată cu interesul tot mai mare al arădenilor de a investi în aceste case ieftine, dar chiar și acum se găsesc case cu prețuri pornind de la aproximativ 10.000 de euro, scrie Agerpres.
Unul dintre cei mai cunoscuți agenți imobiliari care se ocupă de piața din Ungaria, Bogdan Holocan, a declarat că în ultimii doi ani sute de arădeni au cumpărat locuințe în estul Ungariei, unde acestea sunt ieftine pentru că este zona cu cele mai puține locuri de muncă din țara vecină.
"Oamenii sunt atrași de prețurile foarte mici, multe case fiind părăsite de proprietari, care s-au mutat mai la vest în Ungaria, în căutarea unui loc de muncă. Arădenii găsesc în țara vecină locuințe în stare foarte bună, cu toate utilitățile, inclusiv gaz, dar și infrastructură pusă la punct, autorități gata să îi ajute și o comunitate foarte primitoare, bucuroasă de repopularea localităților. În medie, prețul caselor aflate dincolo de graniță este mai mic de jumătate față de prețurile din mediul rural al județului Arad", spune agentul imobiliar.
El are în portofoliu, în acest moment, case care pornesc de la 9.000 de euro și pot ajunge la 60.000 de euro, în cazul celor din orașe, amenajate după standarde de lux.
"Cea mai ieftină casă pe care am vândut-o anul trecut a costat 5.000 de euro, în Dombegyhaz (5 km de frontieră - n.r.). Este în centrul localității, are 100 metri pătrați utili, trei camere și 4.000 de metri pătrați de teren. În momentul de față, cea mai ieftină casă pe care o avem în portofoliu este la 9.000 de euro, la circa 7 km de de Variașu Mic (localitate din Arad aflată la frontieră - n.r.), cu trei camere, utilități complete și teren de 1.500 metri pătrați. Este în stare decentă, încă se locuiește în ea, dar familia o eliberează pentru că mai deține și alte locuințe", a declarat Bogdan Holocan.
Un alt exemplu de casă ieftină disponibilă este în orașul Bătania. Are două camere, baie, bucătărie, un teren de 1.500 de metri pătrați și costă 10.000 de euro.
"O astfel de casă costă cel puțin 25.000 euro în mediul rural din județul Arad, iar dacă e în municipiul Arad costă cel puțin 100.000 euro. Sigur, în estul Ungariei se găsesc și case mai scumpe, dar acelea sunt amenajate lux. Avem în Bătania, chiar în centrul orașului, o casă istorică pentru care proprietarul cere 60.000 de euro, cu suprafața locuibilă de 100 de metri pătrați, garaj sub imobil, teren de 1.500 de metri pătrați", spune agentul imobiliar din Arad.
Potrivit acestuia, "majoritatea caselor scoase la vânzare în Bătania sunt cumpărate de români", chiar dacă mulți nu locuiesc acolo ci le achiziționează pentru a avea unde să meargă în weekend sau pentru a le revinde după ce le reabilitează.
"Doar din datele pe care le cunosc eu, aproape 300 de case au fost cumpărate de arădeni în estul Ungariei, anul trecut. Avem aceste informații de la unii notari cu care colaborăm și care s-au ocupat de tranzacții, dar probabil că s-au vândut mult mai multe", declară Bogdan Holocan.
Agentul imobiliar spune că majoritatea clienților săi care s-au mutat în Ungaria lucrează în continuare în județul Arad sau sunt în căutarea unui loc de muncă în Arad.
"Ei spun că prețul locuințelor i-a determinat să se mute peste graniță, dar și costul vieții, pentru că acolo facturile la utilități sunt la jumătate față de cele de la noi", a mai declarat agentul imobiliar.
Unul dintre primii arădeni care au cumpărat case în Bătania este Vasile Blidar, din municipiul Arad. În ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană, când achiziția de locuințe în țara vecină a devenit posibilă, familia Blidar a plătit 3.000 de euro pentru o casă în zona centrală a orașului. Are suprafața locuibilă de 100 de metri pătrați, un teren de 1.500 de metri pătrați și toate utilitățile.
Vasile Blidar spune că de atunci sute de români s-au mutat în Bătania, iar comunitatea locală i-a primit pe toți foarte bine și nu există neînțelegeri etnice.
"Noi am ales să cumpărăm casă în Bătania exact din motivele pentru care maghiarii au plecat de acolo, adică pentru că nu există industrie, și, implicit, nu există poluare. Este liniște, aerul e curat. În Bătania sunt foarte mulți români, dar o parte dintre ei nu s-au declarat la recensământ, pentru că își folosesc locuințele doar la sfârșit de săptămână sau în vacanțe. Familia mea s-a declarat ca români în Ungaria, pentru că noi în ultima vreme locuim tot mai mult acolo, chiar dacă avem activitățile în Arad și suntem legați foarte strâns de România. Locuitorii sunt foarte primitori și vă pot da un exemplu de amabilitate: în 2020, în plină pandemie COVID-19 cu restricții, nu am putut merge în Bătania timp de trei luni. Vecinii s-au organizat și ne-au tuns cu rândul gazonul din fața casei, pentru a nu rămâne neîngrijit. Când ne-am întors, au dat o petrecere în cinstea noastră", spune Vasile Blidar.
Anul trecut, arădeanul a postat pe un vlog un clip în care se filmase într-o livadă de cireși în Bătania, care a avut sute de mii de vizualizări. A primit mii de mesaje de la români din toată țara care l-au întrebat despre prețurile caselor din Ungaria, ceea ce l-a determinat să facă un jurnal video pe acest subiect.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Gabriela Pleșa, director general Global Mobility: Flexibilitatea valorează foarte mult, fidelizează angajații. Companiile și-ar fi dorit ca angajații să se întoarcă integral la birouri, însă au amânat momentul"Având în vedere interesul mare al românilor pentru case ieftine în Ungaria, am decis să mă documentez despre prețuri și să postez exemple, dar și interviuri cu unii dintre cei care s-au mutat din România în Ungaria. Aceste clipuri au avut peste un milion și jumătate de vizualizări și sunt zile în care primesc și 1.000 de mesaje", spune Vasile Blidar, care s-a mutat în Ungaria împreună cu soția și cei doi copii.
Monica Iuhasz, care și-a cumpărat casă anul trecut tot în Bătania, spune că a decis să se mute în Ungaria în timpul pandemiei de COVID-19, când a început să lucreze de acasă.
"Stăteam în chirie în Arad și plăteam 400 de euro pe lună. Am căutat să cumpărăm un apartament cu două camere, dar în Arad au ajuns să coste 80.000 de euro și nu ne-am permis, mai ales că acum sunt condiții de creditare dificile, așa că am decis să ne mutăm în Bătania, unde am luat o casă mare cu 30.000 de euro. Suntem la 25 de minute de mers cu mașina de Arad (circa 26 kilometri - n.r.), dar nu e nevoie să călătoresc decât de două ori pe săptămână. Aici există școală și grădiniță românească, orașul este drăguț și mă simt ca acasă, pentru că sunt foarte mulți români. Am și prieteni care stau aici de ani de zile și ei m-au influențat în luarea deciziei", a declarat Monica Iuhasz.
Presedintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (ATRU), Gheorghe Cozma, a declarat, pentru AGERPRES, că "cei mai mulți românii care cumpără case în Ungaria lucrează în continuare în România".
"E adevărat, casele sunt mai ieftine în estul Ungariei, iar majoritatea celor achiziționate de români sunt folosite ca locuințe de weekend sau de vacanță. O parte mai mică dintre cumpărătorii români s-au stabilit aici, lucrează în Ungaria, își duc copiii aici la școală", a spus Gheorghe Cozma.
Conform ATRU, care se referă la datele recensământului din 2011, în Ungaria există o comunitate formată din aproximativ 36.000 de români, concentrată în localități apropiate graniței cu România. Cei mai mulți români trăiesc în județul Bekes, de exemplu în orașul Gyula, învecinat cu localitatea arădeană Vărșand, locuind aproximativ 2.000 de români. În Bătania locuiesc aproximativ 1.000 de români, trei trei ori mai mulți față de anul 2007.