Dacă în primele 7 luni ale anului 2017, RA-APPS, instituția care administrează un mare portofoliu de imobile de protocol sau serviciu pentru demnitari, nu vânduse decât 10 apartamente, anul acesta, în aceeași perioadă, Regia nu a mai vândut decât 5 apartamente și două garaje. Anul 2017 a fost cel mai prost din istoria vânzărilor de active din portofoliul RA-APPS.
Profit.ro a relatat că Regia Autonomă Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) și-a scăzut anual volumul vânzărilor, strângând astfel, în 2017, doar 2,6 milioane euro, adică un sfert din încasările anului 2016.
Astfel, în primele 7 luni ale anului 2017, Regia, care se află în topul companiilor de stat cu cele mai mari pierderi, nu vânduse decât 10 apartamente, toate în cadrul unei singure licitații. Cele 10 apartamente vândute în primele 7 luni din 2017 au fost de dimensiuni mai modeste, dar situate în centrul Capitalei și având prețuri cuprinse între 50.000-78.000 euro. Pentru toate acestea, Regia a încasat doar 687.000 euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform datelor oficiale pentru primele 7 luni, RA-APPS nu a vândut decât 5 apartamente și două garaje
Pentru toate aceste imobile, Regia ar trebui să încaseze puțin peste 700.00 euro, pentru că trei dintre apartamente sunt în zone centrale și de lux ale Capitalei, prețul minim al acestora depășind 130.000 euro.
Astfel, un apartament din Strada Edgar Quinet, adiacentă Pieței Romane, a fost vândut pentru 136.500 euro, în timp ce un apartament situat într-o casă din zona Dorobanți (vezi foto) a fost achiziționat pentru 156.200 euro plus TVA.
Cel mai scump imobil vândut a fost tot un apartament de lux din zona Arcului de Triumf, strada Maior Zorileanu, care a avut un preț final de 168.400 euro plus TVA.
Regia a mai vândut și două garaje în zona centrală, cu prețuri de 10.600 euro, rezpectiv 14.900 euro, la care se adaugă TVA.
La mijlocul lunii august, RA-APPS a mai reușit să vândă un apartament pentru 77.800 euro, aducând numărul imobilelor vândute la 6 apartamente în 8 luni.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Compania imobiliară WdP, a uneia dintre cele mai bogate familii belgiene, semnează a doua achiziție din România în acest an, tranzacție de 21 milioane euroDatele oficiale arată că, în perioada 2013-2016, Regia a vândut 296 de imobile, cu plata integrală și în rate, în valoare totală de 60 milioane de euro, dar pentru vânzarea cărora a cheltuit peste 18 milioane de euro. RA-APPS a virat din vânzări cea mai mare parte din cele 20 milioane de euro către bugetul de stat, conform legislației care prevede virarea la buget a 50% din profitul obținut.
În 2016, RA-APPS a vândut 36 de imobile cu plata integrală, contravaloarea acestora fiind de 9,85 milioane de euro, deși ținta de vânzări fusese stabilită la 32,7 milioane de euro.
Ținta era cea mai temperată din ultima perioadă, în condițiile în care regia își propunea de fiecare dată venituri de 40-44 de milioane de euro, niciodată atinse.
Pentru cele 9,85 milioane de euro încasate, Regia susține că a cheltuit aproape 4 milioane de euro, reprezentând deduceri privind publicitatea și procedurile de vânzare, valoarea neamortizată a imobilului vândut și a investițiilor neamortizate și făcute de RA-APPS în imobil. Prin urmare, către bugetul de stat au mai fost virate, în 2016, circa 2,9 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI FOTO Prospecțiuni SA a lui Tender își vinde sediul central din București cu discount semnificativ, sub valoarea de lichidareÎn 2017, RA-APPS a strâns doar un sfert din suma obținută pe imobile în 2016
Faptul că Regia și-a redus substanțial vânzările în ultimii doi ani pare să nu mai reprezinte un fapt îngrijorător pentru Guvern, care are în subordine Regia. 2017 reprezintă însă recordul istoric negativ al Regiei, când sumele strânse din înstrăinarea activelor imobiliare proprii depășete cu puțin 25% din vânzările anului precedent.
Astfel, conform datelor oficiale analizate de Profit.ro, RA-APPS a vândut pe parcursul anului 2017 imobile în valoare totală de doar 2,6 milioane de euro.
Regia a vândut 15 apartamente, majoritatea în clădiri interbelice din centrul Capitalei, cu prețuri între 70.000-120.000 euro, dar o competiție acerbă s-a dat pentru cele 5 apartamente de mansardă puse în vânzare în aceste clădiri.
Pentru o mansardă situată între Piața Universității și Piața Romană, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, cu o suprafață generoasă de 58 metri pătrați, cumpărătorul a plătit în total 109.000 euro. Pentru cea mai mică (doar 31 metri pătrați) și ieftină mansardă, cumpărătorul a trebuit să plătească 60.000 de euro.
În acest context, cel mai mare preț obținut de RA-APPS anul trecut a fost pentru un teren agricol de 1,7 hectare din comuna Măgurele, respectiv 394.604 euro.
CITEȘTE ȘI Oficial: Realizarea drumului expres Craiova-Pitești va întârzia și mai mult. Licitațiile pentru loturile 3 și 4 vor fi anulate și reluateLipsa de performanță a Regiei vine în contrast cu decizia guvernanților de a scuti instituția de obligatitivitatea selectării unui management corporativ. Guvernul Cioloș declanșase procesul de selectare a unor manageri cu experiență, dar noii guvernanți au scutit complet Regia de la astfel de exigențe, deși RA-APPS se situează de ani buni în ”topul” celor mai păguboase firme cu acționariat de stat, cu o pierde de 50,3 milioane lei.
Mai mult, în condițiile în care RA-APPS ratează în fiecare an ținta de vânzări de imobile aflate în administrarea proprie și în proprietatea privată a statului, iar din fondurile strânse altfel ar trebui să asigure întreținerea sediilor de instituții publice, Guvernul va aloca din bugetul propriu sumele necesare pentru întreținerea sediilor Administrației Prezidențiale, Parlamentului, Curții Constituționale și ministerelor.