Pandemia și munca la domiciliu schimbă preferințele clienților pentru case. Apartamentele cu 2 și 3 camere sunt lăsate deoparte, atenția migrează spre case și vile

Pandemia și munca la domiciliu schimbă preferințele clienților pentru case. Apartamentele cu 2 și 3 camere sunt lăsate deoparte, atenția migrează spre case și vile
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mai 2020

Epidemia de Coronavirus a forțat populația să rămână în case, dar, cu toate acestea, atenția cumpărătorilor pentru anunțurile imobiliare nu a fost afectată foarte tare, ci din contră. Iar munca de acasă se pare că joacă cel mai important rol în schimbarea preferințelor potențialilor cumpărători.

Perspectiva în imobiliare și proiectele pregătite în criză vor fi anunțate la conferința care urmează să fie organizată de Profit.ro și pentru care detalii pot fi văzute AICI. Conferința va fi transmisă în direct și pe Profit TV

Au fost identificate schimbări importante în căutările online, atenția migrând de la apartamentele cu 2 și 3 camere (care până nu demult erau în topul preferințelor userilor) la case cu 3-4 camere.

Urmărește-ne și pe Google News
Hervis Sports obține în instanță amânarea chiriei în mall-ul Vivo! Cluj și trimite un semnal către alți retaileri CITEȘTE ȘI Hervis Sports obține în instanță amânarea chiriei în mall-ul Vivo! Cluj și trimite un semnal către alți retaileri

Astfel, la o analiză rapidă a datelor, în ultimele 2 luni s-a înregistrat o creștere spectaculoasă a căutărilor de case și vile, în toate regiunile din țară. De asemenea, cele mai accesate anunțuri individuale sunt cele pentru case de vânzare.

Începând cu 15 martie - perioadă în care izolarea la domiciliu a devenit normă, interesul utilizatorilor platformei imobiliare Titirez.ro s-a direcționat brusc spre categoria Vânzări Case - Vile. Drept exemplu, în prima parte a lunii martie, căutările legate de garsoniere și apartamente de 2 camere (închirieri/vânzări) încă erau predominante, ceea ce sugerează o schimbare rapidă a preferințelor cumpărătorilor după instalarea carantinei. Acest trend a continuat și în lunile aprilie și mai, când anunțurile pentru case și vile au fost cele mai populare în rândul utilizatorilor.

Printre bucureșteni, se observă o creștere evidentă a interesului pentru zonele adiacente Capitalei, în special din partea de vest a orașului. Cele mai accesate anunțuri din ultimele două săptămâni se referă la proprietăți din Domnești, Gulia, Joița, Ciorogârla sau Otopeni. Zona CUG este preferată de ieșeni, în timp ce Someșeni este un cartier căutat în Cluj - Napoca. Multe dintre anunțurile din aceste zone au înregistrat mii de accesări în câteva zile.

Un trend interesant este preferința pentru localitățile mai îndepărtate de București, raportat la perioadele anterioare. Astfel, majoritatea interogărilor direcționează fie spre localități din vestul orașului, cu acces rapid spre autostrada A1 (Dragomirești, Domnești, Joița, Gulia, Bâcu, Ciorogârla) sau spre localități din nord, cu acces direct spre autostrada București - Ploiești sau spre DN1 (Ștefănești, Snagov, Siliștea Snagovului, Corbeanca).

Ce tipuri de case se caută

Cele mai căutate case au fost cele de 3-4 camere, la prețuri de 60-80.000 euro, cu o curte liberă de măcar 50 mp și situate în zone liniștite, din jurul marilor orașe. 

Până nu de mult, turismul imobiliar era la ordinea zilei. Existau multe cereri de ofertă și vizionări în multe locații, însă multe dintre acestea nu se concretizau. Motivul? Există o gamă largă de potențiali clienți care vizionau proprietăți pe care nu și le permiteau sau pentru care băncile nu le acordau sumele de bani solicitate.

În acest moment, clienții care caută locuințe pentru cumpărare și care merg la vizionări sunt clienți deciși să își achiziționeze o proprietate și care dispun de fonduri proprii sau sume de avans mai mari, în cazul creditelor ipotecare.

Interes în creștere

În portalul imobiliar, la nivel de București, s-a înregistrat o creștere a interesului potențialilor cumpărători cu aproximativ 30% mai mare pentru proprietăți în valoare de 120.000 – 300.000 euro, în general case sau apartamente care dispun de curte proprie. În localitățile de pe lângă Capitală, interesul depășește 50%, fiind influențat atât de ponderea din ce în ce mai mare a anunțurilor de case din aceste zone, cât și de faptul că românii caută spații mai mari, curți și aer curat.

EXCLUSIV Familia Gagiu, proprietara Pieței Vitan, construiește un ansamblu rezidențial și un Mega Image. „Nu mi-e teamă, banii se fac pe timp de criză și război!“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Gagiu, proprietara Pieței Vitan, construiește un ansamblu rezidențial și un Mega Image. „Nu mi-e teamă, banii se fac pe timp de criză și război!“

La nivel de conținut, ponderea anunțurilor imobiliare care vizează case/vile a crescut cu o pondere de cel puțin 100% la nivelul localităților de pe lângă marile orașe din România.

Se caută din ce în ce mai mult proprietăți mai mari, ideal cu puțină curte, situate în zone liniștite și curate din apropierea orașelor. Se caută mai degrabă un cămin care să fie confortabil pe termen lung, nu doar o locuință cât mai aproape de centrul agitat al metropolelor, iar aceste opțiuni vor rămâne în vederea cumpărătorilor mult timp de acum încolo.

Marea majoritate a companiilor au apelat la sistemul muncii de acasă pentru angajații lor. Aceștia au nevoie de spațiu dedicat pentru a putea lucra de acasă, pentru a-și ține toate echipamentele necesare în bună desfășurare a activității. Astfel încât, în urma unei legături strânse cu agenții imobiliari colaboratori ai Titirez.ro care nu și-au sistat activitatea în perioada de urgență, Titirez.ro a conturat existența unei cereri ridicate din partea angajaților care lucrează de acasă pentru a-și găsi locuințe mai mari, cu cel puțin o cameră în plus față de ceea ce aveau deja. De asemenea, tendințele sunt spre duplexuri, case înșiruite sau individuale și apartamente cu grădină interioară existente la distanțe nu foarte mari față de sediile companiilor. Interesul pentru apartamente de 3 și 4 camere, situate la etaje superioare, a scăzut considerabil în această perioadă.

“Work from home nu va fi o tendință, ci din punctul meu de vedere se concretizează ca fiind o certitudine de acum încolo. Companiile au constatat că angajații își păstrează eficiența, comunicarea are loc destul de facil prin intermediul platformelor de comunicare video și streaming, iar costurile pot fi reduse semnificativ. Pandemia și măsurile restrictive au afectat o bună parte din companii, iar managementul costurilor va fi cel puțin pentru următoarele 12 luni cea mai importantă parte, iar facilitatea pentru a lucra remote este una binevenită atât pentru angajați, cât și pentru companie în sine. Multe firme au anunțat deja că WFH se prelungește cel puțin până în septembrie pentru angajații care își doresc acest lucru. Din punct de vedere al tendințelor imobiliare acest lucru poate înseamnă o creștere foarte mare a interesului către locuințe mai mari, cu cel puțin o încăpere în plus care să joace rolul de birou. Astfel, angajatul își poată desfășura activitatea liniștit, fără a fi perturbat de ceilalți membri ai familiei, în timpul programului de muncă.”, a declarat Costina Petrescu, CEO Titirez.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
vile
case
apartamente