O firmă controlată de familia omului de afaceri sirian Omar Hayssam, aflat în penitenciar, vrea să vândă un teren de 1.500 mp situat pe malul lacului Băneasa, cu adresa în strada Madrigalului nr. 1, sector 1 București, unde înainte de 1989 a funcționat primul club de ski nautic și windsurfing din București, înființat de Bebe Ismailciuc, fiul cel mare al medaliatului cu aur la caiac-canoe de la Olimpiada de la Melbourne din 1956 Simion Ismailciuc, ulterior antrenor al lui Ivan Patzaichin.
Este vorba despre firma IAPIT Divertis SA, care și-a convocat AGA pe 20 octombrie pentru a aproba vânzarea terenului respectiv, cu o poziționare extrem de tentantă din punct de vedere imobiliar. Pe site-urile de anunțuri de profil, terenurile din zonă care dispun și de deschidere la lac sunt promovate la vânzare pentru construcția de locuințe la prețuri care ajung și la 700 euro/mp.
IAPIT Divertis SA a fost înființată în 1990, printr-o hotărâre a Guvernului Roman care a transformat în societăți comerciale unitățile turistice socialiste. Înainte de Revoluția din 1989, societatea se numea Întreprinderea de Agrement și Produse Industriale pentru Turism (IAPIT). Ulterior, a fost privatizată și listată pe fosta platformă Rasdaq a Bursei de Valori București, de unde a fost delistată în 2015.
Potrivit rapoartelor companiei din ultimii ani de dinainte de delistare, singurul activ corporal al societății, care are ca obiect principal de activitate intermedierile în comerțul cu material lemnos și materiale de construcții, respectiv exportul de cherestea, este baza nautică Băneasa din strada Madrigalului nr. 1, sector 1 București, aproape de intersecția cu strada Gârlei, în suprafață de 1.507,53 mp, aflată în patrimoniul IAPIT de dinainte de 1989 și care este scoasă acum la vânzare.
După privatizare, IAPIT Divertis SA a fost împroprietărită efectiv din punct de vedere juridic cu baza nautică Băneasa în 2004, ocazie cu care s-a efectuat o majorare de capital în natură prin care AVAS a intrat în acționariatul societății, cu o participație minoră, de circa 0,43%.
În ultimii 3 ani, IAPIT Divertis SA nu a mai desfășurat activități, după ce, în 2011, ajunsese la o cifră de afaceri anuală de peste 17 milioane lei, cu pierderi nesemnificative. În 2005, compania a scos la vânzare două active imobiliare compuse fiecare din teren și construcții, în zone de top din Capitală, pe Calea Dorobanților nr. 31-33 și pe Bulevardul Mircea Eliade nr. 16. La adresa din Dorobanți, între ASE și Cambridge School of Bucharest, funcționează în prezent un supermarket Billa, care urmează să fie rebranduit Carrefour în urma tranzacției din 2015, iar la cea din cartierul Primăverii - centrul de evenimente Scala Floreasca al companiei Scala Events.
Acționarul majoritar al IAPIT Divertis SA, cu 79% din acțiuni, este firma Uno International Management Eximp SRL, unde asociat unic este o companie imobiliară înregistrată în Bulgaria, la Ruse, aproape de granița românească. Aceasta, numită Rombo Grup, este controlată la rândul său, din postura de asociat unic, de către unul dintre frații lui Omar Hayssam, Mukhles Omar. Celălalt frate al lui Hayssam, Mahmoud Omar, a deținut până în 2015 funcția de administrator al Uno International Management Eximp SRL.
Potrivit datelor termene.ro, și Omar Hayssam însuși este în continuare acționar la IAPIT Divertis SA. Ultimele informații de la BVB de dinainte de delistarea din 2015 a companiei arătau că Hayssam deținea aproape 8% din acțiunile IAPIT Divertis SA, cumnatul său Mihai Nasture – circa 6%, iar tatăl acestuia, Nicolae Nasture – 2,6%. Anul acesta, frații lui Omar Hayssam au vândut, tot printr-o firmă înregistrată în Bulgaria, îmbuteliatorul de ape minerale naturale Rio Bucovina grupului polonez Maspex Wadowice.
CITEȘTE ȘI Sindicat, după discuții cu miniștri: Guvernul s-a răzgândit, contribuțiile nu vor mai fi transferate total către angajat, ci parțial: Legea va prevedea imperativ că angajatorii sunt obligați să crească cu 20% nivelul salariilor brute
Compania care vrea acum să vândă terenul de pe malul lacului Băneasa unde a funcționat baza nautică omonimă s-a mai aflat în atenția presei în 2006, când a cerut certificat de urbanism pentru a desființa patinoarul Floreasca, pe care îl moștenise în patrimoniu tot de pe vremea fostei Întreprinderi de Agrement și Produse Industriale pentru Turism din perioada comunistă, pentru a ridica pe amplasamentul acestuia un hotel cu 18 etaje.
Potrivit arhivei publicației Yacht Expert, înainte de 1989, la baza nautică de la Băneasa a funcționat primul club de ski nautic și windsurfing din București, înființat de Bebe Ismailciuc, fiul cel mare al medaliatului cu aur la caiac-canoe de la Olimpiada de la Melbourne din 1956 Simion Ismailciuc, ulterior antrenor al lui Ivan Patzaichin. Celălalt fiu al campionului olimpic Simion Ismailciuc, Daniel Ismailciuc, este antrenor principal la Academia de Ski Nautic și Wakeboard "Junior", care activează pe Lacul Snagov. În demersul său, Bebe Ismailciuc a beneficiat de sprijinul unor angajați de la IAPIT.
"Primul club specializat de ski nautic și windsurfing din București a fost Baza Nautică Băneasa, acolo unde Bebe – așa cum îl știu toți practicanții de ski nautic - a luat în locație de gestiune 1.000 m pe malul lacului Băneasa și, după un an de muncă, a reușit să pună bazele unui club foarte bine dotat pentru vremea respectivă. Toate acestea nu ar fi putut fi duse la bun sfârșit fără ajutorul și implicarea directă a câtorva oameni de la IAPIT și în special a inginerului șef Marin. (...) În 1989, odată cu plecarea din țară a lui Bebe Ismailciuc, baza din Băneasa se destramă și activitatea se mută pe lacul Pantelimon, în incinta hotelului Lebăda", relevă sursa citată.
CITEȘTE ȘI ASF spune că a aflat de la Profit.ro și de pe site-ul tribunalului de executarea în cazul FNI și este pregătită să conteste, știind că obligațiile de plată ale CNVM au fost preluate de fosta AVASOmar Hayssam și familia sa au fost implicați, de-a lungul timpului, în numeroase business-uri în România. Notorietatea sa se leagă în primul rând de dosarul în care a fost condamnat pentru acte de terorism, constând în organizarea și finanțarea operațiunii de răpire în Irak, în martie 2005, a jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian. Potrivit propriilor declarații, Hayssam a fost membru PSD de dinainte de 2004. El l-a însoțit pe fostul președinte al României Ion Iliescu în mai multe delegații în state arabe.
În noiembrie anul trecut, Omar Hayssam a fost condamnat definitiv la 24 de ani de închisoare de către Curtea de Apel București, sentință rezultată din contopirea pedepsei de 20 de ani din dosarul răpirii jurnaliștilor, dictată în 2008, cu cele din dosarele de delapidare, înșelăciune și bancrută frauduloasă din dosarele Manhattan, Volvo și Foresta Nehoiu.
Omar Hayssam a fost deferit justiției de procurorii DIICOT în 14 octombrie 2005, pentru implicare în răpirea ziariștilor. În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. În urmă fugii acestuia au fost revocați din funcții șefii SRI, SIE și DGIPI - Radu Timofte, Gheorghe Fulga și Virgil Ardelean - dar și procurorul general al României Ilie Botoș, în 20 iulie 2006.
În 7 octombrie 2014, instanța supremă i-a condamnat definitiv pe frații lui Omar Hayssam, Mukhles și Mahmoud, la câte cinci ani de închisoare cu executare și pe Mustafa Tartoussi la șapte ani de închisoare, pentru că în 2006 l-au ajutat pe sirian să fugă din țară, deși știau că este acuzat de terrorism. Omar Hayssam a fost adus în România în iulie 2013, după șapte ani de la fugă sa din țară.