Interviu realizat de Andrei Stoian, Editor-in-Chief
Aveți un portofoliu extins al proiectelor, observăm o preponderență pe zona de case, care sunt cerințele actuale în materie de case în ceea ce privește designul, materialele, etc, acum față de anii anteriori?
Într-adevăr, portofoliul nostru de proiecte este în continuă extindere, îndeosebi pe domeniul caselor de locuit. Încercăm să ținem pasul cu faptul că tot mai mulți oameni își doresc fie să se mute din apartamentul de la bloc (aici discutăm mai ales despre persoanele cu vârste ceva mai mari), fie să aibă direct o “casă pe pământ” (categorie în care intră mai ales tinerii), case care să răspundă cât mai bine unor cerințe de locuire actuale și de perspectiva ale respectivelor familii.
În privința designului și materialelor, am putea spune că opțiunile clienților sunt dintre cele mai diversificate și nu le vom comenta, țînând cont de vorba latinilor consacrată sub formula “De gustibus non est disputandum”. Oamenii vin la noi cu foarte multe idei, pe care reușim să le cizelăm prin consultanța pe care le-o oferim încă de la primele discuțîi și apoi pe parcursul derulării contractului de proiectare.
Dacă este să discutăm despre tendințe, putem spune că se observă o creștere a cererii pentru casele cu acoperiș tip terasă, pentru casele cu geamuri mari, care asigura cât mai multă iluminare naturală, dar și pentru proiecte de case neoromânești.
Cu cât este eficientizat procesul de obținere a avizelor, autorizațiilor de construire atunci când clientul apelează la specialiștii Uberhause?
Avantajul nostru competitiv constă în faptul că oferim servicii integrate, care includ, între altele, proiectarea, elaborarea documentațiilor de autorizare a construirii, reprezentarea pentru obținerea de la primarii și de la instituțiile abilitate a avizelor și acordurilor necesare autorizării, realizarea de expertize tehnice în construcțîi.
Am reușit să acumulăm suficientă experiență, care ne ajută să avem astăzi un sistem bine pus la punct, fiindu-ne de folos cunoașterea particularităților de lucru în relația cu verificatorii atestați pe specialități din domeniul construcțiilor sau cu autoritățiile și instituțiile avizatoare.
Dacă ar fi să facem o estimare bazată pe date statistice, am putea spune că în ultimii 4-5 ani s-a redus cu o treime până spre un sfert durata așteptării de la solicitarea certificatului de urbanism și până la obținerea autorizației de construire.
Cum credeți că va fi influențată piața de creșterea prețurilor la materialele de construcție?
Bineînțeles că această creștere a prețurilor materialelor de construcții nu este un fenomen care să îi bucure pe cliențîi noștri. Ca pe orice piață, și în domeniul acesta există speculatori, însă, așa cum s-a mai întâmplat și cu alte ocazii, tot legea cererii și ofertei este cea care va face ajustări și va reinstaura echilibrul de care cu toții avem nevoie.
Nu excludem că proiectele sau autorizațiile de construire să rămână un timp în sertare, până când producătorii și comercianțîi de materiale de construcțîi vor avea cui să își vândă marfă din nou.
În această idee, poate că ar fi util ca și statul să îi ajute pe cei care vor să construiască, prelungind durata de valabilitate a autorizațiilor, în așteptarea calmării piețelor.
Noi vom continua să ne ocupăm de proiectare și autorizare, iar clienții trebuie să știe că suntem la dispoziția lor pentru a face primii pași în demersul de a construi.
Ce alte proiecte aveți în plan? Sunteți deja prezenți în orașele cheie, urmăriți extinderea și în alte zone?
Suntem prezenți în orice localitate în care există oameni care au acces la internet și care își doresc să vadă construite proiectele noastre prezentate pe site-ul www.uberhause.ro. Mai ales în ultimul an și jumătate, am pus la punct sistemul de discuțîi on line cu cliențîi pe diferite platforme, astfel încât nu deschiderea de noi puncte de lucru este acum o prioritate, ci mai degrabă consolidarea celor deja existente, care funcționează în București, Brașov, Cluj-Napoca și Brăila.
În legătură cu diversitatea proiectelor, ceea ce ne propunem (și pare că deja se împlinește acest lucru) este extinderea proiectelor complexe, de tip planuri urbanistice zonale (PUZ) și de detaliu (PUD), proiecte de ansambluri rezidențiale, blocuri de locuințe, spațîi de birouri etc.
Suntem permanent preocupați de îmbunătățirea serviciilor oferite și avem în vedere și extinderea în alte orașe importante din țară, pe măsură ce se vor acumula condițiile favorizante în acest sens.
Pentru ce tip de proiect optează preponderent clientul? Case la cheie, la roșu, la gri, proiecte de casă?
Toate proiectele pe care le realizăm includ atât aspectele necesare autorizării, cât și detaliile de care are nevoie constructorul pentru a ridică respectiva casă. Opțiunea de execuție a proiectului în faza la roșu, gri sau cheie îi aparține beneficiarului, care în luarea deciziei are în vedere capacitatea să de a asigura finanțarea necesară.
Discuția despre tipologia caselor se poartă mai ales pe criteriul structurii acestora, care poate fi pe cadre beton armat, pe structura de lemn sau metalică. Fiecare dintre acestea are propriile avantaje, dacă este să ne referim la aspecte precum rezistența structurii, costurile, durata de execuție a construcției.
Vorbind despre tendința care observăm noi că se conturează, s-ar putea spune că există, în ultima vreme, tot mai multe opțiuni pentru structurile metalice.
Care credeți că va fi trendul pieței imobiliare anul acesta și în anii următori?
Trendul pieței imobiliare este preponderent legat de capacitatea oamenilor de a susține financiar un proiect. Ceea ce am observat noi că fiind o cerință tot mai accentuată actualmente este că oamenii să cumpere pachetul de servicii complet, adică terenul, cu casa construită pe acesta și cu utilitățile aduse la proprietate pentru o racordare cât mai rapidă.
Pentru că acest lucru să se întâmple este nevoie că dezvoltatorii să cunoască foarte bine ce-și doresc posibilii lor clienți și să se apropie în cea mai mare măsură de aceste dorințe. Nu mai puțin adevărat este și faptul că autoritățile locale trebuie să aibă planuri urbanistice care să integreze armonios toate aceste interese.
Un material Investing in Property