La ce să fim atenți când facem o achiziție imobiliară. Sănătatea structurală și siguranța – criterii esențiale. Interviu cu Mariana Garștea, specialist în monitorizare geotehnică și structurală și CEO Sixense România

La ce să fim atenți când facem o achiziție imobiliară. Sănătatea structurală și siguranța – criterii esențiale. Interviu cu Mariana Garștea, specialist în monitorizare geotehnică și structurală și CEO Sixense România
scris 18 oct 2021

Interviu realizat de Andrei Stoian, Editor-in-Chief

La ce ne uităm atunci când facem o achiziție imobiliară? Cât de multe știm despre siguranța construcțiilor pe care le alegem drept locuințe? Cum putem avea garanția sănătății structurale a unui proiect rezidențial?

Urmărește-ne și pe Google News

Există soluții și modalități de verificare. Despre toate acestea și despre cum siguranța ar trebui să devină unul dintre criteriile esențiale de luat în calcul atunci când alegem o locuință – ne-a explicat Mariana Garștea, CEO Sixense România și specialist în monitorizare structurală și geotehnică, activitatea principală ce poate verifica și garanta sănătatea unui proiect de construcții.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Conform celor mai recente statistici ale INS, au fost eliberate 34.200 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale în primele 8 luni ale anului. Așadar, sectorul rezidențial este în plină creștere și în 2021. Cât de mare este preocuparea pe care o vedeți în cazul dezvoltatorilor în ce privește sănătatea și siguranța construcțiilor pe care le ridică? Sunt aceste două criterii o prioritate?

Așa este. Industria de construcții și-a continuat creșterea anul acesta, fiind unul dintre sectoarele în plină dezvoltare chiar și în contextul pandemic actual.

Dintre toate tipurile de proiecte, cu siguranță zona rezidențială a marcat un avânt accelerat. Este o veste îmbucurătoare – faptul că se construiește și se creează alternative de locuire la standarde pe care sperăm să le vedem din ce în ce mai înalte.

Din păcate, în acest avânt, e adevărat că se sacrifică uneori nu doar calitatea, ci și siguranța sau sănătatea pe termen lung a proiectelor. Este greu să afirmăm în acest moment că toate acestea sunt priorități reale pentru toți factorii de decizie din segmentul rezidențial.

Există din ce în ce mai mulți actori sau dezvoltatori care încep să conștientizeze cel puțin faptul că există un awareness din ce în ce mai ridicat în rândul cumpărătorilor finali – care încep să fie preocupați de siguranța clădirii în care se mută și de greutatea deciziei pe care o iau atunci când aleg un anumit apartament. Cu alte cuvinte, cred că se pune presiune din ce în ce mai mare dinspre beneficiarul final, dacă legislația și normele în vigoare par a nu fi întotdeauna suficiente pentru ca siguranța și stabilitatea să fie puse pe primul loc.

În acest caz, ce ar trebui să ia în calcul cumpărătorul final? La ce să se uite, în așa fel încât să ia o decizie în deplină cunoștință de cauză? Dați-ne un mic checklist pe care să îl aibă în vedere.

Așa cum există certificări pentru sustenabilitate, pentru calitatea clădirilor de a fi „verzi”, deci de a avea un consum cât mai eficient de resurse, cred că este esențial ca, la momentul achiziției, să i se prezinte cumpărătorului proiectul de urmărire a comportării în timp, făcut ca la carte de către Proiectanți, atât pentru faza de execuție, cât și pentru faza de exploatare, precum și setul de rapoarte de monitorizare care să ateste sănătatea structurală a unui proiect (este valabil pentru proiecte rezidențiale și nu numai). Astfel încât beneficiarul final să știe dacă viitoarea sa investiție este sănătoasă structural, dacă s-a proiectat și construit cu mare grijă, cum să aibă grijă de acel imobil, cum să își maximizeze investiția făcută etc.

Până la urmă, nu este siguranța unul dintre aspectele absolut obligatorii de luat în calcul atunci când facem o achiziție imobiliară? Imaginați-vă ce ar însemna să fi făcut o investiție importantă – pentru mulți, singura pe care o fac toată viața – și apoi să ne dăm seama că apartamentul începe să aibă fisuri și infiltrații, că geamurile sau ușile nu se mai închid cum trebuie, pe scurt – că toată clădirea are simptomele unei comportări anormale în exploatare.

Ca să preîntâmpinăm aceste lucruri, este nevoie să știm dacă clădirea în care am decis să achiziționăm un apartament are foarte bine arhivată Cartea tehnică a construcției, în mod special Capitolul D (Documentația privind exploatarea, întreținerea, repararea, urmărirea comportării în timp și postutilizarea construcției), pe care să îl putem accesa ori de câte ori este nevoie să înțelegem de ce avem anumite probleme în exploatare, dacă acel imobil a fost și este monitorizat geotehnic și structural în primul rând.

Ce înseamnă și ce presupune acest lucru, pe înțelesul tuturor? Este vorba despre activitatea care ne spune cât de sigură este clădirea, din toate punctele de vedere: structural, instalații etc., dacă aceasta se comportă așa cum a fost proiectată să se comporte, ce riscuri bat la ușă, cum este afectată de fenomenul degradării naturale sau de alți factori externi (condiții meteo extreme, vibrații puternice etc.). Pe baza acestor informații, este nevoie apoi de un plan de măsuri dat de către Proiectantul construcției și de o bugetare și prioritizare a lucrărilor de întreținere și mentenanță, realizată de către Asociația de proprietari, în așa fel încât clădirea să rămână sigură, neafectată și să fie în picioare și peste zeci de ani.

Sunt convinsă că, pe termen lung, tot mai mulți beneficiari finali vor ajunge să își pună și această problemă a sănătății structurale, iar dezvoltatorii care vor înțelege acest lucru – vor avea de câștigat și vor integra acest criteriu ca un beneficiu extrem de important în tot „pachetul” pe care îl oferă spre vânzare.

De ce este important ca siguranța și sănătatea structurală să devină un criteriu firesc, pe care oricine să îl ia în calcul atunci când ia o decizie de achiziție a unei proprietăți rezidențiale?

Știți că se spune adesea că suntem una dintre țările cu cei mai mulți proprietari. Pe lângă ideea în sine de a fi proprietar, cred că este extrem de important să luăm decizii cât mai informate și conștiente; să ne preocupe și calitatea locuințelor în care investim.

Semnificația unei proprietăți este foarte mare: vorbim despre apartamente în care clădim o familie, pe care le lăsăm moștenire peste generații, pe care le recondiționăm, cărora le-am văzut și mai mult valoarea odată cu acest context al pandemiei, când ne-au devenit multora și loc de birou, dar și de relaxare.

Cu siguranță cu toții ne dorim să știm că aceste imobile sunt și sigure, că nu ne vor crea probleme majore, că nu se vor dovedi o risipă de timp, energie și bugete pe termen lung. Nu mai vorbesc despre rezistența la incidente majore, cum ar fi un posibil cutremur sau alte dezastre naturale.

Tocmai din aceste motive, mi se pare absolut firesc să ne intereseze siguranța și să verificăm cu atenție cum este monitorizată sănătatea structurală a clădirii și ce se face în acest sens. Calitatea imobilelor pe care le alegem și în care locuim reflectă calitatea vieții noastre în general și este bine să ne documentăm cât mai mult înainte.

Un material Investing in Property

viewscnt
Afla mai multe despre
mariana garștea
sixense