Omul de afaceri Liviu Tudor (59 de ani), cel mai mare proprietar român de clădiri de birouri, a încheiat un parteneriat cu grupul britanic Mace, unul dintre cei mai mari constructori din lume – cunoscut pentru construcția celebrului zgârie-nori The Shard, și i-a acordat primul certificat Immune de 4 stele sediului central al companiei din centrul City-ului londonez, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
„Am înmânat primul certificat Immune Powerful grupului Mace pentru sediul lor central din Londra. Cu această ocazie am încheiat și un parteneriat strategic cu Mace pe zona de property management“, a declarat, pentru Profit.ro, Darren Allen, development manager în cadrul Genesis Property și managerul programului de certificare Immune.
Parteneriatul dintre Liviu Tudor și Mace poate fi extins și în alte afaceri, fiind diverse discuții în acest sens, potrivit surselor Profit.ro. Mace este în Top 10 cele mai mari companii de construcții din Marea Britanie, cu o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lire sterline în 2019 și un profit brut în echivalent de 25,3 milioane euro.
Similar, Liviu Tudor a mai încheiat parteneriate strategice cu firma internațională de arhitectură Woods Bagot, fondată în Australia, cu inginerii americani de la Epstein și cu Cushman & Wakefield din Singapore, cu ideea de a implementa standardul de certificare Immune.
Profit.ro a scris în exclusivitate despre faptul că Liviu Tudor a dezvoltat un standard de certificare a clădirilor menit să creeze un mediu mai sigur pentru angajații care se întorc la birouri, în contextul pandemiei de COVID-19. Primele clădiri certificate sunt sediile Ericsson, HP și Luxoft din București.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Calitatea mediului de lucru a devenit una dintre temele predominante pe agenda tuturor companiilor în căutare de spații pentru birouri, de aceea Liviu Tudor a decis să investească circa 1 milion de euro în cercetarea și dezvoltarea standardului, la care a contribuit o echipă formată din 20 de experți în sănătate, tehnologie, imobiliare, arhitectură și inginerie, printre care Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș. Investiția cuprinde, parțial, și costul de implementare a standardului în trei clădiri din West Gate și Novo Park, centrele de birouri pe care le are în proprietate.
Standardul, denumit Immune, presupune un set de peste 100 de reguli, ce pot fi aplicate complet sau parțial, în funcție de bugetul proprietarului, și care certifică trei niveluri de rezistență a clădirii la provocări sanitare prezente sau viitoare. Ideea a fost preluată din modul de funcționare a spitalelor și implică activarea unor module de protecție în timpul unei pandemii sau al unor amenințări bacteriologice sau toxicologice, precum COVID-19.
Printre cele mai importante criterii ce trebuie bifate de o clădire pentru a fi certificată se numără:
• existența unui administrator care să implementeze și să monitorizeze activitățile pe perioada declanșării măsurilor de protecție;
• existența unei camere de carantină special gândită și complet echipată pentru a fi utilizată la izolarea persoanelor expuse;
• un depozit de urgență care să stocheze materiale sanitare de protecție;
• ecrane digitate amplasate în zona de recepție a clădirilor care să afișeze indicatori precum calitatea aerului interior comparativ cu a celui exterior, parametrii apei din interior comparativ cu sursa de apă din rețeaua orașului și diferite informații despre funcționarea echipamentelor din clădire;
• pereți acoperiți cu vopsea antimicrobiană;
• colțuri rotunjite la pereți care să prevină depozitarea bacteriilor.
Liviu Tudor a calculat prețul implementării standardului Immune la maxim 2% din costul de dezvoltare a imobilului. În calitatea sa de președinte al European Property Federation, Liviu Tudor discută cu 50 de dezvoltatori din Europa și SUA despre implementarea standardului în clădirile acestora. În afară de membrii federației, dezvoltatorii abordați provin din Marea Britanie și SUA.
Standardul, oferit sub forma unui document deschis publicului pentru îmbunătățiri, este dedicat clădirilor de birouri, dar poate fi adaptat pentru certificarea oricărui tip de clădiri precum hoteluri, malluri, școli sau locuințe.
Prin firma sa Genesis Property, Liviu Tudor administrează două parcuri de afaceri: Novo Park din Pipera și West Gate din Militari, cu o suprafață închiriabilă totală de circa 150.000 de metri pătrați, ceea ce îl face românul cu cea mai mare suprafață de birouri în portofoliu și ocupantul locului cinci în topul celor mai mari proprietari de astfel de spații din România, după Globalworth, AFI Europe, Immofinanz și CA Immo.
El mai deține și campusul studențesc West Gate Studios și trei spații de parcare ce oferă, în total, 950 de locuri. Familia Tudor are și producătorul de materiale de construcții Prefabricate Vest. Înainte să devină dezvoltator imobiliar, Liviu Tudor a pus bazele primei firme de comunicații prin satelit din România, Digicom, și a lucrat ca inginer la Aerostar.
Liviu Tudor are o diplomă de inginer în Aeronautică de la Institutul Politehnic din București și a urmat cursuri de specialitate la London Business School. El este secretar general al Asociației Române pentru Clubul de la Roma, președintele Patronatului Proprietarilor de Clădiri din România și președinte al European Property Federation, asociație care reunește proprietari de clădiri comerciale din Europa, și membru al World Presidents' Organization.
Criza medicală provocată de pandemia de COVID-19 a influențat semnificativ gradul de utilizare a spațiilor de birouri, companiile adoptând diverse metode pentru a-și proteja angajații, dar a avut un impact mai redus asupra gradului de ocupare a spațiilor, în condițiile în care majoritatea companiilor analizează încă cea mai bună soluție pe termen mediu și lung în privința desfășurării activității, se arată într-o analiză a companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Astfel, rata de neocupare variază de la 10,3% în București, cu valori de 4,7% în Floreasca – Barbu Văcărescu și de 7,4% în CBD, la 5,6% în Cluj-Napoca sau 5,7% în Brașov.