Compania Agro-Chirnogi din Călărași, parte a grupului agricol Maria, al libanezilor El Khalil și Youssef Laoun, își pregătește intrarea pe piața imobiliară cu un prim proiect rezidențial amplasat în zona Orhideea din București, o zonă care devenit un pol important de birouri pentru multinaționale, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Profit News TV va organiza, pe 11 iulie, Maratonul Imobiliar, ediția a II-a, la care vor fi prezenți cei mai importanți jucători de pe piața din România, reprezentanți ai autorităților, dezvoltatori, constructori, arhitecți, consultanți, finanțatori, furnizori de utilități, specialiști în dezvoltarea urbană, responsabili din administrația locală, centrală, brokeri, retaileri, evaluatori, experți financiari, arhitecți, operatori logistici.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul 123Credit.ro și Nordis
Agro-Chirnogi a preluat de la antreprenorul Mihail Dragoș Astratinei, proprietarul dezvoltatorului imobiliar In-Spekt Development, o firmă prin care urmează să se realizeze un proiect rezidențial cu peste 150 de apartamente, potrivit calculelor realizate de Profit.ro pe baza indicatorilor urbanistici din zonă. Cu o cotă minoritară, în firmă a rămas și Raluca Bazar, fost marketing manager al Radisson Blu și proprietarul Grădinița lui David.
În urma acestei tranzacții, Agro-Chirnogi a adus ca participație în firmă un teren cu o suprafață de 4.619 metri pătrați amplasat pe Calea Plevnei, nr. 145, lângă fosta fabrică de pâine Plevnei. Grupul libanez a cumpărat terenul în 2021 de la antreprenorul constănțean Cătălin Trandafir, cu afaceri în agricultură.
„Intenționăm să realizăm o dezvoltare imobiliară pe acest teren, dar nu se va întâmpla anul acesta și probabil nici la anul, din mai multe motive. Planul Urbanistic de Detaliu este expirat și trebuie refăcut, iar asta o să dureze, probabil, 9 luni – un an, plus autorizațiile de construire. Va mai dura puțin până va fi gata cu totul, mai ales că piața imobiliară traversează și o perioadă destul de dificilă și așteptăm să se mai așeze lucrurile.
Din discuțiile actuale cu arhitecții va fi un proiect rezidențial, dar planurile se pot schimba. Proiectul se va dezvolta pe un teren de 4.600 de metri pătrați. Se poate construi un turn cu 11 etaje, din ce știm noi, dar trebuie să mai verificăm cu arhitecții. Are un Coeficiant de Utilizare a Terenului de 3. Din ce știu eu, Agri-Chirnogi nu mai are alte investiții imobiliare“, a declarat, pentru Profit.ro, Constantin Degeratu, directorul general al Riverside Estates Development, compania dezvoltatoare a proiectului imobiliar.
Proprietatea investitorilor se învecinează cu terenul fostei fabrici de pâine Plevnei, deținut acum de dezvoltatorul imobiliar Eden Capital, al lui Dan Liviu Marius (70%) și Abu Lail Akram (30%), care planifică un proiect imobiliar în acest loc. De asemenea, constructorul Concelex a realizat aici complexul rezidențial Orhideea Gardens. Extras din PUZ-ul Calea Plevnei 145. Semnalat cu roșu este proprietatea investitorilor libanezi
Zona Orhideea – Grozăvești a devenit un magnet pentru investiții imobiliare de anvergură în sectorul de birouri. În ultimii ani, aici s-au construit proiectele The Bridge (aflat în proprietatea fraților Pavăl), Orhideea Towers (deținut de frații Pavăl) și Business Garden Bucharest (deținut de Vastint, divizia imobiliară a IKEA), iar alte proiecte sunt în curs de avizare sau dezvoltare.
Agro-Chirnogi este parte a grupului agricol Maria, controlat de Youssef Laoun și familia lui Jihad El Khalil, potrivit datelor furnizate de termene.ro. Agro-Chirnogi este unul dintre cei mai importanți cultivatori de cereale și plante producătoare de semințe oleaginoase. Compania are arendată și concesionată de la Agenția Domeniilor Statului o suprafață de teren de peste 9.400 de hectare. Societatea a fost privatizată în 2002.
Maria Trading, parte a aceluiași grup agricol, este unul dintre cei mai mari deținători de terenuri arabile din România. Compania are arendată și concesionată de la Agenția Domeniilor Statului o suprafață de teren de peste 11.700 de hectare. Maria Trading gestionează 6 ferme cu 6.000 de capete de tăurași și 80.000 de capete de berbecuți, adică unul dintre cele mai mari stocuri de bovine și ovine din România. Abatorul Maria Trading din Dragalina (Călărași) este unul dintre cele mai mari abatoare din Europa, având o suprafață de 44.000 de metri pătrați și peste 15.000 de metri patrați construiți.
Youssef Laoun este acționar și al producătorului de carne de pasăre și porc Agrisol și producătorul de ouă Toneli.
La finele anului 2021, companiile Maria Trading și Agro-Chirnogi au preluat și Agrirom, producător și comerciant de cereale (cu excepția orezului), culturilor leguminoase și plantelor producătoare de semințe oleaginoase, cu 11 milioane euro.
Investitorii libanezi au cumpărat și jumătate din afacerea Aqua Bilbor, producătorul brandului de apă de izvor plată și carbogazificată Izvoarele Călimani, într-o tranzacție de peste 12 milioane euro.
Aproximativ 19.000 de case și apartamente ar putea fi livrate în 2023 în București și împrejurimi, potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN Romania. Acest rezultat este cu aproximativ 11% mai mic față de cel înregistrat anul trecut, când au fost finalizate 21.328 de locuințe în oraș și împrejurimi. Recordul de livrări a fost stabilit în 2021, cu 22.010 locuințe finalizate.
Alte peste 8.000 de case și apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare și ar urma să fie finalizate în 2024 și 2025, în funcție de respectarea graficelor de construire dar și de ritmul de recepție al unităților rezidențiale finalizate.