EXCLUSIV Gigantul Cerberus, alături de Revetas Capital, adună oferte pentru vânzarea The Landmark, sediul UiPath România. Pe listă este Uniqa, al doilea asigurător din Austria

EXCLUSIV Gigantul Cerberus, alături de Revetas Capital, adună oferte pentru vânzarea The Landmark, sediul UiPath România. Pe listă este Uniqa, al doilea asigurător din Austria

Complexul The Landmark are ca principal chiriaș compania UiPath

scris 23 oct 2023

Fondul american de investiții Cerberus Capital Management, alături de partenerul său regional, Revetas Capital, a primit mai multe oferte pentru vânzarea complexului de birouri The Landmark din centrul Bucureștiului, sediul central al UiPath în România, după ce a scăzut prețul la nivelul la care a cumpărat proprietatea în urmă cu 5 ani. Uniqa Real Estate Management, administratorul activelor imobiliare ale asigurătorului austriac Uniqa, este unul dintre ofertanți, spun sursele Profit.ro din piața imobiliară. 

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Revetas Capital, fond înființat de Eric Assimakopoulos în 2012 cu scopul gestionării de active distressed și subevaluate din Europa Centrală și de Est, a cumpărat complexul de birouri The Landmark în ultimul trimestru din 2018 de la grupul bancar Piraeus, într-o tranzacție evaluată la peste 60 de milioane de euro, anunțată de Profit.ro și acoperită printr-o finanțare de până la 42,5 milioane de euro de la banca germană pbb Deutsche Pfandbriefbank.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV FOTO&DOCUMENT Haosul averii geotermale de lângă aeroportul Otopeni. O parte a ajuns vecină cu o parcare inaugurată în 2022 pe un teren retrocedat în 1992 și cumpărat de Patriciu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO&DOCUMENT Haosul averii geotermale de lângă aeroportul Otopeni. O parte a ajuns vecină cu o parcare inaugurată în 2022 pe un teren retrocedat în 1992 și cumpărat de Patriciu
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ulterior, în structura de acționariat a cumpărătorului a intrat și gigantul american Cerberus, care administrează active în valoare de circa 60 de miliarde de dolari. Cerberus a fost fondat în 1992 de Steve Feinberg și William Richter. Feinberg, care are o avere estimată de revista americană Forbes la 3,9 miliarde de dolari, a condus consiliul consultativ de informații (President's Intelligence Advisory Board) în mandatul președintelui american Donald Trump.

În 2020, cele două fonduri partenere au scos la vânzare The Landmark, sediul central al UiPath în România, însă la un preț corespunzător unui randament investițional (yield) de circa 6,5%, adică în jurul a 75 de milioane de euro. Sursele Profit.ro spun că au existat și oferte la acest preț, însă nu s-a ajuns la un acord.

Acum, prețul a fost redus substanțial, până la un randament de 8%, echivalentul unui preț de peste 60 milioane de euro, similar cu cel la care proprietatea a fost tranzacționată în 2018, spun sursele Profit.ro.

EXCLUSIV Nepotul lui Gabriel Popoviciu vrea să cumpere un teren pentru un parc de retail și rezidențial într-o zonă fierbinte din Oradea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nepotul lui Gabriel Popoviciu vrea să cumpere un teren pentru un parc de retail și rezidențial într-o zonă fierbinte din Oradea

Cerberus și Revetas au primit, până acum, 3 oferte din piață, potrivit surselor Profit.ro, care mai spun că una dintre ele a fost făcută de Uniqa Real Estate Management.

„Considerăm că obiectul la care vă referiți este un activ interesant, totuși Uniqa urmează o regulă care interzice comunicarea dacă este vorba despre activități de tranzacționare, indiferent dacă acestea au loc sau nu“, a răspuns Thomas Erdmann, general manager al Uniqa Real Estate Management, la întrebarea Profit.ro despre ofertă.

EXCLUSIV FOTO Gigantul american Oracle restrânge cu 40% suprafața birourilor sale din România. A plecat din Sky Tower și eliberează 2 etaje în Floreasca Park. Tranzacțiile intră în topul celor mai mari închirieri din 2023 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Gigantul american Oracle restrânge cu 40% suprafața birourilor sale din România. A plecat din Sky Tower și eliberează 2 etaje în Floreasca Park. Tranzacțiile intră în topul celor mai mari închirieri din 2023

Complexul The Landmark este amplasat în zona Pieței Romană, este format din 3 clădiri de birouri cu o suprafață totală închiriabilă de 23.500 de metri pătrați și are ca principali chiriași companiile UiPath, Wolf Theiss, TotalEnergies, Systematic și Premier Energy.

Proiectul a fost dezvoltat în 2016 de oamenii de afaceri Dan Cojocaru și Michael Hadjipavlou și preluat de banca finanțatoare Piraeus.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Revetas Capital nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

FOTO Băcăuanul Remus Murgu, proprietarul furnizorului de articole de iluminat Redo Group, intră pe piața imobiliară din București cu o investiție în fața celebrului La Cocoșatu` CITEȘTE ȘI FOTO Băcăuanul Remus Murgu, proprietarul furnizorului de articole de iluminat Redo Group, intră pe piața imobiliară din București cu o investiție în fața celebrului La Cocoșatu`

Revetas a vândut anul trecut omului de afaceri Omer Susli, pentru circa 20 de milioane de euro, și centrul comercial Vitantis Shopping Center din București, cumpărat ca activ distressed în 2014.

Revetas și Cerberus au cumpărat în 2017 și complexul Radisson de pe Calea Victoriei pentru 169,2 milioane de euro, în cea mai mare tranzacție hotelieră din istoria turismului românesc, anunțată de Profit.ro.

EXCLUSIV Unul dintre cei mai mari exportatori de medicamente din România vrea să construiască o nouă fabrică în Otopeni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unul dintre cei mai mari exportatori de medicamente din România vrea să construiască o nouă fabrică în Otopeni

De asemenea, Revetas a fost interesată anul trecut să cumpere grupul Maurer, fondat de antreprenorul Simon Maurer, plan ajuns pe masa Consiliului Concurenței, însă până acum nu s-a încheiat niciun acord.

Cerberus a investit până acum peste 40 de miliarde de dolari în imobiliare la nivel global, fiind prezent direct în 14 țări. De asemenea, a investit peste 26 de miliarde de dolari în achiziționarea de active neperformante din 23 de țări.

Grupul Uniqa a mai cumpărat în 2021 și prima clădire de birouri dezvoltată de compania omului de afaceri Ion Rădulea în cadrul proiectului The Light din zona Politehnică a Bucureștiului, într-o tranzacție evaluată la 56 de milioane de euro.

Uniqa mai deține pe piața românească două imobile de birouri: Floreasca Tower și sediul central al Uniqa, ambele amplasate în nordul Bucureștiului. Floreasca Tower, o clădire cu o suprafață închiriabilă brută de 7.614 metri pătrați, amplasată peste drum de mallul Promenada, a fost cumpărată de Uniqa în 2005 de la Raiffeisen evolution și Strabag, dezvoltatorul și constructorul imobilului.

EXCLUSIV FOTO Fostul jucător și antrenor Ioan Andone se extinde pe piața imobiliară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fostul jucător și antrenor Ioan Andone se extinde pe piața imobiliară

Uniqa a deținut până în decembrie 2016 o treime din acțiunile Raiffeisen evolution – divizia de dezvoltare imobiliară a grupului financiar austriac Raiffeisen, iar ulterior participația sa a fost cumpărată de Strabag.

Uniqa Real Estate a mai cumpărat o clădire de birouri situată la intersecția străzilor Ceasornicului și Nicolae Caramfil pentru a grupa aici operațiunile de asigurări ale Uniqa din București. Clădirea de circa 3.500 metri pătrați găzduise anterior sediul băncii UniCredit.

Grupul Uniqa este al doilea asigurător de pe piața austriacă, după Vienna Insurance Group (proprietarul Asirom, Omniasig și BCR Asigurări de Viață). Divizia sa imobiliară administrează circa 230 de proprietăți în Austria și Europa Centrală și de Est. Proprietățile deținute de Uniqa au o suprafață totală de circa 900.000 de metri pătrați împărțită între birouri, apartamente, spații comerciale și hoteluri.

Volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale (birouri, mall-uri, depozite și hoteluri) a scăzut brusc, cu 43%, în primul semestru al acestui an, până la 183 milioane euro, marcând cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani. Evoluția anuală prognozează o situație și mai negativă, indicând un minim al ultimului deceniu.

FOTO Băcăuanul Remus Murgu, proprietarul furnizorului de articole de iluminat Redo Group, intră pe piața imobiliară din București cu o investiție în fața celebrului La Cocoșatu` CITEȘTE ȘI FOTO Băcăuanul Remus Murgu, proprietarul furnizorului de articole de iluminat Redo Group, intră pe piața imobiliară din București cu o investiție în fața celebrului La Cocoșatu`

Prognosticul optimist al brokerilor imobiliari, cu privire la evoluția tranzacțiilor cu proprietăți comerciale în cea de-a doua parte a acestui an, se bazează pe o serie de tranzacții mari aflate în lucru și care, dacă se finalizează anul acesta, ar putea ridica volumul anual la peste 600 de milioane de euro, nivel oricum la jumătate față de recordul istoric atins în 2022.

Ultimul an în care s-a înregistrat un volum investițional de sub 600 de milioane de euro a fost 2013, an care a marcat încheierea perioadei de criză începută în 2008.

viewscnt
Afla mai multe despre
the landmark
cerberus
revetas
uniqa