Gigantul american WeWork, ajuns în pragul colapsului după pierderi masive, a decis să renunțe la intrarea pe piața imobiliară românească și la înțelegerea inițială de închiriere a clădirii Millo Offices, pe care dezvoltatorul local Forte Partners o construiește acum în centrul Bucureștiului, au declarat surse din piața imobiliară pentru Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Vara trecută, WeWork, companie specializată pe furnizarea de soluții de închiriere de spații de tip coworking, ajunsese la un acord cu Forte Partners prin care urma să închirieze integral clădirea de birouri pe care dezvoltatorul o construiește lângă Palatul Telefoanelor. Acest pas îi asigura companiei americane intrarea pe piața imobiliară românească, pe care sunt prezenți concurenți de-ai săi precum Spaces și Mindspace. Decizia WeWork de a intra în România a coincis însă cu declanșarea unui val de probleme financiare, care au culminat cu salvarea companiei de la faliment de către cel mai mare acționar al său, conglomeratul japonez SoftBank.
Pe acest fond, WeWork a decis acum să renunțe la România, indică sursele Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Contactați de Profit.ro, oficialii gigantului american au confirmat informația.
„Ne analizăm operațiunile și activele la nivel global. Deși am decis, în cele din urmă, să nu mergem mai departe cu locația din România, vom continua să luăm în considerare alte oportunități de a aduce spațiu flexibil pe această piață, în viitor“, a declarat, pentru Profit.ro, un purtător de cuvânt al WeWork.
În aceste condiții, Forte Partners a ieșit, din nou, cu proiectul Millo Offices la închiriere, fiind disponibilă pe piață întreaga clădire, potrivit surselor Profit.ro.
Imobilul de birouri va avea o suprafață închiriabilă de circa 9.700 de metri pătrați, din care WeWork ar fi închiriat circa 8.000 de metri pătrați, spațiile de la parter fiind rezervate unei zone comerciale, potrivit informațiilor Profit.ro. Clădirea, proiectată de ADN Birou de Arhitectură, necesită o investiție estimată la circa 25 de milioane de euro și se construiește pe un teren achiziționat în 2017 de la Telekom România. Lotul de 1.700 de metri pătrați de lângă Palatul Telefoanelor a fost tranzacționat pentru circa 3,3 milioane euro. Millo Ofices va avea o înălțime de nouă etaje, cu trei subsoluri, care vor găzdui 130 de locuri de parcare. Construcția imobilului ar urma să fie definitivată în ultimul trimestru al acestui an.
Asociația de investitori Forte Partners, din care fac parte, printre alții, Geo Mărgescu și frații libanezi Johny și Jihad Jabra, este unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari din București. Compania mai lucrează acum la dezvoltarea unui complex de afaceri în locul fostului spital Scarlat Longhin din zona Tineretului.
Presa americană scrie că WeWork continuă să piardă bani, în ciuda eforturilor de stabilizare a afacerii. În ultimul trimestru al anului trecut, compania a semnat doar patru noi contracte de închiriere, în suprafață de numai 17.000 de metri pătrați, scădere de 93% de la media de circa 235.000 de metri pătrați din trimestrele anterioare.
În toamna anului trecut, în timp ce WeWork se îndreaptă spre concedierea a mii de angajați, Adam Neumann, co-fondatorul companiei, a încheiat un acord de 685 de milioane de dolari cu SoftBank, în schimbul retragerii sale din consiliul director al proprietarului WeWork, The We Company. Neumann avea dificultăți financiare din cauza scăderii valorii WeWork, iar SoftBank a acceptat să îi acorde 500 de milioane de dolari pentru refinanțarea împrumuturilor sale personale și să îi plătească un comision pentru consultanță de 185 de milioane de dolari, au declarat surse citate de Reuters.
WeWork a renunțat în septembrie la lansarea unei ofertei publice inițiale, după ce investitorii au criticat pierderile mari, modelul său de afaceri și modul în care compania este condusă de Neumann, care a renunțat la funcția de director general.
Investitorii au fost dispuși să accepte comportamentul extravagant și pasiunea pentru petreceri ale lui Neumann, de când acesta a co-fondat WeWork în 2010, dar purtarea sa a ajuns în centrul atenției de când acesta nu a reușit să efectueze oferta publică inițială.