Fosta mare sportivă Elisabeta Lipă (58 de ani), astăzi președinte al Federației Române de Canotaj, intră pe piața imobiliară printr-un parteneriat cu familia antreprenorului sucevean Ion Crăciunescu, care a dezvoltat holdingul IBB în Germania și a ajuns la afaceri de 178 de milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Elisabeta Lipă a preluat 5% din firma prin care IBB Holding a început dezvoltarea ansamblului iResidence cu 520 de apartamente, pe un teren din Pipera ce i-a aparținut omului de afaceri George Becali.
„Suntem prieteni de familie de peste 15 ani și va participa și dânsa la dezvoltarea proiectului. Faptul că noi suntem constructori și ea are încredere în noi a condus la acest parteneriat. Este prima ei investiție imobiliară. Vrem să dezvoltăm mai departe și alte proiecte împreună. Poate pe viitor se va mări și participația ei, în funcție de timpul său“, a declarat, pentru Profit.ro, Ion Crăciunescu.
Elisabeta Lipă și familia Crăciunescu sunt originari din Suceava.
Investitorii lucrează acum la prima etapă de dezvoltare a proiectului, care urmează a fi livrată în decembrie 2024. Investiția în acest proiect este estimată la circa 80 de milioane de euro.
Crăciunescu spune că, în această primă fază de dezvoltare, la unul dintre blocuri mai trebuie ridicat un etaj, cu al doilea bloc s-a ajuns la etajul 2, iar centrul SPA este aproape gata. El a sesizat o pauză de circa 3 luni în vânzările de apartamente, însă spune că de aproximativ o lună tranzacțiile au reintrat în normal.
Planul său este să aibă un ritm de dezvoltări de 200 de apartamente pe an.
„Mai avem în proiectare un ansamblu imobiliar mixt la Cluj-Napoca, în noul cartier Sopor. Anul viitor ne gândim să demarăm autorizarea acestui proiect. Va fi un mix de birouri și apartamente. Vor fi în jur de 400 de apartamente, la care se adaugă birouri și spații comerciale“, adaugă omul de afaceri.
IBB Holding a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 178 de milioane de euro, iar pentru anul acesta își propune să ajungă la 200 de milioane de euro.
În anii `90, suceveanul Ion Crăciunescu a plecat cu familia în Germania unde a muncit pentru o serie de constructori. În 2012, și-a făcut o firmă de construcții și a ajuns să dezvolte propriile proiecte imobiliare. Afacerea IBB din Germania a ajuns să aibă peste 1.500 de muncitori și o cifră de afaceri de 78 de milioane de euro în 2020.
În urmă cu 4 ani, Ion Crăciunescu, alături de soția sa și fiul Iulian, s-a mutat în România și a lăsat afacerea din Germania pe mâna fiului său, Dan Crăciunescu. Atunci a deschis o bază de producție de mixturi asfaltice în Pantelimon, cu o capacitate de 160 de tone pe oră. Divizia românească de infrastructură a IBB este gestionată de Iulian Crăciunescu.
Cu proiectul imobiliar din Pipera, IBB Holding și Elisabeta Lipă se alătură unor investitori precum familia Bâlteanu, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Mohammad Murad, Ali Madadi, Alexandra Becali, Theodora Becali, One United Properties, London Partners, Forte Partners, Hagag, Eden Capital sau Prime Kapital, care lucrează la proiecte rezidențiale în această zonă, după ce au speculat că spre perimetrul format din Blvd-ul Barbu Văcărescu, Șoseaua Pipera și Șoseaua Dimitrie Pompeiu, considerat City-ul românesc, fac naveta circa 100.000 de angajați.
Din 2009 Elisabeta Lipă este președintele Federației Române de Canotaj și vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Între 2015 și 2017 a fost ministrul Tineretului și Sportului în Guvernul Dacian Cioloș.
În cariera sa sportivă de canotaj a obținut cinci medalii de aur, două de argint și una de bronz la șase olimpiade și a fost de 25 ori campioană a României.
Aproximativ 19.000 de case și apartamente ar putea fi livrate în 2023 în București și împrejurimi, potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN Romania. Acest rezultat este cu aproximativ 11% mai mic față de cel înregistrat anul trecut, când au fost finalizate 21.328 de locuințe în oraș și împrejurimi. Recordul de livrări a fost stabilit în 2021, cu 22.010 locuințe finalizate.
Alte peste 8.000 de case și apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare și ar urma să fie finalizate în 2024 și 2025, în funcție de respectarea graficelor de construire dar și de ritmul de recepție al unităților rezidențiale finalizate.