Producătorul belgian de sticle din plastic și preforme Resilux, deținut de familia milionarului Pascal Vanhalst, are în plan extinderea cu circa 30% a fabricii sale din nordul Bucureștiului, în urma unei investiții, estimate la 3 milioane de euro, care presupune și instalarea unei noi linii de producție de granule, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Resilux deține în localitatea Dascălu din nordul Bucureștiului un teren de circa 3,7 hectare pe care funcționează deja o hală de producție de preforme PET, cu o suprafață de circa 10.000 de metri pătrați.
Planul producătorului este să construiască o nouă hală pentru depozitare și producție cu un corp de legătură între construcția existente și cea propusă. Noua hală va crește suprafața totală a fabricii la peste 13.000 de metri pătrați, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Spațiul construcției planificate va fi împărțită într-o zonă de depozitare de circa 1.500 de metri pătrați și o zonă de producție de aproape 1.000 de metri pătrați, plus spații tehnice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Scopul investiției este acela de a produce, folosind materiale plastice reciclate (fâșii tăiate din ambalaje recilate), granule de PET ce vor fi utilizate în hala existentă la fabricarea de recipiente sterile utilizate în industria alimentară (preforme PET).
Viitoarea secție de producție este alcătuită dintr-o linie de dozare pentru amestecarea și monitorizarea calității materiei plastice reciclate sub formă de fulgi din PET urmată de o linie de sortare și extrudare ce transformă materia primă în granule rPET pentru realizarea produsului final, ce are loc în clădirea existentă. Materia primă reciclată sub formă de fulgi își are originea în Ungaria.
Fabrica din România, Resilux Packaging South East Europe SRL, cu 55 de angajați, a raportat afaceri de 22,5 milioane de euro, un vârf istoric al producătorului, și o pierdere netă de circa 630.000 de euro.
Contactați de Profit.ro pentru detalii despre extindere, reprezentanții Resilux nu au răspuns până la publicarea acestui articol.
Producătorul belgian Resilux a fost cumpărat anul trecut de fondul de investiții Quva, al familiei lui Pascal Vanhalst, într-o tranzacție care a evaluat compania la 471 de milioane de euro. În urma tranzacției, Resilux a fost delistată de la Bursa Euronext din Bruxelles.
Familia De Cuyper, care a fondat Resilux și care deținea circa 57% din companie, a fost propulsată de această tranzacție în rândul celor mai bogați belgieni, după ce a încasat 282 de milioane de euro. Astfel, se clasează pe locul 91 în topul celor mai bogați belgieni, realizat de publicația De Rijkste Belgen.
Familia De Cuyper continuă să facă parte din consiliul de administrație al Resilux.
În 2017, familia De Cuyper a ratat vânzarea Resilux către fondul american Bain Capital, care a oferit 386 de milioane de euro pe companie, din cauza unor piedici puse de consiliul concurenței din Germania.
Resilux, fondată în 1994, are fabrici în Belgia, Spania, Elveția, Grecia, Rusia, Ungaria, Serbia, România și SUA.
Familia lui Pascal Vanhalst se poziționează pe locul 25 în topul celor mai bogați belgieni, cu active totale evaluate la 1,5 miliarde de euro.
Fondul Quva mai deține și companiile Mateco, Suspa, Abriso-Jijjy, Condoor și TVH Equipment.
Subsidiara din România a Mateco (fosta Industrial Access) este unul dintre cei mai importanți jucători din piața de închiriere a utilajelor pentru acces și lucru la înălțime din zona Balcanilor, având o flotă de peste 2.700 de utilaje și subsidiare în Bulgaria și Republica Moldova.