EXCLUSIV Dumitru Creștin continuă autorizarea proiectului rezidențial din locul fostei fabrici IRMEB, după ce și-a scos la vânzare divizia imobiliară

EXCLUSIV Dumitru Creștin continuă autorizarea proiectului rezidențial din locul fostei fabrici IRMEB, după ce și-a scos la vânzare divizia imobiliară
scris 8 nov 2024

Omul de afaceri Dumitru Creștin (65 de ani), unul dintre acționarii producătorului de conserve Scandia Sibiu, continuă autorizarea proiectului rezidențial pe care l-a planificat în locul fostelor hale IRMEB, de peste drum de Parcul Natural Văcărești, după ce a anunțat că vrea să își vândă divizia imobiliară, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Compania Daim Imobiliara, controlată de familia Creștin, a obținut un nou document necesar în parcursul de autorizare, al cărui scop este construcția unui ansamblu rezidențial cu mai multe imobile și înălțimi diferite pe Calea Vitan, nr. 291.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Ștefan Mandachi, fondatorul Spartan, investește acum 5 milioane de euro într-un complex de vile premium CITEȘTE ȘI FOTO Ștefan Mandachi, fondatorul Spartan, investește acum 5 milioane de euro într-un complex de vile premium

Toate clădirile au gândite câte două subsoluri dedicate parcărilor subterane. Unele dintre imobile sunt doar cu parter, altele au câte 5 etaje, 6 etaje, 10 etaje și 11 etaje.

Terenul de circa 12.500 de metri pătrați al fostei fabrici IRMEB a fost curățat de vechile hale în 2022.

Sursele Profit.ro din piața imobiliară spun că intenția investitorilor este să dezvolte ei proiectul rezidențial, când vor  fi obținute autorizațiile, și că sunt gândite peste 400 de apartamente.

FOTO Blocul Aro, proiectat de nepotul lui Ion Creangă, intră în consolidare, cu fonduri naționale nerambursabile. Cinematograful Patria, loc emblematic pentru București din 1935 - închis de aproape 10 ani așteptând lucrarea CITEȘTE ȘI FOTO Blocul Aro, proiectat de nepotul lui Ion Creangă, intră în consolidare, cu fonduri naționale nerambursabile. Cinematograful Patria, loc emblematic pentru București din 1935 - închis de aproape 10 ani așteptând lucrarea

Totuși, Scandia Food a anunțat anul trecut că vrea să vândă divizia imobiliară a grupului, care gestiona 3 proiecte în Sibiu (Morilor, Frigoriferului și Cristian) și unul în București, cel de pe Calea Vitan.

„Dorința de a înstrăina divizia de imobiliare a venit ca urmare a lipsei de timp și resurse pe care aceste proiecte le necesită“, a declarat atunci Andrei Ursulescu, directorul general al Scandia Food.

EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță se extinde agresiv. Plănuiește un mega-proiect de 150 milioane euro lângă autostrada A3 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță se extinde agresiv. Plănuiește un mega-proiect de 150 milioane euro lângă autostrada A3

Contactați de Profit.ro pentru detalii despre planul pe care îl au pentru proiectul din București, reprezentanții grupului Scandia nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Daim Imobiliara a intrat în posesia producătorului de aparatură și instrumente de măsură IRMEB din cartierul bucureștean Vitan în 2012 printr-un proces de fuziune. Fabrica IRMEB a fost înființată în 1995 prin reorganizarea centrului de microproducție ICEMENERG București, o subunitate din cadrul Regiei Autonome de Electricitate Renel.

EXCLUSIV Gigant deținut de un magnat britanic cu legături strânse cu Familia Regală cumpără în România primele sale două mall-uri plus un pachet de parcuri retail. Tranzacție de 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigant deținut de un magnat britanic cu legături strânse cu Familia Regală cumpără în România primele sale două mall-uri plus un pachet de parcuri retail. Tranzacție de 100 milioane euro

Dumitru Creștin este familiar cu investițiile imobiliare, însă acesta ar fi cel mai amplu proiect al său, dacă nu va vinde terenul alături de proiect.

El deține un complex de vile pe strada Johannes Kepler din cartierul Tei, unde își are reședința și unde au sediul social o parte dintre firmele sale.

Creștin este asociat cu omul de afaceri Radu Dimofte în clădirea de birouri Aviatorilor 47 din centrul Capitalei. De asemenea, până în 2015, Dumitru Creștin a fost partener de afaceri cu Ion Țiriac în proiectul de birouri Țiriac Tower din centrul Bucureștiului.

Scandia Food și-a anunțat intrarea pe piața imobiliară în 2019 cu un proiect de peste 30 de milioane de euro ce trebuia să aducă 600 de apartamente pe platforma logistică a vechii fabrici Scandia de pe strada Morilor din Sibiu. Și acest proiect a fost inclus în pachetul de vânzare al diviziei imobiliare.

EXCLUSIV Argo Group, odată cel mai mare proprietar de mall-uri din România, controlat de cea mai mare bancă din Franța și un ex-vice Deutsche Bank, își pregătește ieșirea de pe piață CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Argo Group, odată cel mai mare proprietar de mall-uri din România, controlat de cea mai mare bancă din Franța și un ex-vice Deutsche Bank, își pregătește ieșirea de pe piață

Înlocuirea vechilor fabrici cu magazine, clădiri de birouri și ansambluri rezidențiale este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București.

Cele mai cunoscute exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari. De altfel, fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București.

Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Cesarom, Romcarton, Romprim, Textile Dacia, Laromet, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Semănătoarea, Ventilatorul, Rocar, Helitube, fabrica de bere Grivița, fabrica de ulei Muntenia și fabrica de mobilă Artemob.

Numărul locuințelor finalizate în București și împrejurimi în prima jumătate a acestui an a fost mai mic cu aproximativ 23%, comparativ cu rezultatul înregistrat în prima jumătate a lui 2023.

EXCLUSIV Gigant deținut de un magnat britanic cu legături strânse cu Familia Regală cumpără în România primele sale două mall-uri plus un pachet de parcuri retail. Tranzacție de 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigant deținut de un magnat britanic cu legături strânse cu Familia Regală cumpără în România primele sale două mall-uri plus un pachet de parcuri retail. Tranzacție de 100 milioane euro

Compania de consultanță imobiliară SVN România a estimat că în 2024 ar putea fi livrate aproximativ 17.500 de locuințe noi în București și împrejurimi, în funcție de respectarea graficelor de dezvoltare, un rezultat care, dacă s-ar înregistra, ar marca o scădere de circa 16,5% față de volumul de livrări înregistrat în 2023.

În același timp, numărul caselor și apartamentelor vândute în București și împrejurimi în primele opt luni din acest an este în creștere cu aproape 19% față de perioada similară a anului anterior.

„Suprafața autorizată spre construire în proiecte rezidențiale s-a redus la aproximativ jumătate în ultimii ani în București, într-un context de creștere anuală a numărului de locuințe vândute cu peste 25% în primele șase luni din acest an. Scăderea numărului de locuințe noi finalizate pe o perioadă de mai mulți ani, coroborată cu creșterea tranzacțiilor, va duce la o creștere semnificativă de prețuri, Cluj – Napoca fiind un exemplu în acest sens. Piața rezidențială din București trece în prezent prin cel mai bun moment din punct de vedere al accesibilității cumpărării unei noi locuințe, însă această situație nu se va menține dacă parametrii actuali ai pieței rămân neschimbați”, consideră Victor Vremera, COO SVN Romania.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
dumitru crestin
scandia food
irmeb