Proprietarii de birouri de închiriat se așteaptă ca spațiile rămase goale, ca urmare a muncii de acasă, să fie ocupate de posturi de lucru mai mari dedicate fiecărui angajat, pentru a respecta regulile de distanțare socială. Anul acesta, tranzacțiile de închiriere se așteaptă să fie concentrate pe flexibilizarea perioadelor contractuale, care ajungeau până la 10 ani. Dezvoltările de clădiri noi vor fi amânate cel puțin un trimestru, consideră jucătorii acestui segment imobiliar.
„Cred că vom sfârși în a avea nevoie de mai puțin spațiu pentru birouri, pentru că o parte dintre angajați vor continua să lucreze de acasă, dar, pe de altă parte, dacă vor apărea reglementări cu privire la distanțarea socială, fiecare persoană s-ar putea să aibă nevoie de spațiu suplimentar. Ironic, în final poate vom ajunge să folosim același spațiu“, a declarat Perry Zizzi, managing partner al casei de avocatură Dentons, în cadrul unui eveniment organizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox și Dentons.
Măsurile de distanțare socială vor lăsa urme în modul în care companiile vor opera spațiile închiriate în clădirile de birouri, iar nevoia de fragmentare a acestora este așteptată, spune Mihai Zaharia, director of investments and capital markets în cadrul Globalworth, cel mai mare proprietar de spații pentru birouri din România, în ale cărei clădiri intrau zilnic peste 50.000 de angajați.
„Munca de acasă nu este o tendință nouă. Această tendință va fi accelerată în viitor și ne așteptam la asta. Măsurile de distanțare socială vor avea un impact și asupra numărului de angajați pe care îi avem în clădirile noastre de birouri. Este posibil ca, în viitor, să vedem reglementări și din partea autorităților cu privire la acest aspect. În momentul de față, reglementările cu privire la numărul de angajați dintr-o clădire de birouri vin, în special, din zona ISU. Deocamdată, nu putem estima dacă munca de acasă va fi contracarată de implementarea elementelor de distanțare în cadrul clădirilor de birouri“, mai spune Mihai Zaharia.
Contracte modificate
Directorul Globalworth se așteaptă ca, pe termen scurt, să se schimbe structura tranzacțiilor de închiriere, în sensul creșterii ponderii tranzacțiilor de extindere/prelungire a contractelor existente, operațiune prin care se vor modifica termenii contractuali. Deși, în perioada următoare, nu se așteaptă să vadă proiecte mari de mutări dintr-un spațiu într-altul, Zaharia previzionează o creștere a numărului de mutări din clădiri de clasa B și C în clădiri moderne.
„Ne așteptam la mai multe cereri de flexibilitate din partea clienților, dar până acum nu au venit. Pe termen mediu vor veni, cu siguranță. Nu cred că munca de acasă va fi continuată ca măsură de flexibilitate din partea angajatorului, ci, mai degrabă, un fel de «remote work». Pe viitor, companiile vor avea un sediu permanent, dar își vor asigura și spații de lucru flexibile. Așteptările noastre pentru o revenire mai substanțială a pieței sunt pentru începutul anului viitor. Deocamdată, chiar dacă se va reveni la birou la jumătatea lunii mai, multe companii își vor regândi planul pentru următoarele luni. Poate vor regândi spațiile și cererile. Apetitul pentru mutări în spații noi cred că va fi scăzut anul acesta. Chiriașii, dacă aleg să facă o mutare, se vor uita la clădiri în stadiu avansat de construcție. Cel puțin anul acesta, partea de preînchirieri nu va fi tocmai populară“, a declarat Aurelia Luca, executive vice president operations Romania în cadrul Skanska Commercial Development Europe.
Preînchirierile sunt o condiție impusă de băncile finanțatoare pentru majoritatea proiectelor imobiliare noi, motiv pentru care dezvoltatorii au un grad limitat de flexibilitate, arată Zaharia. Pe viitor, el spune că investitorii, dezvoltatorii și finanțatorii vor trebui să dea dovadă de un grad mai ridicat de flexibilitate pentru a se adapta la tendințele pieței imobiliare.
„Flexibilitatea cu privire la locul de desfășurare a activității nu e o tendință nouă. Este unul dintre factorii care au dus la succesul operatorilor spațiilor de tip co-working. E o tendință care va continua și după această perioadă. Cred că vom vedea mai mulți operatori de astfel de spații“, completează directorul Globalworth.
Aurelia Luca mai spune că, probabil, proiectele care trebuiau începute în a doua jumătate a acestui an sau în prima parte a anului viitor vor fi amânate cu cel puțin un trimestru și din cauza limitărilor din lanțul de distribuție al materialelor de construcții. Potrivit acesteia, dezvoltatorii fac eforturi să continue șantierele începute.
Parter regândit
Operatorii spațiilor de la parterul clădirilor de birouri, în special restaurantele, au cerut proprietarilor amânare plății chiriei sau reducerea chiriei pentru o anumită perioadă. Aurelia Luca spune că a avut câteva cereri de suspendare a plății chiriei, în baza ordonanțelor emise de guvern, dar fără a avea atașat certificatul de situație de urgență. Ea spune că va discuta cu toți chiriașii, când aceștia vor avea toate documentele necesare.
„Noi am încurajat o abordare bazată pe colaborare. Certificatul de situații de urgență nu este un glonț de argint. Dacă ești chiriași și crezi că acum, în locul unei negocieri cu proprietarul, mai bine folosești certificatul de situație de urgență, ai putea primi o lovitură într-o lună sau două când va trebui să plătești chiria retroactiv“, sfătuiește Bogdan Papadopol, partner, head of real estate Romania în cadrul Dentons.
Atât reprezentatul Globalworth, cât și cel al Skanska spun că spațiile dedicate serviciilor de la parterul clădirilor vor trebui regândite, pentru că, deși restaurantele și-au exprimat interesul de a livra online mâncare angajaților după întoarcerea lor la birou, spațiul nu va fi utilizat la capacitatea anterioară.