- Ați demarat lucrările la Central District Lagoon City, unul dintre cele mai inovatoare proiecte de reconversie urbană verde din România, dar și din Europa Centrală și de Sud-Est. Cum v-a venit ideea de a iniția un proiect de o asemenea anvergură?
Lucian Azoiței:
Încă de la înființarea Forty Management, am avut două obiective majore pe care ne-am propus să le atingem: în primul rând, să construim sustenabil, cât mai prietenos cu mediul și cu vecinătățile, iar în doilea rând, să aducem cât mai multe facilități proiectelor noastre, cu scopul de a crea comunități sustenabile. Altfel spus, aceste două componente au fost mereu în ADN-ul companiei și le valorificăm permanent.
Plecând de la aceste premise, de fiecare dată când am început dezvoltarea unui proiect, indiferent de poziționarea lui pe piață (mediu sau de lux), am încercat să găsim și să adaptăm niște elemente care să-l diferențieze de cele ale competitorilor, am inclus mereu facilități ce ne-au permis să creăm comunități, să oferim clienților un sentiment de apartenență.
La moment dat, am descoperit tehnologia patentată Crystal Lagoons, prin care se pot crea lagune artificiale de dimensiuni parctic infinite – și am înțeles că aceasta este facilitatea supremă! Am făcut eforturi mari, timp de mai mulți ani, să achiziționăm aceast patent pentru România, reușind acest lucru atât pentru România, cât și pentru Ungaria, Cehia și Polonia. Așa s-a născut Lagoon City, și ceva ce părea inițial un idee a devenit o realitate concretă: vom aduce marea în oraș, implementând acest concept absolut fabulos ce schimbă paradigma “locație, locație, locație” cu aceea de “entertainment city în 5 minute“.
- Forty Management a achiziționat franciza Crystal Lagoons, singura companie americană specializată în dezvoltarea și implementarea lagunelor și plajelor artificiale sustenabile. În ce va consta întregul proiect și care sunt principalele avantaje ale acestei tehnologii?
Florin Suicescu:
Tehnologia patentată Crystal Lagoons® permite construirea și întreținerea unor lagune artificiale cu apă turcoaz, de dimensiuni nelimitate, eficiente din punct de vedere al costurilor și al consumului de energie. Prin Lagoon City această tehnologie va fi implementată pentru prima dată în Europa Centrală și de Est, întâi la București, apoi la Budapesta, Praga și Varșovia.
Laguna, situată pe strada Coralilor nr. 18, va avea o suprafață de peste 10.000 mp și o adâncime maximă de 2 metri, două plaje de mari dimensiuni, de peste 3.200 mp.
Lagoon City va aduce in jurul acestei lagune artificiale și un hotel de 5* cu 323 de camere afiliat unui brand internațional, 401 de apartamente destinate pentru închiriat, 9.200 de mp de spații comerciale și de servicii, o clădire de birouri clasa A cu suprafața de 8.500 mp, precum și nenumărate alte facilități, practic un mini oraș cu toate destinațiile necesare locuirii urbane.
- Ați afirmat că acest proiect va schimba fața Bucureștiului. Cum credeți ca va fi primit Lagoon City și cum va schimba viața bucureștenilor?
Lucian Azoiței:
Câteodată pare uneori greu de crezut că România a parcurs acest drum în nici 30 de ani, de la dezvoltări urbanistice de tip blocuri-dormitor de tip „cutii de chibrituri” normate, fără parcări, fără facilități, fără spații comune, cu zone comerciale concentrate doar in anumite zone și zone comunitare create doar în parcuri, la astfel de concepte inovatoare in dezvoltările imobiliare, chiar la nivel mondial și comunități extinse create in jurul acestor facilități.
Să ai atâtea servicii integrate într-un singur loc, în centrul orașului, este ceva extraordinar, unic, pentru că oferă un cadru ideal, de vacanță și de recreere, pe tot parcursul anului. Lagoon City nu înseamnă doar apa si plajă, înseamnă restaurante, cafenele, spații generoase de evenimente, cinema, înseamnă zonă de teatru și promenadă, înseamnă mașini electrice co-sharing si stații de încărcare, servicii de concierge si servicii adiacente, înseamnă grădiniță, patinoar iarna - practic toate facilitățile unei dezvoltări urbane construite pentru comunitate într-un areal mic și care determină oamenii să nu se mai deplaseze, ceea ce este un lucru cu adevărat excepțional în zonele urbane aglomerate.
Cred că acesta este viitorul în zona dezvoltărilor imobiliare – de exemplu, dezvoltările majore de succes, inovative din Occident, merg în momentul de față pe acest concept al orașului de 15 minute. Iar capacitatea de a aduce marea, cu plajă, în oraș, întru-un mediu obișnuit în mod tradițional cu zone total aseptice, așa cum a fost dezvoltat Bucureștiul până acum, mi se pare un salt absolut fabulos. Existența lagunei cu facilități nenumărate la un cost de mentenanță scăzut este foarte bine privită de români si nu numai, care sunt atenți la nou, adoptă imediat tehnologia, astfel încât există o cerere solidă pe piață pentru un astfel de proiect.
De asemenea, aspecte precum valoarea majoră a investiției, crearea a numeroase locuri de muncă, creșterea potențialului turistic al capitalei, inovațiile legate de sustenabilitate, sunt alte beneficii majore ale acestui concept.
- Ați afirmat că acest proiect unul prietenos cu mediul. Cum este acest lucru posibil, având în vedere criticile aduse dezvoltărilor imobiliare tocmai din această perspectivă?
Florin Suicescu:
Toate proiectele pe care le-am dezvoltat pana acum au la bază misiunea pe care ne-am asumat-o la început, de a implementa concepte imobiliare mixte prietenoase cu mediul. Așadar toate clădirile dezvoltate sub brandul Central District sunt certificate "Green Homes" de către Consiliul pentru Clădiri Verzi din România (RoGBC), Forty Management primind de altfel și numeroase premii la competiții și conferințe în domeniu, atât la nivel internațional, cât și local, pentru responsabilitatea față de mediu și eficiența energetică.
Din perspectiva sustenabilității, Lagoon City este o inovație în sine și o ocazia de a ne valorifica experiența și know-how-ul de peste 20 de ani în domeniu: alături de o echipă formată din cei mai buni specialiști în domeniu, local și international, folosind expertiza și tehnologia patentată Crystal Lagoons, vom implementa primul proiect imobiliar mixt verde din Europa Centrală, auto-sustenabil, în care absolut toate utilitățile vor fi produse in-house.
Totodată, Central District Lagoon City este primul proiect carbon neutral din Europa de Est, fiind așadar la cel mai înalt standard de dezvoltare sustenabilă la momentul actual și primul proiect de dimensiuni mari ce va atinge acest standard. Proiectul este deja în câteva programe de monitorizare și este un exemplu de bune practici la nivelul Uniunii Europene și tema unor lucrări de doctorat în dezvoltare verde.
- Care sunt principalele etape ale proiectului?
Florin Suicescu:
Estimăm că laguna și o parte din facilități (spațiul de evenimente, restaurantul, barurile) vor fi finalizate spre sfârșitul acestui an. Vara, laguna va putea fi folosită pentru înot și sporturi nautice, iar pe timpul iernii va fi transformată parțial în patinoar. Avem în plan ca hotelul și componenta rezidențiala să fie funcționale în cca 4 ani, în funcție de cum vor emite autoritățile locale documentațiile urbanistice cerute de lege.
- In ce stadiu sunteți cu obținerea autorizațiilor de construire la București? Cum evoluează discuțiile în celelalte capitale în care va fi scalat?
Lucian Azoiței:
Pana acum am obținut autorizațiile pentru lagună, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1. Acest teren este de mari dimensiuni, peste 40 de mii de mp și conform legii, are nevoie de PUZ, nu se poate autoriza direct, chiar daca indicii urbanistici solicitați sunt sub cei prevăzuți în acest moment. Noi avem totul pregătit și depus de peste un an și jumătate, am obținut certificatul de urbanism pentru PUZ și acceptul CTUAT, dar lucrurile sunt gripate de aproape 1 an. Între timp, încercăm să arătăm autorităților toate aceste beneficii pentru București și nu numai, în speranța că vom merge înainte.
La Budapesta am avut întâlniri și discuții extrem de fructuoase cu autoritățile și cu reprezentanții primăriei, avem un sprijin total, inclusiv cu investiții în infrastructură angajate de primărie și suntem încrezători că lucrurile vor decurge conform planurilor. Sperăm ca anul viitor să avem autorizația de construire. La Praga și Varșovia discuțiile sunt in stadiu incipient, nu am accelerat în aceste zone, mi-am dorit foarte mult ca primul proiect sa fie la mine acasă, în București, dar se pare că trebuie să ne concentram pe țările din jur.
Un material Forty Management