SUA și nouă țări aliate acuză Rusia de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei și a NATO. Washingtonul oferă recompense de 10 milioane de dolari pentru prinderea a șase presupuși spioni ruși

SUA și nouă țări aliate acuză Rusia de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei și a NATO. Washingtonul oferă recompense de 10 milioane de dolari pentru prinderea a șase presupuși spioni ruși
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2024

Statele Unite și nouă țări aliate au acuzat oficial guvernul rus că înainte de invazia sa la scară largă din februarie 2022 a pus la cale, în 2020, atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice ucrainene și din state membre NATO, printre multe alte ținte, relatează POLITICO.

O declarație comună a fost publicată la o zi după ce Departamentul american de Justiție a luat măsuri separate pentru a atrage atenția asupra activității cibernetice răuvoitoare a Rusiei, subliniind amenințarea continuă pe care o reprezintă hackerii Moscovei la adresa rețelelor SUA și ale statelor aliate, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Google adaugă un chatbot serviciului Photos CITEȘTE ȘI Google adaugă un chatbot serviciului Photos
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

FBI, Agenția pentru Securitate Cibernetică și de Infrastructură și NSA - împreună cu agenții omoloage din Țările de Jos, Germania, Estonia, Republica Cehă, Regatul Unit, Letonia, Australia, Canada și Ucraina - au emis o alertă comună privind atacurile cibernetice.

Țările au atribuit atacurile, care au folosit în mare parte un tip de malware cunoscut sub numele de „WhisperGate”, unității GRU 29155, un grup de hackeri al agenției militare de spionaj a Rusiei. Eforturile de piraterie din cadrul acestei campanii au început în 2020 și au inclus atacuri asupra unor grupuri ucrainene inclusiv în ianuarie 2022, chiar înainte de invazia Rusiei, precum și asupra unor organizații de infrastructură critică din sectorul guvernamental, al transporturilor, financiar, al sănătății și din alte sectoare din statele membre NATO.

Atacul asupra Ucrainei din 2022, care a implicat ștergerea sistemelor guvernamentale și ale sectorului privat, fusese anterior atribuit Rusiei de către SUA și Uniunea Europeană.

În plus, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat joi acuzații împotriva a cinci persoane presupuse a fi ofițeri GRU implicați în activitățile unității 29155, împreună cu un al șaselea rus, civil, suspectat că ar fi lucrat cu aceștia. Departamentul de Stat a luat, de asemenea, măsuri, oferind o recompensă de 10 milioane de dolari de persoană pentru informații care ar putea duce la arestarea celor inculpați.

Potrivit FBI, această activitate de hacking a inclus peste 14 000 de cazuri observate de scanare a rețelelor din mai mult de 20 de state membre NATO și state europene, împreună cu țintirea unor grupuri din America Centrală și țări asiatice. Atacurile au implicat adesea deteriorarea site-urilor web sau extragerea și postarea online a datelor furate.

Agențiile consideră că Unitatea 29155 se află sub conducerea unor ofițeri GRU, dar folosește infractori cibernetici pentru a ajuta la desfășurarea operațiunilor lor. Departamentul de Justiție a acuzat grupul că a efectuat diverse atacuri, inclusiv sondarea unei agenții guvernamentale americane cu sediul în Maryland, între august 2021 și februarie 2022, și că a piratat la mijlocul anului 2022 infrastructura de transport a unei țări nespecificate din Europa Centrală care sprijină Ucraina.

FOTO Peste 500 de magazine care comercializează produse congelate, inclusiv înghețată, verificate de ANPC. Au fost date amenzi de peste 2,5 milioane de lei CITEȘTE ȘI FOTO Peste 500 de magazine care comercializează produse congelate, inclusiv înghețată, verificate de ANPC. Au fost date amenzi de peste 2,5 milioane de lei

Tanel Sepp, ambasadorul estonian pe probleme de diplomație cibernetică, a declarat joi pentru POLITICO că întârzierea în a numi public Rusia ca vinovată pentru aceste atacuri a permis țărilor afectate să înțeleagă mai bine întreaga amploare a incidentelor. „Acum, o putem dovedi și putem pune nume concrete în spatele acestor atacuri”, a spus Sepp.

Este prima dată în istorie când guvernul estonian, o țintă obișnuită a atacurilor cibernetice suspectate a fi legate de Rusia, a atribuit oficial unei alte țări atacurile cibernetice îndreptate împotriva sistemelor sale. Atacurile au inclus compromiterea totală a trei ministere estoniene la sfârșitul anului 2020, inclusiv a Ministerului de Externe.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
sua
atac cibernetic