Studiu: În 15 ani, Bitcoin va fi a șasea cea mai utilizată monedă pentru constituirea rezervelor valutare

Studiu: În 15 ani, Bitcoin va fi a șasea cea mai utilizată monedă pentru constituirea rezervelor valutare
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 nov 2015

Moneda virtuală Bitcoin ar putea deveni, până în anul 2030, a șasea cea mai utilizată monedă din lume pentru constituirea rezervelor valutare la nivelul băncilor centrale din întreaga lume, alături de euro, dolar, lira sterlină, yen și dolarul canadian, potrivit unui studiu al firmei britanice de consultanță în domeniul tehnologic Magister Advisors.

Lansat în 2009, Bitcoin a devenit în doar câțiva ani cea mai populară criptomonedă din lume, în pofida lipsei unui cadru de reglementare legal și a volatilității crescute.

Urmărește-ne și pe Google News

Marți, cotația Bitcoin a depășit pragul de 400 dolari pentru prima dată din noiembrie 2014, însă este încă mult sub valoarea record de peste 1.165 dolari atinsă în noiembrie 2013, arată datele CoinDesk.

Cu toate acestea, majoritatea analiștilor estimează că adevărata valoare a monedei virtuale este dată de blockchain, tehnologia care stă la baza tuturor tranzacțiilor cu Bitcoin și alte criptomonede.

Potrivit studiului realizat de Magister Advisors, cele mai mari 100 de instituții financiare ale lumii vor investi în următorii doi ani aproximativ 1 miliard de dolari în proiecte care au legătură cu blockchain, tehnologie considerată ca fiind cel mai semnificativ avans la nivelul industriei IT din ultimii zece ani, scrie CNBC.

"Am ajuns la o răscruce cu bitcoin și blockchain. Bitcoin a dovedit că este o monedă de sine stătătoare, iar blockchain va deveni standardul în materie de registre pentru tranzacțiile financiare la nivel mondial", a spus Jeremy Millar, partener la Magister Advisors.

Tehnologia blockchain funcționează ca un registru de date în care sunt incluse tranzacțiile utilizatorilor. În cazul Bitcoin, softul blockchain include tranzacțiile făcute de toți deținătorii de monede virtuale de la lansarea acesteia și până în prezent.

La nivelul industriei financiar-bancare, tranzacțiile încheiate cu ajutorul tehnologiei blockchain ar deveni mai rapide, mai ieftine și mult mai simplu de efectuat ca în prezent, eliminând, totodată, necesitatea unui intermediar.

Bitcoin și alte monede virtuale vor putea fi tranzacționate fără să fie taxate în țările Uniunii Europene, în urma unei decizii a Curții de Justiție, care pune criptomonedele pe picior de egalitate cu monedele tradiționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
rezerve valutare
magister advisors