Ministru: Zona civilă va avea controlul asupra bazelor de date din Cloud-ul Guvernamental

Ministru: Zona civilă va avea controlul asupra bazelor de date din Cloud-ul Guvernamental
scris 21 apr 2022

Controlul asupra bazelor de date din viitorul Cloud Guvernamanetal va fi asigurat de ”zona civilă” a administrației publice, respectiv de Autoritatea pentru Digitalizarea României, a dat asigurări ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș.

Acesta a reacționat astfel la criticile aduse cu privire la ordonanța de urgență care reglementează proiectul.

Urmărește-ne și pe Google News
UiPath împlinește astăzi un an de la listare, timp în care a pierdut peste 25 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră CITEȘTE ȘI UiPath împlinește astăzi un an de la listare, timp în care a pierdut peste 25 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Am primit foarte multe critici, dar cred că până la urmă este vorba de o neînțelegere. Nu s-a pus niciodată problema ca operaționalizarea și utilizarea bazelor de date să fie făcută de altcineva decât Autoritatea pentru Digitalizarea României. Celelalte structuri implicate de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, până la responsabilitățile care vin pe partea de securitate cibernetică, nu fac parte din accesul la bazele de date. Deci, practic am păstrat în zona civilă controlul asupra bazelor de date”, a arătat Boloș.

Acesta a adăugat că Cloud-ul Guvernamental este realizat pentru ușura interacțiunea cetăățenilor cu administrația.

”România nu a avut până acum, dacă vreți, parcursul acesta pentru ceea ce înseamnă tehnica modernă, ”cloud computing” și din acest punct de vedere avem aceste dificultăți, dar nu trebuie să îi fie frică nimănui de faptul că ar avea cineva acces la bazele de date, ci dimpotrivă, să aibă încredere că această interoperabilitate a bazelor de date, greu înțeleasă, face mult bine pentru oameni. Și noi, Guvernul României, din acest punct de vedere, avem sarcina ca să ducem lucrurile la bun sfârșit. Cu toții ne dorim servicii publice mai suple, mai debirocratizate și este o oportunitate unică pe care o are România ca să își realizeze cloud-ul guvernamental. Discutăm de un buget de peste 500 de milioane de euro, enorm, pentru acest proiect, dar impactul este unul major asupra vieții românilor”, susține ministrul.

ULTIMA ORĂ DECIZIE eFactura devine obligatorie de la 1 iulie în relația dintre firme si instițutiile statului CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE eFactura devine obligatorie de la 1 iulie în relația dintre firme si instițutiile statului

Profit.ro a relatat recent că din 108 autorități și instituții publice din România, inclusiv structuri aflate sub autoritatea acestora, cărora le-a fost solicitată completarea unui chestionar, pentru dimensionarea cât mai precisă a infrastructurii hardware și software a viitorului Cloud Guvernamental al României, aproape un sfert dintre acestea au răspuns fie că nu doresc să utilizeze Cloud-ul Guvernamental, fie nu au răspuns solicitării, fie nu au completat chestionarul până la final. 

Implementarea proiectului de Cloud Guvernamental este o prioritate asumată de către Guvern atât în Programul de guvernare cât și prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR). 

Asociația Industriei de Software și Servicii (ANIS) susține însă că proiectul de act normativ referitor la cloud-ul guvernamental, dacă va fi adoptat în forma actuală, va  avea ca efect centralizarea achizițiilor de soluții de tip SaaS, fapt ce va îngrădi accesul la piața liberă. De asemenea, adoptarea proiectul de act normativ va conduce la blocarea utilizării de software open-source în infrastructura de bază a cloud-ului guvernamental (PaaS).

 

viewscnt
Afla mai multe despre
digitalizare
cloud guvernamental
civil
guvern
refuz
institutii
ciuca
sri
sts
bolos