Facebook va plăti o amendă record de 5 miliarde de dolari pentru a soluționa o anchetă a Comisiei Federale pentru Comerț (FTC) asupra practicilor rețelei de socializare cu privire la datele colectate de la utilizatori, au anunțat cele două părți miercuri.
Este cea mai mare amendă impusă până în prezent împotriva unei companii pentru încălcarea confidențialității consumatorilor, suma fiind de circa 20 de ori mai mare decât cea mai mare sancțiune dictată la nivel global într-un caz legat de încălcarea clauzelor de confidențialitate sau de securitatea datelor personale, potrivit FTC.
Anunțul confirmă informațiile apărute în mass-media la finele săptămânii trecute și vine la o zi după ce guvernul de la Washington a transmis că investighează giganții americani din tehnologie referitor la presupuse practici anticoncurențiale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
FTC a acuzat Facebook că a încălcat un ordin al instituției din 2012, prin care interzicea companiei americane să facă declarații înșelătoare despre confidențialitatea sau securitatea datelor personale ale utilizatorilor și despre modul în care împărtășește informațiile personale, ca numele și data nașterii, cu terțe părți. Ancheta a pornit de la acuzațiile că Facebook nu gestionat corect datele a 87 de milioane de utilizatori, care au ajuns la firma britanică de consultanță Cambridge Analytica.
“În pofida promisiunilor repetate făcute miliardelor de utilizatori din întreaga lume, potrivit cărora aceștia pot controla modul în care le sunt partajate informațiile, Facebook a subminat alegerile consumatorilor”, a declarat președintele FTC, Joe Simons.
Conform termenilor acordului convenit cu FTC, Facebook va modifica modul în care abordează confidențialitatea datelor utilizatorilor și va implementa “mecanisme puternice” pentru a se asigura că directorii companiei sunt trași la răspundere pentru deciziile pe care le iau cu privire la confidențialitatea datelor și că aceste decizii sunt supuse supravegherii.
Separat, Facebook a agreat să plătească o amendă de 100 milioane de dolari pentru închiderea unei investigații a Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din SUA referitoare la modul în care a informat investitorii în legătură cu scandalul Cambridge Analytica.