Creșterea puterii de piață a asistenților vocali Alexa (Amazon), Siri (Apple) și Google Assistant (Alphabet) a dat naștere la îngrijorări cu privire la posibile practici anticoncurențiale, a anunțat Comisia Europeană odată cu publicarea rezultatelor anchetei sale sectoriale în materie de concurență pe piețele produselor și serviciilor legate de internetul obiectelor, informează Reuters.
Anchete similare derulate în trecut de executivul comunitar în domeniul precum comerțul electronic, produse farmaceutice, servicii financiare și energie s-au finalizat cu acțiuni în justiție împotriva unor companii și amenzi consistente, scrie Agerpres.
Alexa, Siri și Google Assistant sunt cei mai populari asistenți vocali de pe dispozitivele din Europa, în condițiile în care piața globală ar urma să se dubleze până la 8,4 milioane dispozitive, între 2020 și 2024, potrivit firmei de cercetare Statista.
"Atunci când am lansat această anchetă sectorială, ne gândeam că ar putea exista riscul apariției unor controlori ai fluxului de informații în acest sector. Eram îngrijorați că aceștia și-ar putea utiliza influența pentru a prejudicia concurența, în detrimentul dezvoltării întreprinderilor și al consumatorilor. Din primele rezultate publicate astăzi rezultă că mulți actori din acest sector ne împărtășesc preocupările. Această analiză va contribui la viitoarele noastre acțiuni în materie de asigurare a respectării normelor și de reglementare; prin urmare, așteptăm cu interes să primim în continuare feedback din partea tuturor părților interesate în lunile următoare", a declarat comisarul pentru Concurență, Margrethe Vestager.
Potrivit Comisiei Europene, respondenții la ancheta sectorială privind internetul obiectelor destinat consumatorilor, care a fost lansată la 16 iulie 2020, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la anumite practici de exclusivitate și de legare în legătură cu asistenții vocali, precum și cu privire la practicile care limitează posibilitatea de a utiliza asistenți vocali diferiți pentru același dispozitiv inteligent. O a doua îngrijorare era legată de faptul că asistenții vocali își promovează propriile lor servicii sau cele ale terțelor părți via setările default de la dispozitive, restrângând astfel serviciile rivalilor. Cea de a treia îngrijorare are legătură cu cantitatea mare de date puse la dispoziția furnizorilor de asistenți vocali. Respondenții la ancheta sectorială consideră că acest acces la date și acumularea unor cantități mari de date nu numai că ar oferi furnizorilor de asistență vocală avantaje în ceea ce privește îmbunătățirea și poziția pe piață a asistenților lor vocali de uz general, ci le-ar permite, de asemenea, să își exercite mai ușor influența pe piețele adiacente. În sfârșit, cea de a patra îngrijorare are legătură cu lipsa de interoperabilitate între dispozitive.
Executivul comunitar a precizat că raportul preliminar privind constatările anchetei sectoriale va face obiectul unei consultări publice pentru o perioadă de douăsprezece săptămâni, până la 1 septembrie 2021. Toate părțile interesate vor avea posibilitatea de a formula observații cu privire la constatările anchetei sectoriale, de a prezenta informații suplimentare sau de a aborda alte subiecte preocupante. Comisia intenționează să publice raportul final în prima jumătate a anului 2022.