INTERVIU Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris International: Comerțul ilicit nu are granițe. Pentru a combate această amenințare internațională este nevoie de coaliții transsectoriale și de parteneriate public-privat

INTERVIU Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris International: Comerțul ilicit nu are granițe. Pentru a combate această amenințare internațională este nevoie de coaliții transsectoriale și de parteneriate public-privat
scris 13 sep 2022

Philip Morris International, unul dintre cei mai mari producători de țigări și tutun la nivel mondial, a investit până în prezent 48 de milioane de dolari pentru implementarea a 60 de proiecte în 30 de țări, inclusiv în România, pentru a sprijini prevenirea și combaterea traficului ilicit cu tutun. Recent, compania s-a implicat într-un nou proiect cu Autoritatea Vamală Română pentru a preveni și a identifica încălcări ale legislației vamale și fiscale referitoare la traficul și comerțul ilicit cu țigarete și alte produse din tutun.

Cum a evoluat piața comerțului ilicit de tutun în România în ultimii cinci ani?

Urmărește-ne și pe Google News

Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris International: În România, colaborarea dintre autorități și industria de tutun pentru combaterea comerțului ilicit a dat rezultate. Nivelul consumului ilicit de țigarete a ajuns la un minim istoric, 6,1% în luna iulie 2022, conform studiului realizat de compania Novel. Practic, acest fenomen infracțional a fost redus cu mai mult de jumătate față de anul 2019, când piața neagră reprezenta 14% din consumul total.

Acest succes, cu care România se poate, pe bună dreptate, mândri la nivel european, se datorează în principal efortului susținut al autorităților de control (Vama și Poliția) pe care vom continua să le sprijinim în combaterea traficului ilicit, dar și unei politici publice fiscale predictibile și echilibrate, de creștere moderată a accizelor, politică pe care actuala coaliție de guvernare și-a asumat-o.

Aceste politici fiscale predictibile sunt esențiale pentru a controla fenomenul comerțului ilicit, și permit companiilor care-și desfășoară activitatea legal să-și continue planurile de investiții, pentru a inova și pentru a avea un impact pozitiv în economia românească.

Chiar dacă acum am atins un minim istoric al pieței negre de țigarete, nu înseamnă că trebuie să ne oprim aici. Este întotdeauna loc de mai bine, dacă ne gândim că, numai în 2021, România a pierdut 2 miliarde de lei din contrabanda cu țigări.

Cum considerați că va evolua piața neagră în următoarea perioadă?

Evoluțiile politicii fiscale europene în privința produselor din tutun pot avea în viitorul nu foarte îndepărtat un efect direct asupra fenomenului comerțului ilicit. Nu este întâmplător faptul că statele europene care au promovat politici fiscale agresive în domeniul tutunului se confruntă astăzi cu creșteri fulminante ale comerțului ilicit și înregistrează, din acest motiv, pierderi de miliarde de euro la bugetul de stat.

Există în acest moment în Uniunea Europeană un curent de gândire care cere alinierea nivelului de taxare a produselor din tutun si nicotină la nivelul statelor cu taxarea cea mai ridicată. O astfel de politică ar fi dezastruoasă pentru o țară ca România, care are cea mai mare graniță externă a Uniunii Europene, pentru că va duce la o creștere necontrolată a comerțului ilicit cu produse din tutun și la pierderi de sute de milioane de euro la bugetul de stat.

Cum se pot implica mai mult companiile din domeniu și statul român pentru a împiedica și preveni comerțul ilicit de tutun pe piața locală?

Comerțul ilicit nu are granițe, iar pentru a combate această amenințare internațională este nevoie de
coaliții transsectoriale și de parteneriate public-privat, atât la nivel local, cât și internațional. Infractorii lucrează în rețele, pentru a-i combate trebuie ca și noi să lucrăm împreună, autoritățile de control (Vama și Poliția) și companiile care-și desfășoară activitatea în mod legal.

Pentru Philip Morris International, combaterea comerțului ilicit cu țigarete este o prioritate. O dovadă în acest sens este programul PMI IMPACT. În 2016 am alocat 100 de milioane de dolari pentru această inițiativă globală care sprijină proiecte ce combat contrafacerea și contrabanda. Până în prezent, 48 de milioane de dolari au fost alocate pentru implementarea a 60 de proiecte în 30 de țări, inclusiv în România.

Ce presupune parteneriatul cu Autoritatea Vamală, mai exact? Cât de mult considerați că acest parteneriat va reduce comerțul ilicit de tutun?

Protocolul semnat este dovada bunei colaborări dintre Autoritatea Vamală Română și companiile de tutun pentru reducerea comerțului ilegal. Acordul stabilește protocoalele de cooperare între autorități și companiile de tutun în activitatea vamală, polițienească și judiciară de combatere a traficului și comerțului ilicit. În baza acestui protocol, Philip Morris România și Philip Morris International oferă sprijin direct autorităților statului pentru a preveni și a identifica încălcări ale legislației vamale și fiscale referitoare la traficul și comerțul ilicit cu țigarete și alte produse din tutun.

viewscnt
Afla mai multe despre
philip morris international
trafic tutun
dragos bucurenci
autoritatea vamala romana