Guvernul a ajuns la un acord cu reprezentanții băncilor ca acestea să nu majoreze comisioanele peste nivelurile actuale. De asemenea, conform informațiilor Profit.ro, acordul prevede ca, la depunerile de numerar (cash), comisioanele să fie zero, fără plafon.
Conform datelor Profit.ro, băncile care au luat deja decizii de creștere a comisioanelor, discutate acum de Guvern cu reprezentanții băncilor, ar urma să revină asupra deciziilor.
Premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții Asociației Române a Băncilor au convenit ca, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice, comisioanele bancare să nu fie majorate. Reprezentanții Guvernului și cei ai Asociației Române a Băncilor au stabilit un mecanism permanent de consultare, la care să participe și Banca Națională a României, anunță și Executivul.
Guvernul a avut astăzi o întâlnire de lucru cu reprezentanții membrilor Consiliului Executiv al Asociației Române a Băncilor.
După unele anunțuri în ultimele zile privind creșterile de comisioane, premierul Marcel Ciolacu a acuzat lăcomia băncilor și a anunțat că se va întâlni cu reprezentanții Băncii Naționale a României, cei ai băncilor comerciale, precum și cu societatea civilă.
În același timp cu limitările de cash, care vor obliga populația și mai ales firmele să lucreze mai mult prin intermediul băncilor, Guvernul PSD-PNL a introdus și o taxă de 2% pe veniturile bancare brute, prin care ar urma să ia suplimentar de la Banca Transilvania circa 200 de milioane de lei pe an.
Banca Transilvania a anunțat astăzi că renunță la majorarea comisioanelor de la 1 ianuarie 2024. Inițial, cea mai mare bancă din România anunțase că va crește comisioanele pentru operațiunile persoanelor fizice și ale firmelor, în special cele legate de tranzacțiile la ghișeu.
„Am decis să renunțăm la majorarea comisioanelor”, au transmis pentru Profit.ro reprezentanții băncii.
Anunțul a fost postat ulterior și pe site-ul băncii.
Aceștia au precizat că nu există nicio legătură între creșterile de comisioane și reducerea plafoanelor cash – deși cele două s-au suprapus - decizia privind comisioanele fiind luată înainte de modificările legislative.
„Între ajustarea comisioanelor aplicate de BT și măsurile fiscale anunțate recent (privind limitarea operațiunilor cu numerar) nu există nicio legătură. Măsurile BT au fost discutate și analizate intern cu mult timp în urmă, în condițiile în care timp de trei ani nu au existat majorări, iar costurile de procesare pentru numerar și mentenanța aparatelor folosite au crescut constant”, arată reprezentanții băncii.
Banca ar fi urmat să majoreze comisionul de retragere numerar de la ghișeu la 0,9% sau minimum 9 lei pentru persoanele fizice și la 1% sau minimum 19 lei pentru firme. Comisionul de depunere numerar ar fi urmat să crească de asemenea, precum și cel pentru ordinele de plată realizate la ghișeu.
BT mai precizează că are printre cele mai mici comisioane din piață la procesarea numerarului și că are cea mai extinsă rețea de ATM din țară (1.850, din care peste 1.000 sunt amplasate în localități mici și medii, inclusiv din zona rurală) și peste 500 unități de unități.
„Cu toate că tendința în piața bancară și în lumea civilizată, în general, este de a limita operațiunile cu numerar, BT va continua să susțină un ecosistem puternic de gestionare al banilor românilor, menținând în siguranță tranzacțiile în numerar. Astfel, BT va continua investițiile susținute în capacitățile de procesare a numerarului”, mai precizează banca.
Și UniCredit a anunțat majorarea comisioanelor, în relația cu persoanele fizice, dar de la 1 martie 2024.