Vicepreședinte BCE: Piețele subestimează riscurile geopolitice, în timp ce se apropie alegerile

Vicepreședinte BCE: Piețele subestimează riscurile geopolitice, în timp ce se apropie alegerile
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2024

Perspectivele macroeconomice ale Europei sunt mai luminoase, dar piețele ar putea subestima potențialul de destabilizare bruscă din cauza geopoliticii, a declarat joi vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, transmite CNBC.

”Vorbim despre ciclul electoral care va avea loc nu numai în SUA, ci și în Europa. Și, în același timp, ne referim la riscuri geopolitice. Cred că, știți, piețele uneori subestimează impactul potențial al riscurilor geopolitice care există”, a declarat Luis de Guindos.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Românii vor putea sesiza deep fake de pe Facebook, Google, TikTok CITEȘTE ȘI DECIZIE Românii vor putea sesiza deep fake de pe Facebook, Google, TikTok

Piețele sunt bune la calibrarea riscurilor financiare și economice, dar au dificultăți să încorporeze dimensiunea separată a riscului geopolitic, care este adesea privit ca un binar de tip totul sau nimic, a spus el.

Piețele bursiere din Europa și SUA au urcat la maxime record în acest an, trecând peste impactul războaielor în desfășurare din Orientul Mijlociu și Ucraina și o serie de alegeri viitoare în care jumătate din populația adultă a lumii va merge la urne, scrie News.ro.

BCE a lansat joi cel mai recent Raport privind stabilitatea financiară, în care afirmă că stabilitatea financiară din zona euro s-a îmbunătățit datorită perspectivelor economice mai bune și încetinirii inflației.

Riscurile geopolitice în creștere prezintă ”riscuri considerabile de scădere”, a avertizat BCE în raport.

Riscurile rămân ”ridicate” pe o bază istorică, a adăugat acesta, având în vedere factori precum creșterea costurilor serviciului datoriei, semnele de vârf ale profiturilor bancare și scăderea continuă a pieței imobiliare comerciale.

Raportul atribuie creșterea piețelor financiare așteptărilor analiștilor cu privire la reducerea ratei dobânzii de către marile bănci centrale, în acest an.

De Guindos a spus că BCE nu a luat în considerare niciun rezultat concret când vine vorba de rezultatele alegerilor, dar că, în general, acestea pun posibilitatea unei fragmentări suplimentare a economiei globale.

DOCUMENT ANAF și AVR au pregătit o nouă procedură pentru e-Transport. Ordinul în prezent în vigoare urmează să fie abrogat CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF și AVR au pregătit o nouă procedură pentru e-Transport. Ordinul în prezent în vigoare urmează să fie abrogat

Vicepreședintele BCE a remarcat o creștere a tarifelor și implementarea măsurilor protecționiste din unele țări.

”Acest lucru va da naștere la fragmentare în ceea ce privește comerțul, în termeni de creștere, și asta va reduce creșterea potențială a economiei globale. Acest lucru vine pe lângă factorii de risc din Ucraina și Orientul Mijlociu”, a spus el.

O corecție bruscă a pieței reprezintă ”o potențială vulnerabilitate. Acesta este un risc pe care trebuie să-l luăm în considerare atunci când privim înainte. Și acesta este elementul pe care nu îl puteți ignora, nu puteți trece cu vederea acest impact potențial care ar putea afecta aversiunea față de risc, atragerea riscului, prețurile mărfurilor, creșterea, creșterea generală a economiei globale”, a avertizat De Guindos.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
alegeri