Profit net de 788 de milioane de lei pentru Raiffeisen Bank în 2021

Profit net de 788 de milioane de lei pentru Raiffeisen Bank în 2021
scris 3 mar 2022

Raiffeisen Bank a încheiat anul 2021 cu un profit net de 788 milioane de lei (160 milioane euro), peste nivelul înregistrat în anul 2020, de 644 milioane de lei. Creșterea profitului a fost de 22%, în comparație cu anul anterior și s-a bazat pe avansul puternic al activității de creditare din 2021,  atenția sporită acordată costurilor operaționale și un profil de risc semnificativ îmbunătățit al clienților băncii. Astfel, profitul Raiffeisen Bank revine pe o pantă ascendentă, după ce în 2020 a fost afectat de pandemia COVID-19, înregistrând o scădere cu 17% față de anul 2019.

„Fără îndoială creșterea profitului nostru a fost direct influențată de implicarea băncii în sprijinirea economiei românești, a clienților și a partenerilor noștri, dar și de comportamentul de plată foarte bun al clienților pe parcursul anului 2021, peste așteptările noastre. Portofoliul de credite nete al băncii a crescut în 2021 cu 14%, avem un raport credite/depozite de 65% și o rentabilitate a capitalului (RoE) de 15%. Acestea sunt rezultate foarte bune și sunt mândru de echipa noastră. Am depășit cu bine o perioadă de doi ani într-o conjunctură absolut nouă în lume, pandemia COVID-19. Din păcate, acum avem în față o altă situație și mai imprevizibilă, conflictul din Ucraina”, a spus Steven van Groningen, președinte & CEO Raiffeisen Bank.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori
Urmărește-ne și pe Google News

Depozitele au înregistrat, și în anul care a trecut, o creștere de 14% comparativ cu anul 2020.

Venitul total al băncii a înregistrat o creștere de 3% în 2021 față de 2020, atingând nivelul de 2,67 miliarde de lei. Venitul net din dobânzi a fost influențat negativ anul trecut de trendul de scădere al ratelor de piață, dar și de practicarea unor rate mai mici de dobândă cu scopul de a încuraja creditarea. Venitul net din comisioane a crescut cu 15% în anul 2021, ca urmare a unei activități tranzacționale ridicate spre deosebire de anul 2020, care a fost afectat mai puternic de pandemia de COVID-19 și restricțiile aferente acesteia.

Cheltuielile operaționale au scăzut față de anul trecut cu 4%. 2020 a fost un an atipic care a adus costuri suplimentare în urma eforturilor noastre de a păstra un mediu sigur atât pentru clienții, cât și pentru angajații noștri, oferindu-le toate echipamentele de protecție și produsele sanitare necesare. Pe parcursul anului 2021, aceste cheltuieli au rămas în baza noastră de costuri, dar la niveluri mai scăzute; de asemenea, strategia noastră s-a bazat pe o reducere a cheltuielilor neesențiale și un control mai strict al costurilor care nu sunt în linie cu strategia băncii pentru viitor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Costul riscului a scăzut considerabil în 2021 pe fondul îmbunătățirii constante a mediului economic și datorită unui comportament de plată foarte bun al clienților noștri.

Capitalizarea și lichiditatea băncii sunt la niveluri foarte solide, ceea ce ne poziționează foarte bine în contextul turbulent de piață pe care îl traversăm: rata de adecvare a capitalului se situează la 21%, mult peste nivelul minim solicitat de reglementator, creditele neperformante sunt la niveluri scăzute, sub media pieței, iar raportul credite/depozite de 65% și ponderea activelor lichide în bilanț de peste 40% ne conferă o poziție de lichiditate foarte solidă. În plus, prin cele două emisiuni de obligațiuni verzi eligibile MREL plasate în 2021 (în valoare de peste 1,6 miliarde lei), banca și-a consolidat suplimentar rata fondurilor proprii și pasivelor eligibile la aproximativ 27%, peste nivelurile minime legale, creând astfel premisele pentru o dezvoltare sustenabilă a portofoliului de credite și în viitor. Vom rămâne același partener de încredere pentru clienții noștri, atât în vremuri bune, cât și în perioade cu provocări și incertitudine.

Portofoliul de credite al băncii a avansat cu 14% în 2021, creștere susținută de toate segmentele de clienți. Împrumuturile acordate populației au crescut cu 12%, finanțările pentru corporații cu 17% și cele pentru IMM-uri cu 11%.  Banca a făcut toate eforturile necesare pentru a veni în întâmpinarea clienților cu oferte bune de preț atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii cu scopul de a credita sectoarele cheie ale economiei, dar și de a susține afacerile sustenabile. De asemenea, performanța creditării din anul 2022 a fost susținută și de participarea activă a băncii noastre în programele guvernamentale IMM Invest și Noua Casă, dar și în alte programe oferite de Fondul European de Investiții.

Raiffeisen Bank continuă să fie unul dintre liderii pieței cardurilor de credit din România, cu un portofoliu de peste 550.000 de carduri active. Cu peste 2 milioane de carduri de debit active, numărul tranzacțiilor e-commerce efectuate de persoane fizice prin intermediul acestora a crescut cu 60% în 2021, față de 2020.

Raiffeisen Bank are peste 2,25 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are peste 4.600 de angajați, 300 de agenții în toată țara, 1.100 de ATM-uri din care 455 de mașini multifuncționale (MFM-uri) și o rețea de peste 25.800 de POS-uri.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
banca
profit