Ziua „roșie” din piețele internaționale își spune cuvântul la BVB: sesiune de corecții pe volume mici. De ce investitorii pot cumpăra ieftin la KFC

Ziua „roșie” din piețele internaționale își spune cuvântul la BVB: sesiune de corecții pe volume mici. De ce investitorii pot cumpăra ieftin la KFC

Sursa foto: Natee Meepian / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 mar 2018

În condițiile în care principalele acțiuni europene au avut scăderi medii de peste 1%, și la Bursa de Valori București ședința de tranzacționare a fost predominant negativă. Impactul s-a resimțit în special asupra rulajelor. Titlurile Sphera Franchise s-au prăbușit cu un sfert în ultimele sesiuni, urmare a raportării financiare dezamăgitoare, și au ajuns sub prețul ofertei de listare de la finalul anului trecut.

Rezultate financiare bune la raportările anuale preliminare ale emitenților și rezistențe tehnice spulberate. La Bursa de Valori București sunt toate condițiile întrunite pentru un rally către noi maxime locale. Un suflu negativ dinspre piețele externe amână acest moment. Sesiunea de astăzi a fost una de corecții moderate, în condițiile în care investitorii activi pe piața românească de capital așteaptă noi clarificări.

Urmărește-ne și pe Google News

Cumpărările timide s-au răsfrânt asupra volumelor astfel încât rulajul pieței de acțiuni de 21,07 milioane lei (4,52 milioane euro) a fost unul dintre cele mai mici din acest an. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,45%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,48%, până la nivelul de 8.411.68, mișcare care nu compromite cu nimic tendința pe termen scurt din punct de vedere tehnic.

CONFIRMARE Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi modificat: Vor fi eliminate companiile cu pierderi și limitat numărul reprezentanților statului în conducere CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi modificat: Vor fi eliminate companiile cu pierderi și limitat numărul reprezentanților statului în conducere

Este o robustețe a pieței românești, cu o amplitudine mai mică a deprecierilor, în condițiile în care la jumătatea ședinței de tranzacționare a bursei de la New York, indicele Dow Jones Average Industrial se regăsea cu peste 1% sub referință. Ziua a fost „roșie” pe linie și în piețele europene: -1,16% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,78% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,09% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,97% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,24% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,90% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,24% pentru indicele PX de la Praga.

Tranzacții de 11,4 milioane lei pe acțiunile bancare

Pe primul loc în topul tranzacțiilor s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au adunat schimburi de 6,38 milioane lei în piața reglementată și un transfer special în piața deal cu 1,50 milioane acțiuni, în valoare de 3,67 milioane lei. Cotația a suferit un recul de 0,61%, până la prețul de 2,4350 lei/acțiune în ziua în care emitentul a anunțat că va iniția un program de răscumpărare pentru 10 milioane de acțiuni proprii, în baza deciziei Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din primăvara anului trecut. Subscrierile se vor face zilnic la prețul pieței începând de astăzi și până pe data de 23 martie.

Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction, semnala ieri pentru Profit.ro că, din punct de vedere tehnic, pe titlurile Băncii Transilvania a fost depășită o rezistență tehnică imortantă la prețul de 2,4000 le/acțiune. „Este un trend de creștere și este pe volume”, afirma brokerul. Pe graficul atașat se vede robustețea mișcării ascedente din punct de vedere tehnic, unde avem un „evantai” perfect în care prețul este deasupora mediilor mobile relevante, iar mediile mobile mai scurte sunt deasupra celor cu perioade mai mari.

Ziua „roșie” din piețele internaționale își spune cuvântul la BVB: sesiune de corecții pe volume mici. De ce investitorii pot cumpăra ieftin la KFC

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a suferit un recul de 0,29%, până la prețul de 13,96 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,34 milioane lei.

Paul Singer își reduce la 7,3% deținerea la Fondul Proprietatea, după vânzări în oferta de răscumpărare

Tot la capitolul financiar, pe segmentul fondurilor închise de investiții lichiditatea a fost slabă și niciunul din cei 6 emitenți nu a depășit o valoare a tranzacțiilor. În absența și a unor ordine de vânzări mai consistente, indicele sectorial BET-FI a fost singurul cu închidere pozitivă, +0,32%, la nivelul de 42.091,99 puncte.

Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a furnizat, prin intermediul brokerului tranzacției WOOD & CO., detaliile cu privire la oferta publică de răscumpărare derulată pentru un număr de 1,20 milarde acțiuni proprii și încheiată vineri. Astfel, au fost acesteia realizate plasamente pentru 4,85 miliarde acțiuni, reprezentând 51,99% din totalul titlurilor emise de Fondul Proprietatea.

Prin vânzări în cadrul acestei operațiuni de piață, vehiculele financiare Manchester Securities Corp. și Beresford Energy Corp., prin care miliardarul american Paul Singer și grupul său Elliott Management investește în România, au coborât la o deținere de 7,34% din capitalul social subscris al Fondului și 7,86% din totalul drepturilor de vot.

Pe vârful de deținere din ultima parte a anului 2016, grupul Elliott Management al lui Singer, avea o participație de peste 21% din acțiunile Fondului  care îl făcea cel mai mare investitor nerezident de pe bursa românească. După vânzările recente, valoarea pachetului de 685,18 milioane acțiuni pe care Singer îl păstrează se ridică la 634,47 milioane lei (166,06 milioane dolari).

„Roșu” mai intens pe segmentul energetic

Pe segmentul energetic, într-o zi marcată de o volatilitate foarte ridicată la Londra pentru cotația internațională a țițeiului de tip Brent, tendința a fost, de asemenea, negativă, cu indicele BET-NG subperformând pieței, cu un recul de 0,72%.

Cel mai important emitent din structura acestuia, OMV Petrom (SNP), a pierdut 1,13% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,3065 lei/acțiune, în condițiile unor transferuri de 2,25 milioane lei. Titlurile Trangaz (TGN) s-au apreciat cu 0,12%, până la prețul de 408,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,27 milioane lei. Compania a anunțat la începutul acesti săptămâni că a câștigat licitația pentru privatizarea Vestmoldtransgaz, operatorul moldovean al gazoductului Iași-Ungheni. La acest moment, Transgaz luptă și pentru preluarea omologului grec DESFA.

O valoare a schimburilor de peste 1 milion de lei am mai consemnat și pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au coborât cu 1,51%, până la prețul de 35,95 lei/acțiune.

Acțiunile Sphera coboară sub prețul de listare

O zi puternic negativă au avut, deopotrivă, și titlurile Sphera Franchise Group (SFG). Acestea și-au continuat prăbușirea după raportarea anuală preliminară dezamăgitoare, cu un nou recul de 4,67%, până la prețul de 28,60 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,10 milioane lei. Deja dimensiunea cumulată a picajului este de 24,73% de la publicarea rezultatelor financiare conform cărora anul trecut profitul companiei care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell s-a redus cu 35,5%, la 31,43 milioane lei, de 48,73 milioane lei.

Deja Sphera și-a anulat tot câștigul primelor luni de prezență în ring, iar titlurile sunt deja cu 1,38% sub prețul de 29,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota BVB în luna noiembrie a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
sphera franchise
bvb
bursa
kfc
fondul proprietatea
paul singer