Indicii principali de la BVB au înregistrat cel mai important salt din ultimele 4 săptămâni într-o sesiune în care tranzacțiile de tip deal s-au ridicat la 52,52 milioane lei.
Bursa românească profită de relaxarea de pe piețele financiare internaționale care își revin după șocul de săptămâna trecută și are una dintre cele mai bune ședințe de tranzacționare de la începutul anului, atât din punctul de vedere al dinamicii cotațiilor, cât și al volumelor.
Indicele compozit BET Plus a câștigat 1,33%, într-o zi în care Europa a consemnat „verde” pe linie. Chiar și indicele DAX al Bursei de la Frankfurt, una dintre cele mai afectatre piețe de valul de vânzări recent, a înregistrat un avans de 1,40% surmontând scandalul pe care îl traversează industria auto locală, unde autoritățile au aplicat o amendă de 800 milioane euro companiei Audi AG, parte a grupului Volkswagen, într-un caz de fraudă legat de cerințele locale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Amplitudinea aprecierilor a fost bună și pe alte piețe europene: +1,46% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,43% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,53% pentru indicele CAC40 de la Paris, +2,15% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +2,41% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,68% pentru indicele PX de la Praga.
La București, indicele reprezentativ BET a urcat cu 1,41%, până la nivelul de 8.560,32 de puncte. Este un impuls puternic al pieței după ce investitorii au tatonat preț de 2-3 sesiuni pentru găsirea unui prag de suport în zona de 8.370 de puncte, echivalent cu maximul relativ consemnat la sfârșitul lunii august și de unde a apărut o corecție intermediară în mișcarea de revenire din minime începută în luna iulie.
Piața a fost tractată din punctul de vedere al dinamicii de acțiuni tradițional preferate de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe România. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 2,62%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune, pe transferuri de 9,16 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au apreciat cu 1,52%, până la prețul de 13,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,49 milioane lei.
O creștere de 2,22%, până la un nou maxim local de 0,3915 lei/acțiune, am consemnat pe titlurile OMV Petrom (SNP), care au adunat tranzacții de 4,20 milioane lei. Titlurile celei mai importante companii petroliere românești au beneficiat în ultima perioadă atât de trendul pozitiv al cotațiilor internaționale ale petrolului care au atins cele mai ridicate valori ale ultimilor 4 ani, cât și de așteptările pozitive față de un vot favorabil la legea eploatărilor zăcămintelor off-shore, unde și OMV deține are în concesiune un perimetru.
CITEȘTE ȘI Retailerul online Elefant atrage finanțări de 7,65 milioane lei prin emiterea de obligațiuni. Interesul investitorilor a depășit cu o treime așteptările ofertanțilorNu mai puțin de 62,97% din rulajul de 83,40 milioane lei (17,87 milioane euro) a fost reprezentat de tranzacțiile speciale din piața deal. Cele mai mari transferuri de pe acest segment s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea, echivalentul a 45,88 milioane lei. Cel mai mare transfer a fost efectuat cu 45,98 milioane acțiuni, echivalentul a 0,50% din capitalul social al Fondului.
În piața reglementată, titlurile FP s-au apreciat cu 0,86%, până la prețul de 0,9380 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,41 milioane lei. Titlurile se tranzacționează cu un discount de 30,75% față de ultima valoare unitară a activului net de 1,3546 lei/acțiune aferentă raportării pentru finalul lunii septembrie.
Cu discounturi mai mari sunt penalizate de piață acțiunile societăților de investiții financiare care și astăzi au avut o zi mai slabă, ceea ce a condus la o subperformare a indicelui financiar BET-FI, cu un avans de 0,41%, până la nivelul de 36.987,30 de puncte.
Sub media pieței a fost și indicele energetic BET-NG care a câștigat 0,92%. Cel mai lichid emitent din componența sa, Romgaz Mediaș (SNG), a închis la prețul de 33,70 lei/acțiune, cu 0,15% peste referință, o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au ridicat la 4,88 milioane lei. Titlurile Electrica (EL) și-au continuat parcursul de revenire, azi cu un salt de 1,71%, până la prețul de 10,70 lei/acțiune, pe transferuri de 1,84 milioane lei.
Tranzacții relevante au fost și pe piața deal, respectiv în echivalent 3,56 milioane lei lei pe titlurile Romgaz și 3,08 milioane lei pe titlurile Nuclearelectrica (SNN).
Ilustrativ pentru tonusul pozitiv al pieței este și aprecierea de 1,72%, până la prețul de 29,50 lei/acțiune, pe un impuls de revenire din minime, a titlurilor companiei Digi Communications (DIGI), care a adunat schimburi de aproximativ 522.000 de lei.