Bursa de Valori București renegociază contractul comercial pentru furnizare de tehnologie destinată Contrapărții Centrale, a anunțat Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a.
Conferința a fost organizată cu sprijinul BCR, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera Group, TeraPlast, fiind trasmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
"S-a muncit foarte mult. Nu stă nimeni degeaba. Nu este atât de vizibil în comunitate, dar sunt echipe întregi care muncesc foarte mult și s-a parcurs un drum foarte important din acest proiect legat de dosarul de autorizare. Acum a intervenit o chestiune comercială în luna aprilie în zona de furnizare tehnologică. Este o chestiune care trebuie rezolvată. (...). Este un contract comercial care se dorește a fi renegociat și suntem în mijlocul acestei renegocieri. Sperăm să le finalizăm cu succes aceste renegocieri și să finalizăm ultima parte din acest dosar", a declarat Adrian Tănase.
El a menționat că până la data de 8 septembrie BVB se află în cadrul aceleiași aplicații de autorizare, dar pentru acesta este necesară să furnizeze dovada că există continuitate. În cazul în care demersul este unul de succes piața derivatelor ar putea fi funcțională la începutul anului viitor.
La rându său, Ovidiu Petru, director general Piața de Capital în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a spus că se lucrează la documentație de peste un an și jumătate, iar proiectul intrase într-o fază finală de închidere a dosarului. În acest moment se negociază un acord comercial iar autoritatea nu intră în asemenea negocieri. De asemenea, el a subliniat că trebuie să se țină cont de schimbările legislative pe plan european, menționând Regulamentul privind infrastructura pieței europene (EMIR), care urmează să intre în vigioare. Dacă dosarul este complet înaintea intrării în vigoare a EMIR 3 se va merge mai departe cu cererea, dar dacă revine ulterior, este posibil să fie nevoie de o ședință de colegiu împreună cu BNR și ESMA (European Securities and Markets Authority) pentru o analiză.
Bursa de Valori București a anunțat la finalul lunii iulie în 2020 că a semnat un parteneriat cu Cassa di Compensazione e Garanzia (CC&G), unul dintre liderii de servicii post-tranzacționare și parte a London Stock Exchange Group (LSEG). Prin acest parteneriat, CC&G va oferi atât consultanță privind stabilirea Contrapărții Centrale în România, cât și asistență tehnologică specifică serviciilor de compensare și management al riscului care vor fi derulate de CCP.RO Bucharest SA și care se aplică tuturor claselor de active tranzacționate pe piața de capital românească.
CCP.RO Bucharest SA are rolul de a funcționa ca o Contraparte Centrală (CCP) independentă pentru piețele din România. Fiecare entitate juridică va rămâne în totalitate responsabilă de activitatea propriei contrapărți centrale.
Acordul, care se va derula pe o perioadă de 7 ani, aduce o dimensiune suplimentară în ceea ce privește colaborarea privind Contrapartea Centrală în sensul în care va permite Contrapărții Centrale din România să se concentreze pe cerințele specifice pieței locale în timp ce va beneficia de expertiza CC&G privind serviciile de compensare și de management al riscului, care au la bază o arhitectură IT extrem de robustă.
CCP.RO Bucharest va găzdui infrastructura care va permite relansarea și dezvoltarea pieței derivatelor în România și va asigura mecanisme noi pentru diminuarea și transferul riscurilor la nivelul piețelor deservite, și anume piețele operate de BVB și, respectiv, de OPCOM, contribuind la creșterea încrederii și activității pe aceste piețe.
Contrapartea centrală se va interpune între părțile tranzacției devenind contraparte pentru fiecare cumpărător, respectiv vânzător, și va garanta finalizarea decontării tranzacției prin aplicarea de mecanisme specifice pentru administrarea riscului. Pentru investitorii sau participanții care activează pe piața de capital locală, existența CCP va permite introducerea și dezvoltarea tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate (cu activ suport acțiuni, mărfuri, obligațiuni, indici, curs de schimb etc.).